AKTUELNO

Finale u Grčkoj 6. marta. EBU pokreće takmičenje „Hor godine”

I dok čekamo nove evrovizijske pesme i izvođače koji će nastupati u Kijevu, možemo pratiti i zanimljive vesti o pripremama za nacionalna takmičenja ili o odustajanju učesnika. Za sada smo vam spremili kratke vesti iz Moldavije, Grčke Norveške i Malte.

Boris Kovali odustao

U studiju nacionalne televizije Moldavije danas će biti održan žreb za učesnike polufinala nacionalnog takmičenja O melodie pentru Europa 2017. Rezultati žreba će nedugo potom biti objavljeni na internetu.

Ali, tu nije kraj vestima iz Moldavije. Naime, Boris Kovali odlučio je da se povuče s takmičenja iz ličnih razloga. Ovaj izvođač je i ranije učestvovao na moldavskom nacionalnom takmičenju, a već je i odustajao od njega 2014. godine. Njega će na takmičenju zameniti Valentina Nežel i Serđu Punga s pesmom Ne-a fost iubirea un joc (Love was a game). On je treći učesnik koji se povukao s festivala, nakon što je Konstantin Kobiljan diskvalifikovan zbog pravila „1. septembar”, te Irine Kit koja je trebalo da se takmiči s pesmom Baby don’t cry. Ona je bila prinuđena da se povuče zbog optužbi da je refren njene numere plagijat hita Bananza (Belly Dancer) koji originalno izvodi Ejkon.

Konačan spisak učesnika sada izgleda ovako:

Finale u Grčkoj 6. marta

Nacionalno finale u Grčkoj biće održano 6. marta u studiju televizije ERT. Od ranije je poznato da će Grčku predstavljati Demi. Ona će na svojim evrovizijskim numerama sarađivati s Dimitrisom Kontopulosom i Fokasom Evangelinosom, dobro poznatim evrovizijskim licima. Na nacionalnom finalu publika i grčka dijaspora imaće prilike da biraju između tri stilski različite pesme, a ona najuspešnija biće izvedena u Kijevu.

U toku probe takmičara

I Malta će 18. februara izabrati svog novog evrovizijskog predstavnika, naslednika Ire Losko. Detalji oko ovog takmičenja su već dobro poznati, a kako bi se sve odvijalo u najboljem redu na sam dan finala, ovih dana su organizovane probe takmičenja po ugledu na generalne probe Evrovizije. Tamičari su raspoređeni u dve grupe, jedna vežba jednog, druga drugog dana, a probe traju 30 minuta. Pogledajte kako to izgleda OVDE.

Da podsetimo, učesnici ovog takmičenja su:

EBU pokreće takmičenje „Hor godine”

EBU je odlučio da stvori još jedno muzičko takmičenje – Hor godine. Više detalja o ovom takmičenju trebalo bi da bude poznato do kraja meseca. Prvi domaćin „Hora godine” trebalo bi da bude glavni grad Letonije Riga. Na takmičenju bi horovi imali šest minuta za izvođenje svojih numera – jedne ili svojevrsnog spleta pesama bilo kog žanra i bilo koje lokalne obojenosti. O pobedniku bi trebalo da odlučuju muzički stručnjaci.

Pogledajte i:

Vaučeri za leto: Ovogodišnje zvezde Tijana, Joci i Demi imaju nešto za vas

Tri ovogodišnja evrovizijska predstavnika obradovala su nas svojom novom muzikom. Lepo je znati da se …