AKTUELNO

Večeras prvo polufinale u Sloveniji. Kako se pripremala organizacija Beovizije i Evropesme 2004?

Današnje izdanje „evrovizijskog potpurija” je u znaku Poljaka koji su publici predstavili pesme učesnika nacionalnog finalnog takmičenja Krajowe Eliminacje. Detaljnije o ovome možete pročitati na ovom linku:

Slovenija počinje potragu za svojim 23. evrovizijskim predstavnikom preko tradicionalnog izbornog festivala Evrovizijska melodija (EMA), a u drugoj etapi ostalih vesti se nalaze informacije iz Italije, Švedske, Holandije, Makedonije, Nemačke, Francuske…

Treća etapa vesti donosi prve učesnike promotivnog Eurovision in concert šoua koji će biti održan 8. aprila u Amsterdamu, ali i jednu throwback informaciju – kako se pripemala organizacija prvog nacionalnog izbora za našeg evrovizijskog predstavnika posle povratka na evrovizijsku scenu te davne 2004. godine.

Vredi dodati da je češki javni servis ČT i zvanično potvrdio učešće Martine Barte na takmičenju za Pesmu Evrovizije u Kijevu, te će u dogledno vreme biti objavljena i pesma uz prateći spot.

Počinje potraga za slovenačkim predstavnikom

Večeras će u ljubljanskom sajamskom i kongresnom centru „Gospodarsko razstavišče” biti održano prvo od dve polufinalne večeri nacionalnog izbora Evrovizijska melodija (EMA).

Nastupiće osmoro izvođača koji će se publici predstaviti sledećim redosledom:

 1. grupa „King Foo” | Wild ride (Divlja vožnja)
 2. Nika Zorjan | Fse (Sve)
 3. grupa „Tosca Beat” | Free world (Slobodan svet)
 4. Lea Sirk | Freeedom (Sloboda)
 5. grupa „Sell Out” | Ni panike (Bez panike)
 6. Zala | Lalalatino
 7. Alja | Halo
 8. Omar Naber | On my way (Na svom putu)

Stručni žiri i publika će za finalno veče 24. februara odabrati po dvoje učesnika. Voditeljke će biti Tina Gorenjak, Maja Martina Merljak i Tanja Kocman.

Šou u trajanju od sat i 55 minuta će sa emitovanjem početi u 20.00 i možete ga pratiti na ovom linku: RTVSLO.si

Premijera evrovizijske pesme sestara Vol zakazana za 3. mart

Sestre Liza, Ejmi i Šeli Vol, poznatije kao O’G3NE, svoju evrovizijsku pesmu će publici predstaviti 3. marta s početkom od 11.00, saopštio je holandski javni servis AVROTROS.

Naslov pesme je i dalje pod velom misterije, ali su poznati njeni autori – pored oca Rika Vola, jedan od autora je i gitarista i producent Rori de Kivit, poznat po radu sa izvođačima kao što je Mr. Probz.

Žrebom je odlučeno da one nastupe u prvoj polovini učesnika druge polufinalne večeri, pa su sestre izjavile da to „nije nimalo lagana grupa, ali one su kasnije ili pre protiv jakih zemalja”.

Moguća diskvalifikacija francuske evrovizijske pesme

Francuska evrovizijska pesma Requiem suočava se s mogućom diskvalifikacijom, budući da je javno izvedena pre 1. septembra 2016, što se kosi s jednim od najvažnijih evrovizijskih pravila.

Naime, sudeći prema opisu amaterskog snimka na Jutjubu, pevačica Alma, predstavnica Francuske, izvela je akustičnu verziju ove pesme 25. januara 2016. godine. Snimak njenog nastupa postavljen je pak 8. decembra prošle godine, pa se postavlja pitanje i autentičnosti opisa.

Dobra polazna osnova u dokazima francuske delegacije prema EBU jeste da numera nije komercijalno izvođena pre 1. septembra, ali problem i eventualna diskvalifikacija može da usledi ako se dokaže da je Alma pesmu ipak javno izvela u januaru prošle godine.

Sličan scenario viđen je u slučaju Džamaline pobedničke pesme 1944, ali se amaterski snimak pojavio tek nakon evrovizijske pobede. EBU je to pitanje obrazložio tako što je pojasnio da pesma nije komercijalno izvedena pre 1. septembra 2015. godine te da mali broj pregleda nije mogao da utiče na njenu eventualnu prednost na takmičenju.

Opširnije o ovoj temi možete pročitati u tekstu:

Isečci pesama sa trećeg polufinala Melodifestivalena

Pred treće polufinalno veče ovogodišnjeg Melodifestivalena u Švedskoj, organizatori su objavili isečke pesama svih učesnika šoua u subotu.

Tako će se publici u areni „Vida” predstaviti novih sedmoro takmičara koji će pokušati da dobiju direktnu kartu za veliko finale najpopularnijeg evrovizijskog nacionalnog izbora.

Pogledajte ko će nastupiti u trećem polufinalu „Melodija”, te poslušajte delove njihovih pesama OVDE.

Levina predstavila spot za Perfect life

Neki evrovizijski učesnici će biti skloni tome da svoju pesmu promovišu uz prateći spot, a prva koja je otvorila sezonu promotivnih video-snimaka je nemačka predstavnica Levina koja je ekranizovala svoju takmičarsku pesmu Perfect life (Savršen život). Radnja se odigrava u studijskoj atmosferi.

