AKTUELNO

Učešće Manela Navara pod znakom pitanja. Albanska predstavnica na dobrom putu

Velika se drama odvija u Španiji. Nakon, reklo bi se, lepe i glatko organizovane nacionalne selekcije za predstavnika na Evrosongu, javni servis te zemlje RTVE i novoizabrani predstavnik Manel Navaro našli su se na udaru ne samo fanova već i šire zajednice i političara, zbog skandaloznog načina izbora u finalu takmičenja Objetivo Eurovisión.

Češka Republika izabrala je novu evrovizijsku predstavnicu, ali se zvanično još uvek nije oglasila nacionalna televizija ČT. Više o ovome pročitajte na:

Javni medijski servis Norveške (NRK) objavio je pesme evrovizijskih kandidata koje su dostupne za slušanje i na internetu. Norvežani su ove godine vrlo odlučni u svom pohodu na evrovizijski vrh, a hoće li u tome biti uspešni, prosudite sami:

Takođe, u današnjem potpuriju, donosimo vam i druge vrlo zanimljive vest iz Španije, Albanije, Austrije…

Određen redosled nastupanja

Nacionalna televizija Moldavije na svom je sajtu uživo prenosila žreb kojim se određivao redosled nastupanja u polufinalu lokalnog evrovizijskog izbora O melodie pentru Europa. Kako se navodi, žreb je bio potpuno nasumičan i direktan, kako bi svi učesnici imali jednaku šansu.

Konačno, takmičari će nastupiti sledećim redosledom:

 1. Voznjuk i Vio Greku | Don’t lie
 2. Emilija Rusu | If only you
 3. Sendi Si (Sandy C) | A beautiful world
 4. Valerija Paša | Freedom
 5. Valentina Nežel i Serđu Punga | Ne-a fost iubirea un joc (Love was a game)
 6. sastav „Ethno Republic” i sestre Osojanu | Discover Moldova
 7. Marks i Stefanet | Join us in the rain
 8. Aurel Kirtoaka | Dor de mamă
 9. grupa „Big Flash Sound” | Logic
 10. grupa „SunStroke Project” | Hey mamma
 11. Dijana Breskan | Breath
 12. Nađa Mošnjagu | Never give up on us
 13. Samir Login | Glow
 14. grupa „The One” | Dance

Za finale će stručni žiri i publika izabrati po četiri izvođača, pa će se u finalu naći njih osmoro. Pobednika i predstavnika Moldavije u Kijevu izabraće takođe žiri i publika, ali ovog puta kombinacijom glasova 50/50.

Polufinale je na programu 24, a finale dan kasnije, 25. februara.

Kreator scenskog nastupa Končite Vurst priprema Levinu

Austrijski koreograf Marvin Ditman, jedan od umetničkih direktora Pesme Evrovizije u Beču 2015. i autor Končitinog scenskog nastupa 2014, osmisliće i nastup nemačke predstavnice Levine u Kijevu.

Ditman je od 2011. bio zadužen za koreografiju i scensko predstavljanje drugih evrovizijskih predstavnika, posebno austrijskih i bugarskih.

Levina je pobedila na nedavno održanom nacionalnom izboru Nemačke Eurovision Song Contest – Unser Song 2017 s kompozicijom američkih autora Perfect life.

Učešće Manela Navara pod znakom pitanja

Ukratko – Manel Navaro i Mirela su u na kraju programa imali jednak broj bodova sakupljenih od žirija i publike. Tada je primenjeno (navodno) pravilo da stručni žiri odredi ko je od njih dvoje bolji u javnom glasanju. I sve to ne bi bio toliki problem, da RTVE nije delegirao SAMO tri člana žirija, koji su tako imali nadmoć na glasovima publike. Dvoje od njih dalo je prednost Manelu, čime je on proglašen pobednikom i predstavnikom Španije u Kijevu.

