Mađarska 2017: Iščekujući pobednika

Šou-program A Dal, putem kojeg Mađarska bira predstavnika za Evrosong, privodi se kraju nakon šest nedelja. Takmičenje je počelo 14. januara, a okončaće se u subotu 18. februara, kada će put do Kijeva zatražiti osmoro finalista.

Kroz tri kvalifikacione emisije i dva polufinala prodefilovalo je i ove godine 30 učesnika koje je nacionalni emiter Mađarske MTVA (mađ. Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap) izabrao s javnog konkursa. Prvobitni spisak učesnika je neposredno pre početka emitovanja šoua izmenjen; bend „Jetlag” je diskvalifikovan zbog nesuglasica s nacionalnim emiterom, a pesma sastava „Szabyest” je prekršila evrovizijsko „1. septembar”. Umesto njih, na listu učesnika dospeli su 31. i 32. plasirani u selekcionoj fazi: Čejs i bend „Rocktenors”.

I ove sezone su se na takmičenju pojavili Benji, Mujahid Zoltan, Radič Gigi, Sing Viki, grupa „Spoon 21”, Sabo Adam, Tot Andi, Berkeš Oliver, Tot Gabi (koja nastupa pod imenom Totova). Ipak, najveću pažnju privukao je sastav „Kállay Saunders Band” koji se takmičio i prošle sezone, a čiji je frontmen Kalai-Saunders Andraš doneo Mađarskoj 5. mesto na Evrosongu u Kopenhagenu 2014.

Ovaj uspešan TV format, jedinstven u Evropi a i među drugim nacionalnim evrovizijskim selekcijama, ustanovljen je u sezoni 2011/2012. A Dal nije tek još jedan muzički šou za mlade talente nalik drugim rijaliti-programima, već ozbiljno takmičenje svih umetnika, autora, izvođača, ali pre svega – takmičenje pesama. Mađari su se zahvaljujući njemu „podigli iz evrovizijskog pepela”, a celokupna muzička scena u Mađarskoj izdigla se na viši nivo. Zbog toga, ali i zbog dobrih rezultata koji mađarski predstavnici postižu na Evrosongu, MTVA je unela male promene u uslovima konkursa. Naime, izvođači su morali da imaju bar jedan album iza sebe ili da svoju muziku uspešno promovišu na domaćim radio ili televizijskim stanicama, a zanimljivo je da je jedan od zahteva za potencijalne učesnike bio da imaju potpisan profesionalni ugovor s nekim muzičkim menadžerom, kako totalni amateri ne bi mogli dobiti šansu da nastupe na Pesmi Evrovizije 2017. godine.

Do finala ovogodišnjeg A Dala stigli su:

 • Kaniža Georgina | Fall like rain
 • Papai Joci | Origo (Be kell csuknod a szemed)
 • Radič Gigi | See it through
 • grupa „Soulwawe” | Kalandor
 • Totova, Fredi Šuman i Lofti Begi | Hosszú idők
 • grupa „Kállay Saunders Band” | 17
 • grupa „Leander Kills” | Élet
 • „Zävodi” + Berkeš Oliver | #háttérzaj (Ecstasy)

Ranijih godina se veća prednost pri odabiru finalista davala žiriju, ali za ovu godinu je taj princip malo promenjen. U kvalifikacionim emisijama i polufinalima najpre su žiri i publika u odnosu 80/20 (četiri člana žirija i jedan glas publike) odredili kvalifikante, dok je za preostale takmičare glasala samo publika u tzv. baražu i birala još jednog kandidata za naredni krug.

U finalu, ukupni pobednik A Dala i evrovizijski predstavnik bira se kroz dve runde glasanja. Svaki član žirija daje ocene tek nakon što se se izvedu sve pesme, a bodovi koji se dodeljuju su 4, 6, 8 i 10. Tako će se u prvoj rundi izabrati najbolje četiri pesme, a potom u drugoj rundi završnu reč ima publika.

Publika ima dva načina da glasa. Preko namenske aplikacije za mobilne telefone i tablete može da glasa samo jednom i to tokom trajanja numere, kako u Mađarskoj, tako i u inostranstvu, dok sms-om može da glasa najviše 20 puta s jednog broja telefona.

I ove godine A Dal vode Tatar Čila i Harsanji Levente; članovi žirija su Žeda, Frenreis Karolj i Bot Mikloš, koji su istu ulogu imali i prošle godine, a novi član je Molnar Ferenc poznat pod scenskim imenom Karamel.

Finalnu emisiju možete pratiti uživo od 19.30 h na stranici:

Iz ugla autora (Slobodan Todorović)

Finale ovogodišnjeg A Dala dočekujem s mnogo manje uzbuđenja nego prethodnih godina. Zašto? Jer se moj favorit, grupa „Spoon 21” nije plasirala u finale s pesmom Deák za koju smatram da je jedna od „najzaraznijih” i najmodernijih na ovogodišnjem takmičenju. Nikako ne mogu sebi da pojasnim šta toliko nedostaje elektro-zvuku, da bi se uopšte čuo u evrovizijskoj dvorani? I stoga, pre nego se osvrnem na finaliste, tužno ali prskosno puštam ovu pesmu, pa slobodno procenite je li joj mesto u finalu!

No, i bez dečaka iz grupe „Spoon 21”, ovogodišnje finale ima kvalitetne i raznožanrovske pesme – od bezličnih radijskih prolaznih, do angažovanih i raskošnih. Upravo na dve takve kompozicije „pikiram”, a izvode ih Papai Joci i Totova. Nema sumnje da se radi o dvema kvalitetnim numerama koje kombinuju etno-zvuke i izvorni stil pevanja na mađarskom jeziku s aktuelnim svetskim žanrovima: dens, haus, minimal, pop, hip-hop…

Ako bih morao da biram, prednost dajem Papai Jociju. Međutim, mana njegove numere je ta što nije festivalski, evrovizijski, pa ako hoćete i scenski prilagodljiva, za razliku od moćne pesme koju peva Totova, a koja sve to ima.

Kako bilo, koju god da Mađari izaberu, biće ponovo jedinstveni, drugačiji i van klišea, što je veliki plus.

 • Origo
 • Hosszú idők

Od ostalih pesama koje zavređuju pažnju izdvojio bih 17 koju izvodi „Kállay Saunders Band” i See it through koju peva Radič Gigi. Visok plasman da, ali pobeda ipak ne, jer je reč o utisku „ok, već viđeno”.

 • 17 
 • See it through

Najloše pesme ovog finala su definitivno Élet grupe „Leander Kills” te Fall like rain Kaniža Georgine. Kako i zašto je ovo u finalu???

Pogledajte i:

Crnogorci i Bugari objavili tim za kijevsku scenu. Australijanci najavljuju nezaboravan nastup

U ovom izdanju „evrovizijskog potpurija” se u centru pažnje nalazi italijanski predstavnik Frančesko Gabani čija …