AKTUELNO

Objavljeni detalji scenskih nastupa na Melodifestivalenu. Objava norveških kandidata 8. februara

Vest koja je zasigurno obeležila prethodni dan je ta da će dečje evrovizijsko takmičenje svoj 15. rođendan proslaviti u Gruziji, zemlji koja je pobedila prethodne godine na takmičenju na Malti. Budući da do samog događaja ima još dosta vremena, sve oči su u ovom trenutku uprte samo u pripreme zemalja za seniorsko takmičenje u Kijevu.

Tako je Azerbejdžan pozvao sve zainteresovane autore da šalju pesme za Dijanu Hadžijevu, Nemačka je objavila princip glasanja za nacionalno finale, dok ostale vesti stižu iz Irske, Španije, Ukrajine, Švedske, Norveške, Estonije, Rusije i Bosne i Hercegovine.

Azerbejdžan traži pesmu za Dijanu Hadžijevu

Nacionalna medijska kuća Idžtimai je raspisala konkurs za sve zainteresovane autore koji žele da šalju pesmu za interno izabranu predstavnicu Dijanu Hadžijevu, poznatiju kao DiHaj.

Ne postoji ograničenje po pitanju nacionalnosti autora, jedino je u pravilu navedeno da kompozitori i tekstopisci moraju pored audio-snimka matrice i teksta da pošalju i svoju biografiju.

Pesme se primaju do 10. februara na mejl adresu: eurovision2017@itv.az

Nemačka objavila naslove pesama i princip glasanja za nacionalno finale

Od ranije je poznato da će nemačko nacionalno finale Eurovision Song Contest – Unser Song 2017 biti održano 9. februara u Kelnu i da će se za odlazak u Kijev boriti pet kandidata, a sada je nemački javni servis Norddeutscher Rundfunk (NDR) objavio i način na koji će se birati pobednik.

Ceo proces će se odvijati u četiri kruga glasanja. Kada svih petoro finalista u prvom krugu budu otpevali obradu neke pesme po svom izboru, dvoje njih će napustiti dalje nadmetanje; u drugom krugu će troje preostalih kandidata pevati prvu takmičarsku pesmu u različitim aranžmanima, nakon čega će publika izabrati dvoje superfinalista koji će otpevati drugu potencijalnu evrovizijsku pesmu. Kombinacijom glasova publike iz drugog i trećeg kruga će biti izabrane najbolje pesme od obeju najboljih.

Za završni, četvrti krug će biti moguća tri ishoda: superfinalisti mogu pevati obe pesme, jednu istu ili dve različite pesme. O pobedniku će odlučiti publika na domaćem terenu preko SMS glasova i oficijelne evrovizijske Android aplikacije na međunarodnom nivou.

Poznati su i naslovi takmičarskih pesama – prva nosi naziv Perfect life (Savršen život), dok je druga kompozicija nazvana Wildfire (Požar), a iza obeju numera stoje nagrađivani autori iz SAD, Norveške i Škotske. Premijera takmičarskih numera će biti dan ranije, 8. februara putem međunarodne aplikacije Eurovision Vibes, putem koje će i fanovi van Nemačke moći da glasaju, prate probe i šou uživo, kao i da daju mišljenje o pesmama.

Finalisti šoua su: Aksel Maksimilijan Fajge, Felisija Lu Kirbis, Hena Nisen, Izabela „Levina” Luen i Jozefin Buoler.

Brendan Mari otputovao u Stokholm?

Na konkurs koji je irski javni servis raspisao za Brendana Marija stiglo je 330 pesama, ali izgleda da je njen autor već odabran jer je Mari na svom Tviter profilu objavio da je otputovao u Stokholm da radi s jednim „svetski poznatim muzičkim producentom”. Tvit je u međuvremenu obrisan, ali očigledno je da se radi o evrovizijskoj pesmi.

Haime Kantizano voditelj finalnog takmičenja u Španiji

Finale španskog festivala Objetivo Eurovisión (Meta Evrovizija) biće održano sredinom februara u Madridu, a nacionalni emiter RTVE je objavio da će voditelj takmičenja biti poznato radijsko i TV lice Haime Kantizano (Jaime Cantizano).

Švedska objavila tekstove pesama i detalje nastupa

SVT ne prestaje da iznenađuje javnost – kao uvod u prvo veče „Melodifestivalen karavana” su na oficijelnoj stranici festivala po ustaljenoj tradiciji objavljeni tekstovi pesama. Ali, ovaj put je uveden i jedan prezentacioni novitet – pored tekstova pesama, objavljeni su i detalji o scenskim nastupima, a sve to možete pročitati OVDE.

Konfete su ranijih godina bile nezaobilazan deo „melodifestivalskih” nastupa, ali ove godine će njihova upotreba na glavnoj sceni biti zabranjena zbog uticaja na preosetljivost LED ekrana. Ipak, to ne znači potpuno izbacivanje konfeta, ali će one od sada biti korišćene samo u publici, dok će i dalje biti primenjivana praksa da na pobednika pada veštački sneg.

