AKTUELNO

Krister Bjerkman „mesija” kijevskog Evrosonga. Belgija prezentuje pesmu 8. marta

„Mesija” ovogodišnje Pesme Evrovizije pojavio se u liku Kristera Bjerkmana, švedskog producenta koji je realizovao iznimno uspešna takmičenja 2013. u Malmeu i 2016. u Stokholmu. Evropska radiodifizna unija (EBU) opredelila se za proverenu ličnost koja se svojim delom dokazala u pređašnjem periodu, a sve to kako bi osigurala da se nastupajući Evrosong u Kijevu realizuje i okonča „kako treba”, nakon svih brljotina, kočenja i prekida u pripremi majskog takmičenja.

Nakon dugo vremena oglasili su se i Belgijanci, a Grci nas „bombarduju” novim detaljima koji su u vezi s „danom odluke”.

Krister Bjerkman u organizacionom timu 62. Evrosonga

Producentski magnat švedske nacionalne televizije SVT Krister Bjerkman pridružio se „jezgru” organizacionog tima te se očekuje da nadalje sve funkcioniše kako treba. Konkretno, Krister će (bar zvanično) imati zaduženje da osmisli i realizuje svaki nastup pojedinačno. Nezvanično, Šveđanin će ujedno i držati stvari pod kontrolom.

Podsećamo – nakon što je više članova organizacionog tima Pesme Evrovizije podnelo ostavke, uključujući i izvršne producente Oleksandra Harebina i Viktoriju Romanovu, ukrajinski javni nacionalni emiter NSTU delegirao je nove članove koji će se do Pesme Evrovizije nalaziti na čelu organizacionog tima ispred te kuće. Reč je o Larisi Koval, Kirilu Voroninu i Olegu Zapadnjuku, koji imaju bogato radno iskustvo kako u okviru nacionalne televizije, tako i u organizaciji velikih događaja, poput Pesme Evrovizije 2005, Dečje Evrovizije 2009. i 2013, EURO 2012. i dr.

Oduževljen sam što se vraćam da radim na onome što je izvesno svetski muzički događaj. Radujem se saradnji s odličnim timom ukrajinskog javnog servisa i siguran sam da ćemo zajedno proizvesti najbolji šou do sada – izjavio je Krister Bjerkman.

Dodajmo da se Krister nalazi i na čelu producentskog tima Melodifestivalena, švedskog nacionalnog takmičenja za Evroviziju, koji se svrstava u red najmoćnijih i najgledanijih TV programa u Švedskoj, ali i širom sveta među fanovima Evrosonga.

Istovremeno, izvršni producent Pesme Evrovizije Jon Ola Sand, izjavio je u intervjuu norveškoj nacionalnoj televiziji NRK da „nikad ništa slično nije iskusio”. Iako nije direktno izjavio, tom izjavom stavio je praktično do znanja s kakvim se sve izazovima i problemima suočavaju tokom priprema kijevskog Evrosonga. Ipak, čini se da se stvari, samo 10 nedelja pre dolaska prvih novinara i delegacija u Kijev, vraćaju u pravi kolosek.

Prezentacija evrovizijske pesme 8. marta

Zaboravili ste na Belgiju? Da, predstavnica je šesnaestogodišnja Blanš koju je RTBF, belgijska nacionalna televizija francuskog govornog područja, interno izabrala. Njeno pravo ime je Eli Delvo, a belgijska muzička javnost ju je upoznala zahvaljujući učešću u prethodnoj sezoni muzičkog takmičenja The Voice of Belgium. Nije uspela da stigne do završnice samog takmičenja, ali je svojim sjajnim izvedbama uspela da skrene pažnju muzičkih stručnjaka na sebe, zbog čega je i dobila priliku da nastupi na velikoj evrovizijskoj sceni.

Ona će u Kijevu pevati pesmu koju je zajedno napisala s Pjerom Dumulinom, glavnim vokalom belgijskog benda „Rosko”, a zvanična prezentacija biće upriličena na konferenciji za medije 8. marta.

Prema nekim glasinama, radi se o baladi koju će Blanš otpevati na engleskom, ali bi se moglo desiti da jedan deo bude i na francuskom.

Više detalja o nacionalnom finalu

Iako se čini da ne postoji više ništa nepoznato u vezi s grčkom selekcijom za Evroviziju, malo koji dan pojavi se poneki novi podatak.

Da, poznato je da je nacionalno finale zakazano 6. marta. Poznato je da će u konkurenciji biti tri pesme te da će o pobedničkoj odlučivati publika i šest članova žirija predstavnika grčke dijaspore. Poznato je da pesme potpisuje Dimitris Kontopulos, da će nastup osmišljvati Fokas Evangelinos, te da su Sergej Lazarev i Ani Lorak „oduševljeni kompozicijama”. Poznato je i da interno izabrana predstavnica Demi neće uživo pevati, već će biti emitovani video-spotovi. I još je poznato da te spotove snima u Odesi, u Ukrajini.

Šta je onda nepoznato?

Kada će biti emitovan TV šou? E sada se zna i to. Na prvom programu nacionalne televizije ERT od 21.00 čas. Voditelji su Antonis Ludaros i Elena Buzali, a predstavnik Kipra Hovig Demirjan trebalo bi da bude specijalni gost.

Manel Navaro snima promo-video

Promotivni video-spot za pesmu Do it for your lover španski predstavnik, zajedno sa svojim timom, snima na atraktivnoj lokaciji – na prelepom ostrvu Tenerife. Zeleni pejzaži, planine, plaže, živopisne kuće – motivi su koji će biti prikazani u spotu.

Manel Navaro je na prilično skandalozan način odneo pobedu na izbornom festivalu Objetivo Eurovisión, ali se čini da se buka u javnosti polako stišava. Proteklog vikenda gostovao je u Ukrajini, u trećem polufinalu nacionalnog izbora, a promotivne aktivnosti se, uprkos svemu, dalje nastavljaju…

Predstavnice Francuske i Poljske gošće ukrajinskog finala

Predstavnica Francuske Alma i predstavnica Poljske Kasja Moš nastupiće i revijalnom delu programa finalne večeri nacionalnog izbora Ukrajine za Evrosong. One će tom prilikom (razume se) otpevati svoje evrovizijske pesme Requiem, odn. Flashlight.

Finale će se održati u subotu 25. februara, a u konkurenciji se nalazi šestoro takmičara:

  • Tajana | I love you
  • grupa „Salto unazad” | O, mamo!
  • Ilarija | Thank you for my way
  • Rožden | Saturn
  • O. Torvald | Time
  • Melovin | Wonder

Pobednika među njima izabraće žiri i publika (50/50).

Dodajmo na kraju i jedan podsetnik. Pesma koju izvodi Žak Houdek, a koje će predstavljati Hrvatsku u Kijevu, prvi put će se čuti 2. marta na Drugom programu Hrvatskog radija. Više o tome pročitajte u tekstu klikom na donji link.

Premijera Žakove pesme 2. marta

Pogledajte i:

Vaučeri za leto: Ovogodišnje zvezde Tijana, Joci i Demi imaju nešto za vas

Tri ovogodišnja evrovizijska predstavnika obradovala su nas svojom novom muzikom. Lepo je znati da se …