Uz to, otkriveno je da je član žirija Havi Martinez otvoreno podržavao Manela i pre samog takmičenja, pa se postavlja pitanje – zašto ga je RTVE uopšte delegirao u sastav žirija?! Popularna radio-stranica Los 40 na kojoj radi Havi Martinez je pola sata pre početka šoua objavila da je pobednik i predstavnik upravo Manel! Da zlo bude veće, Manelovi menadžeri poslali su posle finala flašu pića i poklon Haviju, a te slike su objavljene na Tviteru.

U studiju RTVE u Madridu je u momentu proglašenja pobednika nastupila prava drama. Osim otvorenog negodovanja prisutnih u studiju, Manel je napravio nepristojan gest rukom (savijen lakat pokazujući: „E, evo vam!”), zbog čega se naknadno izvinio. Pomenuta radio-stranica je čak objavila da je Havi Martinez i fizički napadnut.

Virhinija Dijaz, jedini ženski član žirija, glasala je za Manela i praktično odlučila o pobedniku. Ona je izjavila da je šokirana događajima koji su usledili u studiju RTVE te da više ne želi da ikad bude upletena u bilo šta što ima veze s Evrovizijom.

„Znala sam da su evrovizijski fanovi vrlo strastveni, ali da budu agresivni – tome se nisam nadala”, izjavila je Virhinija.

Na sve to, slučaj je dospeo i do španskog parlamenta. Poslanik Hoze Migel Kamačo uputio je otvoreno pismo RTVE s jasnim i direktnim pitanjima, tražeći odgovore i objašnjenja o proceduri, pravilima i načinu evrovizijske selekcije, o proceduri delegiranja članova žirija te sprezi urednika zabavnog programa RTVE sa izdavačkom kućom Sony Music Spain. Naime, sumnja se da ćerka urednika zabavnog programa radi u Sony Music Spain, kući kojoj pripada i Manel Navaro, te da se i ona sama nalazi u njegovom evrovizijskom timu.

Grupa „Timebelle” unapređuje pesmu u Stokholmu

Grupa „Timebelle”, koja je pobedila na švajcarskom izboru za Evroviziju s numerom Apollo, objavila je da je određene dorade i produkcijska unapređenja pesme radila u Stokholmu. Nije doduše poznato da li će se te izmene i čuti.

Takođe, grupa je bila na prijemu kod rumunskog ambasadora u Švajcarskoj, budući da su njeni članovi zapravo Rumuni, te najavila i promotivnu kampanju u predevrovizijskom periodu.

Albanska predstavnica na dobrom putu

Lindita Halimi, predstavnica Albanije koja je pobedila na nacionalnom „Festivalu pesama” s kompozicijom Botë (Svet), trenutno radi na doradi pobedničke pesme, kako bi je učinila pogodnijom i „evrovizijski pristupačnijom”.

Naime, aranžeri o producenti pesme trenutno imaju nekoliko verzija koje su u pripremi, a tek segment jedne od njih je kompozitor Klodijan Ćafoku postavio na svoj Fejsbuk profil.

Poslušajte i vi pa procenite je li Lindita na dobrom putu.

Kraj Končite Vurst

Sudeći prema objavi Toma Nojvirta, kako je pravo ime Končite Vurst, pobednica Evrovizije 2014. godine uskoro više neće postojati. On je najavio Končitino povlačenje sa scene.

Mislim da je vreme da stvorim novu personu. Moram da je ubijem – rekao je Tom, ali je obećao da će Končita objaviti drugi album pre nego što „nestane” krajem ove godine.

Ovakav se scenario mogao i naslutiti, budući da se Končita u poslednje vreme u javnosti pojavljivala u mnogo muževnijem izdanju – s jakom i većom bradom, bez jake šminke i dlakavim poprsjem.

Pogledajte i:

Vaučeri za leto: Ovogodišnje zvezde Tijana, Joci i Demi imaju nešto za vas

Tri ovogodišnja evrovizijska predstavnika obradovala su nas svojom novom muzikom. Lepo je znati da se …