Objava učesnika Melodi Grand Prixa 8. februara

Norveški javni servis NRK je od 1.035 pristiglih pesama za evrovizijsku selekciju Melodi Grand Prix odabrao 10 najboljih za finalno veče koje će biti održano 11. marta u Oslu, a imena učesnika će biti objavljena 8. februara od 10.30 h.

Po uzoru na Šveđane i Fince, i Norvežani su odlučili da uključe međunarodni žiri u sistem glasanja, smatrajući da će na pravi način izabrati idealnu evrovizijsku pesmu kojom će se zadovoljiti veliki broj tamošnjih evrovizijskih fanova i koja će ih na najbolji način vratiti u sam vrh, jer je menadžment postavio samo jedan strateški plan – a to je pobeda. Voditelji programa će biti Line Elvsoshagen i Kore Magnus.

Deca prisustvuju probama u Estoniji

Organizatori estonskog izbornog festivala Eesti Laul su uspostavili saradnju s poznatom dečjom dobrotvornom organizacijom Aitan Lapsi (Pomažemo deci) u nameri da im se omogući prisustvo na generalnoj probi finalne večeri u areni „Saku” u Talinu. To udruženje, formirano 2009. godine, ima za cilj obezbeđivanje kulturnog i umetničkog obrazovanja za siromašnu decu širom Estonije.

Producent festivala Mart Normet i direktor organizacije Eero Nogene smatraju da je ovo idealna prilika da deca vide svoje omiljene izvođače uživo jer se u njihovim glavama time podstiče želja za profesionalno bavljenje muzikom, a i nadaju se da bi mogli jednog dana kada odrastu da učestvuju u ovom gledanom muzičkom formatu.

Rusija neće poslati nepoželjnog izvođača u Ukrajinu

Rusija će svog predstavnika za Kijev izabrati interno, a delegacija je potvrdila supervizoru takmičenja Jonu Oli Sandu da na Evroviziju neće ići izvođač koji je nepoželjan u Ukrajini.

Naime, posle Džamaline prošlogodišnje pobede 0Anton Geraščenko iz ukrajinske vlade izjavio je da bi u slučaju učešća Rusije trebalo da ide samo onaj izvođač koji ne podržava pripajanje Krima Rusiji. Izgleda da su ove političke igre uticale na to da Rusi popuste pod pritiskom Ukrajinaca, tako da će glavni kriterijum biti upravo političkih razmera jer su Ukrajinci sastavili „crnu listu” nepoželjnih ruskih izvođača.

Džamalin veliki koncert u Kijevu

Prošlogodišnja pobednica Džamala će veče pred finale Evrosonga u kijevskoj Palati sportova 12. maja održati veliki koncert pod nazivom „I believe in U” (srp. Verujem u tebe) prema jednoj od pesama s poslednjeg albuma. Slovo „U” u naslovu nema neko posebno značenje, te ne može označavati samo da veruje u nekog, kao što je ona izjavila, već da može da veruje i u Ukrajinu i njen narod, te je istakla da joj je ta pesma najdraža s albuma i da joj je taj naslov bio lajtmotiv jer su u njenu pobedu verovali i sam narod i njen tim.

Dodala je i da ne očekuje da taj događaj bude važniji od Evrovizije, ali da želi da taj događaj bude značajan za Ukrajinu jer će s njima proslaviti godinu dana od pobede. Za tu priliku je pripremila repertoar koji je spoj autorske, kao i etno-muzike Ukrajine i Krimskih Tatara, dok će te večeri imati i brojne specijalne goste.

Džala sprema veliki koncert u Sarajevu

Bh. reper Jasmin Fazlić Džala, koji je bio jedan od članova BiH tima na prošlogodišnjem takmičenju u Stokholmu, važi za jednog od traženih muzičara na balkanskom podneblju, a o tome govore i brojni hitovi s ogromnim brojem pregleda na Jutjubu koje snima što solo, što s drugim pevačima, a što sa svojim poslovnim partnerom Bubom Korelijem (Buba Corelli). Potvrda njegove i Bubine dosadašnje popularnosti će biti veliki koncert u sarajevskom Domu mladih koji će se održati 11. marta.

Specijalni gosti na koncertu biće dve pevačice s kojima je snimio dve vrlo slušane pesme proteklog leta – Maja Berović i Elena Kitić, kao i popularni srpski izvođači modernog rep zvuka, poznatih pod scenskim imenima Korona (Corona) i Rimski. Njima će društvo praviti još jedna regionalna zvezda čije ime čuvaju u tajnosti.

Posle uspešnog zajedničkog albuma „Kruna” izdatog pre tri meseca, Džala i Buba spremaju dosta novih pesama koje su radili za sebe i druge pevače. Jedna od tih pesama će biti i novi singl srpskog evrovizijskog učesnika iz 2010. Milana Stankovića, za koji se trenutno snima spot.

Pogledajte i:

Vaučeri za leto: Ovogodišnje zvezde Tijana, Joci i Demi imaju nešto za vas

Tri ovogodišnja evrovizijska predstavnika obradovala su nas svojom novom muzikom. Lepo je znati da se …