Nova verzija italijanske pesme će sadržati i reči na engleskom

Pošto pesme izvedene na Sanremu po ustaljenom pravilu traju duže od tri minuta, na skraćivanje za potrebe evrovizijske scene će ići i pobednik tog festivala i ovogodišnji italijanski predstavnik Frančesko Gabani, koji će iz pesme Occidentali’s karma morati iseći suvišnih 37 sekundi.

Jedan od autora te pesme Luka Kjaravali je u intervjuu za sajt Soundsblog.it otkrio da će u evrovizijskoj verziji jedan deo pesme biti preveden na engleski zbog namere da međunarodna publika na najbolji način razume o čemu on govori, čime se uzima u obzir da se na engleskom jeziku na najbolji način prenose osećanja.

O vrtoglavom uspehu pesme govori i činjenica de je spot najbrže postigao veliku gledanost na italijanskom ogranku popularne globalne muzičke mreže „Vevo” i to tako što je pesma već prvog dana od objavljivanja zabeležila skoro 4.400.000 pregleda.

Poznati prvi učesnici evrovizijskog koncerta u Amsterdamu

Poznati su i prvi učesnici festivala Eurovision in Concert koji će biti održan u Amsterdamu 8. aprila. Za sada je poznato šestoro izvođača koji će biti prisutni; pored domaćih predstavnica grupe O’G3NE, učešće su potvrdili i indi-pop duo „Navi” iz Belorusije, Hovig Demirjan s Kipra, crnogorski predstavnik Slavko Kalezić, grupa „Timebelle” iz Švajcarske i austrijski predstavnik Nejtan Trent.

Karolina Gočeva u emisiji „Tri boje zvuka”

Od svih emisija koje su bile uvedene na programu Radio-televizije Srbije u poslednje tri godine, najviše pažnje je privukla muzička emisija „Tri boje zvuka” urednice Jelene Vlahović, uz učešće popularnog mladog glumca Bojana Perića kao voditelja i poznatih izvođača iz regiona iz domena urbanih muzičkih žanrova. Gosti raspoređeni na tri bine izvode poznate pesme svirajući i pevajući samo i isključivo uživo.

Kroz ovu emisiju je prošlo i nekoliko bivših evrovizijskih učesnika iz regiona poput Jelene Tomašević, Sergeja Ćetkovića, Tijane Dapčević, grupe „Who See”, Danijela Kajmakoskog, Kaliopi, a toj listi se priključila i lepa makedonska predstavnica iz 2002. i 2007. Karolina Gočeva koja je izvela tri pesme sa svog poslednjeg albuma „Makedonsko devojče 2” objavljenog 2014. godine – Ko da mi zapeva, Smej mi se, smej i Ispiću ljubav do kraja. Taj album je nastavak izdanja „Makedonsko devojče” iz 2008. u kojima je snimala originalno snimane kompozicije u stilu makedonskog etno-zvuka.

 • Ispiću ljubav do kraja
 • Smej mi se, smej
 • Ko da mi zapeva

Kako se pripremala organizacija Beovizije i Evropesme 2004?

Tadašnja državna zajednica Srbija i Crna Gora je 2004. godine prvi put učestvovala na takmičenju za Pesmu Evrovizije pod tim imenom. Ali, detalji koji su manje poznati javnosti su oni o organizaciji festivala o kojima je pisao tadašnji nedeljni časopis „TV Novosti” 18. februara 2004.

Prvo veče rezervisano za festival Beovizija su iz Centra „Sava” 20. februara vodili glumac Aleksandar Srećković Kubura i voditeljka Radio-televizije Vojvodine Ksenija Balaban, finalno takmičarsko veče Evropesma su dan kasnije vodili Aleksandar Bojović i Nina Mudrinić, dok je revijalno veče 23. februara vodio Voja Nedeljković s još pet dama: Natašom Nešković, Bojanom Roljić, Sanjom Papić, Tanjom Mrkić i izvesnom Majom.

Međutim, prema podacima koje je redakcija časopisa dobila od RTS-a, ovakav spisak voditelja najpre nije bio planiran; prvobitno je trebalo da program, pored Bojovića vode i Snežana Dakić, Nataša Miljković i Jovan Memedović, ali se od toga odustalo jer je problem bio u prvim dvema personama koje su tada radile na televiziji BK.

Urednica projekta Anja Rogljić je izbor Dakićeve i Miljkovićke protumačila rečenicom da su one izabrane „jer se radilo o nacionalnom takmičenju”, pa je novinar došao do zaključka da su Crnogorci bili toliko lenji po pitanju angažovanja svojih ljudi, te su rešili da pravo organizacije u potpunosti prenesu na RTS, a jedina uloga koju je RTCG odradio je ta da je za finalno veče internim putem izabrao četvoro učesnika – i to je sve.

Pričalo se da je Memedović odbio da vodi program jer se požalio na pojedine delove scenarija, ali je Rogljićeva to demantovala rečima da nikakvih kuloarskih priča nije bilo. Zaključak je bio da polovina novinara nisu bili kadrovi nacionalne TV kuće. Naposletku je Nataša Miljković prešla na RTS i te godine saopštavala glasove za našu zemlju na finalnoj večeri takmičenja u Istanbulu.

Pogledajte i:

Vaučeri za leto: Ovogodišnje zvezde Tijana, Joci i Demi imaju nešto za vas

Tri ovogodišnja evrovizijska predstavnika obradovala su nas svojom novom muzikom. Lepo je znati da se …