AKTUELNO

Izrael odlučuje o predstavniku za Kijev. Letonija izabrala polufinaliste

Uzbudljiv vikend za nama završio se prilično „tihom” nedeljom. Nakon prilično turbulentne subote, kraj sedmice obeležila je druga kvalifikaciona emisija u Letoniji te imenovanje 15 evrovizijskih kandidata Rumunije pred kojima je polufinale i finale.

Opširnije o tome pročitajte u našem izdvojenom tekstu:

Izrael večeras bira evrovizijskog predstavnika

Četvrta sezona popularnog talent-šou programa HaKochav Haba, koji treću godinu zaredom služi i za izbor predstavnika za Evrosong, zbog čega mu je modifikovan naziv u HaKochav Haba Le’eyrovizion, počela je drugog dana 2017. godine, a večeras se privodi kraju.

Finalna emisija ovog šoua, koji se emituje i u svetu pod nazivom Rising Star, iznedriće 40. evrovizijskog predstavnika, a u konkurenciji je samo četvoro izvođača:

  • Imri Ziv,
  • grupa „The Beatbox Element”,
  • Dijana Golbi, i
  • Džulijeta.

Nezvanično, izbor evrovizijskog predstavnika odvijaće se u dve faze. U prvoj fazi takmičari će biti podeljeni u duele, a pobednici će biti plasirani u tzv. superfinale. Petočlani žiri, među kojima se nalazi Harel Skat, predstavnik Izraela 2010. u Oslu, potom će odrediti ko od poraženih duelista zaslužuje mesto u samoj završnici, pa će publika pobednika moći da bira među troje takmičara.

Ranije je objavljeno da je pevač i autor pesama Nejtan Gošen uključen u ovaj projekat, ali njegova uloga još uvek nije poznata. Takođe, sva je prilika da će Izrael večeras dobiti novog predstavnika, ali ne i pesmu koja će naknadno biti napisana i ponuđena pobedniku, kao 2015. godine.

Ipak, kako informacije o propozicijama finalne večeri nigde zvanično nisu objavljene, napominjemo da je moguće da emisija protekne malo drugačije.

Finale počinje u 20.00 časova i možete pratiti na sajtu (klik na 1 מקור ili na 2 מקור):

Izabrani svi polufinalisti Supernove. Markus Riva eliminisan!

Druga emisija letonskog izbornog takmičenja za Evroviziju Supernova okončala se u nedelju uveče. Predstavilo se 11 kandidata, a sledećih četvoro se plasiralo u polufinale:

→ izbor publike
Trijana Park | Line
grupa „My Radiant You” | All I know
→ izbor žirija
grupa „The Ludvig” | I’m in love with you
Santa Daneleviča | Your breath

Podsetimo, prethodne nedelje iz prve kvalifikacione emisije mesto u polufinalu dobili su:

→ izbor publike
Lauris Valters | Magic years
Linda Lin | Who is in charge
→ izbor žirija
Miks Dukurs | Spiritual priest
„Franco Franco” | Up

U nedelju 19. februara na programu je polufinale.

Velika gledanost Sanrema. Debakl takmičenja Objetivo Eurovisión

Prestižni festival kancone Sanremo, koji se u istoimenom gradu pokrajine Ligurija održao po 67. put, pratilo je fantastičnih 12 miliona gledalaca, saopštio je RAI. To je najveća gledanost u prethodnih 12 godina! Pobedu simpatičnog Frančeska Gabanija pratilo je nemupnih 60% TV gledalaca, od kojih je najviše bilo onih uzrasta od 15 do 34 godine.

Pored toga, ove godine je Sanremo oborio rekrod gledanosti i na internetu. Prema podacima RAI-ja, finale je preko live streaminga pratilo njih 576.946, a čak 2,5 miliona je odgledalo bar jedno takmičarsko veče. Pored toga, pregledanje video-sadržaja na zahtev (odloženo) doseglo je do neverovatnih 7,5 miliona tražilaca.

S druge strane, na susednom Pirinejskom poluostrvu ubeležen je pravi debakl. Javni medijski servis Španije RTVE je na potpuno nerazuman način dao prednost malobrojnom tročlanom žiriju nad glasom publike u slučaju izjednačenog rezultata, što se i dogodilo, pa je takva odluka „zapalila” gledaoce i fanove, zbog čega se strasti ne smiruju. Takođe, odnos RTVE prema Evroviziji i izboru predstavnika verovatno je uzrok i veoma male gledanosti šoua Objetivo Eurovisión na kojem se birao predstavnik – svega 1.449.000 ljudi pratilo je dešavanje u Madridu, što je za oko 200.000 manje u onosu na prošlu godinu i najslabiji TV rejting od 2009. godine.

Pogledajte i:

EBU oštro kaznio Ukrajinu zbog Evrosonga

Evropska radiodifuzna unija (EBU) saopštila je da je finansijski kaznila ukrajinski javni servis NSTU zbog ozbiljnih …