AKTUELNO

Džamala gošća finala u Sloveniji. Izabrani novi članovi organizacionog tima Evrosonga

Ako se izuzme „izlet” do Malte i Ukrajine, potpuri evrovizijskih vesti danas čine pretežno događaji iz regiona – Slovenije, Mađarske, Grčke, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Džamala specijalna gošća finala EME

Slovenačko finale ugostiće aktuelnu evrovizijsku pobednicu Džamalu, saopštili su organizatori takmičenja. Ona će nastupiti u revijalnom delu programa, a pored nje, pojaviće se i prošlogodišnja predstavnica Manuela te Toni Cetinski, velika balkanska zvezda i predstavnik Hrvatske u Dablinu 1994.

Slovenci će predstavnika za Kijev izabrati u petak 24. februara među osam takmičara, a ko je najbolji, odlučiće publika i šest regionalnih žirija (50/50). Voditelji će biti Mario Galunič, Tina Gorenjak, Maja Martina Merljak i Tanja Kocman.

Delegirani novi članovi organizacionog tima Pesme Evrovizije

Nakon što je više članova organizacionog tima Pesme Evrovizije podnelo ostavke pre 10 dana, uključujući i izvršne producente Oleksandra Harebina i Viktoriju Romanovu, ukrajinski javni nacionalni emiter NSTU delegirao je nove članove koji će se do Pesme Evrovizije nalaziti na čelu organizacionog tima ispred te kuće.

Reč je o Larisi Koval, Kirilu Voroninu i Olegu Zapadnjuku, koji imaju bogato radno iskustvo kako u okviru nacionalne televizije, tako i u organizaciji velikih događaja, poput Pesme Evrovizije 2005, Dečje Evrovizije 2009. i 2013, EURO 2012. i dr.

Njihov izbor verifikovala je i Evropska radiodifuzna unija (EBU).

Takođe, kompanija Concert.ua izvestila je o daljem rasporedu i dinamici prodaje evrovizijskih ulaznica, a nova tura karata, uglavnom za generalne probe finala i polufinala, biće u opticaju 21, 23. i 27. februara.

Finale A Dala pratilo blizu 550.000 gledalaca

Finalno veče mađarskog takmičenja za Evrosong i pobedu Papai Jocija pratilo je 542.000 ljudi u Mađarskoj, što je taj šou svrstalo među 20 najgledanijih protekle sedmice. Ujedno, finale je očekivano bila najgledanija od svih šest emisija A Dala.

Upak, u poređenju s proteklim godinama, ovaj TV šou beleželi kontinuirani pad gledanosti. Prošle godine finale je gledalo 750.000, a najveća gledanost zabeležena je 2013 – čak 1.349.794 pratilo je pobedu ByeAlexa.

452 glasa razlike između 1. i 2. plasirane pesme

Klaudija Fanijelo pobedila je na evrovizijskoj selekciji Malte protekle subote, i to isključivo glasovima publike. Iako nakon proglašenja pobednika nije saopšteno koliko je ko prikupio glasova, nacionalna televizija Malte je dva dana nakon takmičenja objavila rezultate.

Klaudija je dobila 4.996 glasova, dok je za drugoplasiranu Dženis Mangion, koja je jedina pevala pesmu na malteškom jeziku, stiglo 4.544 glasa – samo 452 manje.

Trećeplasirani Kevin Borg na svom kontu je sakupio 2.502 glasa, a odmah za njim, na 4. mestu, završila je favorizovana Bruk Borg s ravno 2.000 glasova.

Demi u Odesi snima promo-spotove

Interno izabrana predstavnica Grčke otputovala je u Ukrajinu, u Odesu, gde će snimiti tri promotivna video-spota za svoje pesme evrovizijske kandidate.

Kako je ranije istaknuto, Odesa je izabrana ne samo zbog povezanosti s domaćinom Evrosonga već i zbog elemenata antičke arhitekture u tom primorskom gradu.

Prezentacija pesama i spotova je zakazana 6. marta, kada će biti izabrana pobednička kompozicija.

Milan Stanković i Džala Brat imaju novi duet

Srpski predstavnik iz 2010. i miljenik devojaka Milan Stanković u poslednje vreme je najviše bio zanimljiv medijima zbog angažmana u žiriju šoua „Pinkove zvezdice”, a ove godine je napustio poziciju redovnog člana žirija, kako bi se više posvetio svojoj karijeri. Kao što smo ranije najavili, on će objaviti novu pesmu koju je snimio sa bh. reperima Jasminom Fazlićem Džalom, jednim od članova prošlogodišnjeg bh. tima s takmičenja u Stokholmu, i njegovim partnerom Bubom Korelijem. Pesma pod nazivom Ego je premijeru imala 17. februara na Jutjubu.

Pesma je u roku od 29 sati zabeležila preko milion pregleda, čime se Milan Stanković pridružio izvođačima poput Aleksandre Prijović, Relje Popovića, Cvije i drugih, koji su ostvarili ovaj broj poseta za tako kratko vreme.

Ovo je njegovo prvo studijsko izdanje posle godinu dana diskografske pauze; poslednji album nazvanog „Milan” publici je predstavio 2015. godine, a s njega su se, između ostalih, izdvojili hitovi Nisi mu ti žena, Perje, Od mene se odvikavaj, Luda ženo, Mašina i zanimljiva pesma koju je snimio s folk pevačem Miletom Kitićem i jednom od pripadnica nove srpske rep scene Mimi Mercedes – Gadure.

Veliki koncert Marije Šerifović u Novom Sadu

Od trenutka kada je jedina srpska evrovizijska pobednica Marija Šerifović izdala pesmu Pametna i luda, karijera joj je krenula jednom sasvim drugačijom putanjom pa od tada niže uspeh za uspehom, a svaki od mnogobrojnih singlova je postao veliki hit. Godinu je započela uspešnim nastupom u Nišu za doček Srpske Nove godine 13. januara, a sada će održati i svoj drugi veći koncert u roku od dva meseca, i to u maloj sali novosadske dvorane SPENS 10. marta.

Pred sam kraj godine publiku je najpre iznenadila emotivnom baladom Deo prošlosti koji je opravdao titulu hita tako što je za jedan uspeo skupiti preko milion pregleda na Jutjubu, a potom je izbacila obradu pesme Zdravka Čolića Ti možeš sve, al’ jedno ne koju je snimila za potrebe projekta Radija S „Zvezde pevaju zvezde”.

  • Deo prošlosti
  • Ti možeš sve, al’ jedno ne

Podsećamo vas i na značajne novosti prethodnog dana, iz Hrvatske i Danske. Žak Houdek otkrio je da se njegova evrovizijska pesma zove My friend, a Danci su objavom takmičarskih pesama stavili do znanja da žele hitno nazad u evrovizijsko finale. Više o tome čitajte u odvojenim tekstovima:

Poslušajte deset pesama danskog nacionalnog izbora! (AUDIO)

Žak Houdek na Evroviziji nastupa s pesmom „My friend”

Pogledajte i:

Vaučeri za leto: Ovogodišnje zvezde Tijana, Joci i Demi imaju nešto za vas

Tri ovogodišnja evrovizijska predstavnika obradovala su nas svojom novom muzikom. Lepo je znati da se …