AKTUELNO

Francuskinja sprema dvojezičnu verziju pesme, Čehinja u Kijevu peva „My turn”

Evrovizijski pregled prethodnog dana popunjavaju informacije iz Češke, Francuske i Australije. I dok se Čehinja i Francuskinja uveliko pripremaju za nastup u Kijevu, iz Australije je stigao tek prvi nagoveštaj. Valjda daljina utiče na dinamiku vesti…

Takođe, iz Estonije stiže još detalja o finalnoj večeri i sva je prilika da gledaoce i fanove očekuje spektakl. Jedva čekamo 5. mart!

Na kraju, „iskok iz koloseka” nacionalnih evrovizijskih izbora pravimo informacijama koje su u vezi s predstojećim Dečjim Evrosongom.

My turn je naslov češke evrovizijske numere

Martina Barta, interno izabrana džez pevačica, predstavljaće Češku Republiku na takmičenju u Kijevu, saopšteno je pre sedam dana. Sada je otkriveno da se evrovizijska pesma zove My turn i da je delo britanskih autora.

Od preko 300 pesama pristiglih na javni konkurs Češke televizije, najviše je bilo balada, kazali su organizatori, a o predstavničkoj pesmi je odlučivala petočlana selekciona komisija u kojem su se našli: Martin Kumžak, Jirži Škorpik, Mihal Dvoržak, Mihal Pavliček i Ota Balage. Svi su oni ugledni češki muzičari, kompozitori i vođe tamošnjih kultnih sastava.

Trenutno je u toku snimanje video-spota, a delić pesme možete čuti u prilogu Češke televizije OVDE.

Australija delegirala predstavnika

Čitava evrovizijska sezona prođe, a ni slova od australijskog emitera SBS ne dođe. Ni Radio-televizija Srbije se nije drugačije pokazala, pa takva konstatacija i nije iznenađenje. Ipak, čelnici SBS su saopštili da je predstavnik za Evrosong izabran interno, kao i prethodne dve godine. Objava predstavnika biće upriličena u Melburnu 7. marta, tom prilikom biće prezentovana i evrovizijska pesma. To će biti prvi slučaj da TV SBS istovremeno predstavlja i izvođača i kompoziciju za Evrosong.

Prošlogodišnja predstavnica Dami Im osvojila je izvanrednom pesmom i nastupom 2. mesto u Stokholmu s kompozicijom Sound of silence; da je glasao samo žiri, pobedila bi, ali je publika smestila na 4. mesto.

Za Kijev se sprema dvojezična verzija evrovizijske pesme

Interno izabrana predstavnica Francuske Alma otkrila je da će u finalu Pesme Evrovizije 13. maja pevati bilingvalnu verziju svoje numere Requiem. Pod tim se (naravno) podrazumeva da će za Kijev pripremiti francusko-englesko verziju.

Na takvu odluku Alma i njen tim su se odlučili kako bi pesmu učinili pristupačnijom široj publici te kako bi celokupnu prezentaciju u Kijevu iskoristili na najbolji mogući način.

Mons Selmerlev gost u finalu Eesti Laula

Švedski evrovizijski pobednik 2015. Mons Selmerlev biće specijalni gost u finalu nacionalnog izbora Estonije Eesti Laul. On će 5. marta u revijalnom delu programa otpevati svoju novu pesmu Gloriuos.

Producenti šoua odredili su i redosled nastupanja 10 takmičara:

  1. Lis Lemsalu | Keep running
  2. Koit Tome i Laura | Verona
  3. Karl-Kristijan, „Whogaux” i Majan | Have you now
  4. Lena Kurma | Slingshot
  5. Danijel Levi | All I need
  6. Elina Born | In or out
  7. Ivo Lina | Suur loterii
  8. Rasmus Rendve | This love
  9. Arijadne | Feel me now
  10. Kerli | Spirit animal

Čak šest od 10 učesnika učestvovalo je ranije na Pesmi Evrovizije: Ivo Lina (1996. u duetu s Marjom-Lis Ilus), Koit Tome (1998), Laura (2005. kao članica grupe „Suntribe”), Lena Kurma (Švajcarska 2005, kao članica grupe „Vanilla Ninja”) i Elina Born (2015. u duetu sa Stigom Restom).

Nacionalno finale održaće se 5. marta u Talinu, u Areni „Saku”.

Rusija i Holandija se spremaju za Dečji Evrosong u Gruziji

Prve zemlje koje su objavile način odabira predstavnika za Dečji Evrosong su bile Holandija i Rusija i one će predstavnika birati na isti način kao i prošle godine.

Kao i prošle godine, predstavnik Holandije će biti izabran internim putem, a poznato je i to da će za ovu zapadnoevropsku zemlju pevati grupa izvođača. Prijave za svu zainteresovanu decu uzrasta od 9 do 14 godina su otvorene 2. februara i trajaće do 15. aprila, a nakon toga će biti odabran određen broj dece. Ona će zatim učestvovati na kastingu čiji će proces odabira idealne grupe, kao i prošle godine, biti prikazan samo preko emisija na Jutjub kanalu festivala.

Rusija će predstavnika birati putem nacionalnog finalnog takmičenja koji će biti održan na leto. Pravo prijavljivanja na konkurs, koji je započet 10. februara, a trajaće do 10. aprila, imaće, naravno, deca uzrasta od 9 do 14 godina, a dati su uslovi da njihova pesma ne sme biti izvođena pre 1. maja, da mora da traje najviše tri minuta i da mora da sadrži 25% teksta na engleskom, ako se peva dvojezično.

Od svih prijavljenih će biti pozvan određen broj dece koji će učestvovati na audicijama u Moskvi, a od toga će potom selektovati određen broj učesnika za finalno veče.

Pored Rusije i Holandije, i Belorusija i Kipar su najavili da će učestvovati u Gruziji.

Dodajmo na kraju i jednu zanimljivost – predstavnica Slovenije Lina Kuduzović, koja je u Sofiji 2015. osvojila visoko 3. mesto s pesmom Prva ljubezen, trenutno učestvuje u talent-šouu The Voice Kids u Nemačkoj, gde je svojim izvođenjem pesme Kristine Agilere Hurt očarala članove žirija, a sudeći prema reakcijama, smeši joj se još jedan lep uspeh.

Lina Kuduzović ima 14 godina. Slovenci je pamte još od 2010. godine, kada je osvojila srca publike pobedom u prvoj sezoni TV šoua „Slovenija ima talenat”. Nakon toga, preselila se u Švajcarsku, kako bi se muzički obrazovala, ali je i tu ’zatekao’ još jedan muzički TV šou „Najveći švajcarski talenti” (nem. Die grössten Schweizer Talente). Nastupi u toj emisiji odveli su je do finala.

Pogledajte i:

Miša predstavnik Jermenije. Gruzija i Ukrajina pokrenule konkurse za izbor izvođača

Novo izdanje „evrovizijskog potpurija” je posvećeno novim aktuelnostima iz sveta Dečje Evrovizije, a nove informacije …