AKTUELNO

Nemačka pred odlukom. Evrovizijske muke Ukrajinaca

Nemačku večeras očekuje važna evrovizijska odluka, budući da se ova članica „Velike petorke” sunovratila na evrovizijskoj lestvici počev od 2013. godine. Sve svoje ideje i kreativnu energiju usmerili su na mlade i neafirmisane talente, nadajući se da će neka od njih postati nova Lena ili Roman Lob.

Finale šoua Eurovision Song Contest – Unser Song 2017 počinje u 20.15 h, a više detalje možete pročitati u našem najavnom izdvojenom tekstu:

Informacije koje će ispuniti ovaj „potpuri” dolaze iz Italije, Grčke, Bugarske, Belorusije, Ukrajine i Rusije.

Izabrano 16 polufinalista. Večeras revijalno-takmičarsko veče

Drugo takmičarsko veče iznedrilo je drugih osmoro (hajmo reći) polufinalista koji će se sa svojim kompozicijama takmičiti u petak 10. februara za prolaz u finale. Od 11 učesnika druge večeri, troje je eliminisano glasovima publike i žirija novinara. To su: Raiđe i Đulija Luci, Nesli i Aliče Paba te Bjanka Acei.

Druge večeri počelo je takmičenje u kategoriji Nuove proposte. Nastupilo je četvoro mladih nada, a u finale su se, izborom publike i stručnog žirija (50/50), plasirali Frančesko Gvasti i Leonardo Lamakja.

Treće veče, 9. februara, je kombinacija revijalnog i takmičarskog programa. U takmičarskom delu nastupiće šestoro eliminisanih iz kategorije Campioni, a kombinovanim glasovima publike i žirija novinara (50/50) četvoro će se plasirati u drugi krug, 10. februara. Takođe, nastupiće i druga polovina „mladih nada”, a glasovima publike i stručnog žirija (takođe 50/50), dvoje ide u finale 10. februara.

U revijalnom delu programa 16 kvalifikovanih „šampiona” iz prve i druge večeri otpevaće svoje verzije poznatih italijanskih pesama. Najbolji u ovom delu dobiće posebno priznanje i nagradu.

Festival možete pratiti od 20.30 h na stranici: Rai Play

Prezentacija pesme do 13. marta

Bugarski nacionalni emiter BNT saopštio je da se konačna odluka o izboru evrovizijske pesme očekuje uskoro, a da će ona biti predstavljena javnosti do 13. marta.

U užoj konkurenciji nalaze tri stilski različite kompozicije, od kojih su dve su kompletno otpevane na engleskom.

O pobedničkoj numeri odlučuje selekciona komisija sačinjena od muzičkih stručnjaka i međunarodne fokus grupe, koju čine ljudi s iskustvom učešća u evrovizijskom projektu.

I grčka dijaspora da glasa u finalu

Kako bi se vratio u evrovizijsko finale i što pre zaboravio na debakl u Stokholmu, grčki javni servis Elinikí Radiofonía Tileórasi (ERT) zasukao je rukave i značajnu pažnju posvetio izboru evrovizijske pesme. Poznato je da će popularna pevačica Demi u nacionalnom finalu otpevati tri kompozicije.

No, ERT ne želi da se ograniči samo na svoju zemlju, već će nastojati i da grčku dijasporu uključi u proces glasanja. Još uvek nije precizirano kako će to biti sprovedeno, ali je sugerisano da ERT delegira određeni broj stručnjaka iz dijaspore koji bi imali ulogu u procesu glasanja. Na taj način bi oni imali ulogu nekakvog žirija, čiji bi udeo u raspodeli bodova bio 30%, dok bi preostalih 70% pripao publici.

To bi bila drastična promena u Grčkoj, jer su ranije žiri i publika imali jednak udeo u glasanju.

Takođe, spekuliše se i da bi nacionalno finale moglo da se održi 6. a ne 10. marta, kako je ranije javljeno.

