AKTUELNO

Slovenci ponovo šalju Omara Nabera na Evroviziju!

Slovenačka EMA je večeras privedena kraju. Pobednik i predstavnik Slovenije u Kijevu biće Omar Naber s pesmom On my way (Na svom putu). On je 23. predstavnik ove bivše jugoslovenske zemlje i probaće da se okuša prvo u borbi za evrovizijsko finale, a onda možda i u borbi za pobedu na celoj Evroviziji. Naber je već jednom predstavljao Sloveniju – 2005. godine, takođe u Kijevu.

Na početku šoua nas je „kvartet” domaćina EME upoznao s propozicijama takmičenja i predstavio finaliste. Izvođenja su ubrzo počela. Još jednom moram da pohvalim Slovence na odlično režiranom nacionalnom izboru, ono je bilo genijalno, maštovito i vrlo originalno. Balkanci bi mogli da se ugledaju malo na susede sa severa.

Finalisti ovogodišnje EME bili su:

  1. grupa „Sell Out” | Ni panike (Bez panike)
  2. Nuška Drašček | Flower in the snow (Cvet u snegu)
  3. Tim Kores | Open fire (Otvorena paljba)
  4. Nika Zorjan | Fse (Sve)
  5. grupa „King Foo” | Wild ride (Divlja vožnja)
  6. Omar Naber | On my way (Na svom putu)
  7. grupa BQL | Heart of gold (Srce od zlata)
  8. Rejven | Zažarim (Sijam)

Svaki nastup je propraćen velikim ovacijama publike. Svaki nastup je nosio ono „nešto” od čega se razlikovao od prethodnog. Veliko uživanje je bila ovogodišnja EMA.

Tokom prvog kruga glasanja koje je trajalo svega deset minuta, nastupila je prošlogodišnja slovenačka predstavnica Manuela sa svojim novim singlom. Posle njenog, usledio je i nastup Tonija Cetinskog. Izveo je pesmu Nek ti bude ljubav sva. Vrlo emotivno, krhko i nežno. Dao je koji savet slovenačkim takmičarima, a potom izveo još jednu pesmu.

Glasovi slovenačke publike i regionalnog žirija iz šest slovenačkih regija (50/50) uticali su ishod takmičenja, a raspodela bodova i njihova prezentacija je sprovedeni su na isti način na koji to čine Šveđani na Melodifestivalenu ili pak od prošle godine samom Evrosongu.

Svaka regija je imala po tri člana žirija, mahom muzički stručnjaci iz Ljubljane, Kranja, Maribora, Kopera, Novog Mesta i Celja. Imali su mogućnost da podele 2, 4, 6, 8, 10 i 12 poena.

Regionalni žiri je na prvo mesto stavio Omara Nabera, na drugo Nušku Drašček, a na treće Rejven. Što se glasanja publike tiče, ona je imala mogućnost da raspodeli 12, 24, 36, 48, 60 i 72 poena. Najveći favoriti publike su bili momci iz grupe BQL.

Superfinale je iz nepoznatih razloga ove godine izostavljeno, te je tako ukupnim zbirom glasova publike i regionalnog žirija pobedu odneo Omar Naber s pesmom On my way (Na svom putu). Slovenci ponovo šalju Omara na Pesmu Evrovizije, ali ovoga puta s grandioznom baladom. Videćemo kakva ga sudbina očekuje u Kijevu.

Pogledajte i:

Konkurs za srpsku evrovizijsku pesmu produžen do 10. novembra

Radio-televizija Srbije produžila je rok za slanje radova na konkurs za srpsku evrovizijsku pesmu do …