Beloruski predstavnici najavljuju promotivnu turneju

Beloruski duo „Navi”, novoizabrani predstavnici ove zemlje, najavljuju brojne nastupe širom Evrope za vreme održavanja lokalnih selekcija za Evrosong, a uz to, nacionalna televizija BTRC potvrdila je i da će „Navi” svoju pesmu predstaviti na drugim promotivnim predevrovizijskim događajima.

Zanimljivo je da je ovo prvi put od kada Belorusija učestvuje na Evrosongu da njihov predstavnik nastupa na nacionalnim izborima u Evropi. Svoju pesmu Priča mog života već su prezentovali u prvom polufinalu ukrajinskog izbora protekle subote.

Repertoar ovog indi-pop dua je isključivo na beloruskom, pa je takva i evrovizijska numera. Stoga će se Belorusija prvi put predstaviti na Evroviziji na beloruskom jeziku.

Evrovizijske muke Ukrajinaca

I dok se Evropska radiodifuzna unija svojski trudi da „umekša” i razume sve administrativne i tehničke probleme s kojima se suočava javni nacionalni emiter Ukrajine tokom organizacije Evrosonga, čini se da mukama nema kraja.

Poslednji u nizu problema odgodio je proces prodaje ulaznica za Pesmu Evrovizije. Naime, ukrajinski odbor za antimonopol poništio je tender, ond. javnu nabavku zbog toga što su se pojedini učesnici tendera žalili da procedura nije bila dovoljno fer i otvorena.

Prodaju evrovizijskih karata trebalo je da sprovede firma Concert.ua.

Nacionalna javna radio-televizija Ukrajine (NSTU) najavila je da će aktivno sarađivati s EBU na rešenju ovog problema te očekuje da prodaja ulaznica stratuje u februaru.

Podsetimo, prodaja ulaznica 2009. i 2012. takođe je kasnila i bila je sprovedena tek u martu zbog sličnih administrativnih problema.

S druge strane, gradska vlast Kijeva suočava se s velikim brojem pasa i mačaka lutalica. Pre evropskog prvenstva u fudbalu 2012. godine ubijeno ih je više desetina hiljada, pa su neki mediji javili da se uoči Evrosonga sprema sličan scenario.

Borci za zaštitu životinja pokrenuli su online peticiju koju je do sada potpisalo 14.000 ljudi.

Jedina dobra vest koja stiže iz Ukrajine jeste da je broj prijavljenih volontera premašio 10.000 te da će pred organizatorima biti veoma težak zadatak da izaberu 750. Konkurs traje do 17. februara, a svi oni koji žele da se prijave, mogu to učiniti popunjavanjem formulara OVDE.

Evrovizijska žurka u Moskvi 21. aprila

Još jedan promotivni evrovizijski događaj uoči Pesme Evrovizije u Kijevu najavila je i Moskva, gde će se održati sedmi mini-koncert novoizabranih evrovizijskih predstavnika. Ova žurka održaće se 21. aprila u gradskoj dvorani „Vegas”.

To će biti peti po redu predevrovizijski događaj, jer su evrovizijska druženja već zakazana u Amsterdamu, Madridu, Londonu i Rigi. Kalendar izgleda ovako:

25. mart | Eurovision PreParty Riga
2. april | London Eurovision Party
8. april | Eurovision in Concert
15. april | Eurovision Spain Preview Party Madrid
21. april | Moscow Eurovision Party

Prošle godine evrovizijski koncerti su održani i u Tel Avivu i Valeti, ali iz tih gradova još uvek nema najave sličnih dešavanja.

Pogledajte i:

Vaučeri za leto: Ovogodišnje zvezde Tijana, Joci i Demi imaju nešto za vas

Tri ovogodišnja evrovizijska predstavnika obradovala su nas svojom novom muzikom. Lepo je znati da se …