AKTUELNO

Šest bugarskih kandidata u borbi za Kijev. Norvežani predstavili voditelje nacionalnog izbora

Današnji pregled evrovizijskih vesti obeležila je najava ukrajinske javne televizije (NSTU) da će 31. januara održati izvlačenje kojim će se odrediti redosled nastupanja određenih zemalja u polufinalima Evrosonga 2017.

O tome više možete pronaći OVDE, a od ostalih vesti izdvojili smo informacije da je grčka predstavnica održala konferenciju za novinare, a tu su i vesti koje se tiču nacionalnih izbora u Norveškoj i Bugarskoj.

Poznati voditelji nacionalnog izbora

Line Elvsoshagen i Kore Magnus biće voditelji norveškog Melodi Grand Prixa.

Kore je bio uspešan domaćin posljednja dva izdanja MGP, dok je Line imala evrovizijskog iskustva kao komentator nacionalnog izbora za državnu televiziju (NRK3).

Trnci su me obuzeli kada sam čula svih 10 pesama koje se takmiče na ovogodišnjem izboru. Jednostavno sam ponosna na ono što imamo da ponudimo ove godine – izjavila je Line.

Norveški Melodi Grand Prix održaće se 11. marta, a dvorana „Spektrum” u Oslu biće još jednom domaćin ovog velikog muzičkog događaja.

Šest projekata u borbi za Kijev

Bugarska nacionalna televizija BNT objavila je kako će se šest „projekata” naći u završnici takmičenja za buduću pesmu predstavnicu ove zemlje na takmičenju za Pesmu Evrovizije. Ranije je BNT objavio poziv autorima i izdavačkim kućama da im predlože izvođače i autore za Kijev.

Podstaknuti istorijskim 4. mestom Poli Genove u Stokholmu, Bugari su i ove godine odlučili da zadrže interni odabir predstavnika, ali ovaj put primenili su otvoreni javni konkurs za sve producente i diskografske kuće koji žele da ponude svoj idealni evrovizijski projekat.

O pobedniku će odlučivati selekciona komisija sačinjena od muzičkih stručnjaka i međunarodne fokus grupe, sastavljene od ljudi s iskustvom učešća u evrovizijskom projektu, kroz preslušavanje pristiglih radova.

ERT održao konferenciju za novinare

Grčka nacionalna televizija ERT održala je konferenciju za novinare na kojoj se predstavio deo tima koji će biti zadužen za što bolji plasman Grčke u Kijevu te otkrio i nekoliko pojedinosti kada su u pitanju pesme. Događaju je prisustvovala i predstavnica Demi (Demy), koja nije krila oduševljenje.

Vrlo sam srećna što ću sarađivati s vrhunskim stručnjacima. Hvala svima na ukazanom poverenju. Sve tri predložene pesme mi se jako sviđaju. Ipak, imam favorita među njima, ali vam neću otkriti o kojoj pesmi je reč – kazala je Demi.

Autor pesme koju će Demi pevati je Dimitris Kontopulos, poznati grčki i evrovizijski kompozitor.

Ne postoji jednostavan recept za pobedu na Evroviziji. Ipak, mislim da scenski nastup najviše utiče na krajnji rezultat – rekao je pored ostalog Kontopulos.

Video-spotovi za sve tri grčke pesme biće snimljene u ukrajinskoj Odesi. Pesma za Demi biće izabrana telefonskim glasanjem početkom marta.

Bivši predstavnici na koncertu povodom Dana Australije

Bivši australijski predstavnici na evrovizijskom takmičenju, Dami Im i Gaj Sebastijan, nastupiće na koncertu u Sidneju, koji se organizuje povodom nacionalnog dana ove zemlje. Koncert će biti održan u Sidnejskoj dvorani opere (Sydney Opera House), a pored njih dvoje, nastupiće i brojni australijski umetnici poput Tine Arene, grupe „Human Nature”, Net Konvej, Džejmsa Morisona, Tonija Dija, grupe „The Wiggles” i Rasela Morisa.

Reditelj koncerta biće Džon Forman, a događaj će biti održan 26. februara.

Selin Dion najavila evropsku turneju

Najpoznatija pobednica Pesme Evrovizije Selin Dion najavila je novu evropsku turneju koja počinje u junu ove godine.

Tako će publika ovu popularnu Kanađanku moći da sluša na evropskom tlu posle čak osam godina, a verujemo da će se posebno Švajcarci obradovati njenom nastupu, s obzirom da im je donela evrovizijsku pobedu 1988. godine.

Turneja počinje koncertom u Kopenhagenu 15. juna, a nastavlja se nastupima u Švedskoj, Engleskoj, Holandiji, Francuskoj, Nemačkoj i Švajcarskoj.

Iako je iza nje vrlo burna godina, izgubila je supruga koji je ujedno bio i njezin menadžer, ponovo je spremna za nezapamćene koncerte.

Tini Karol najveće državno priznanje

Ukrajinska predstavnica na Evrosongu 2006. Tina Karol dobila je prestižno priznanje „Narodni umetnik Ukrajine” za izuzetan doprinos u oblasti scenske umetnosti. Nagradu joj je uručio lično predsednik Ukrajine Petro Porošenko.

Tina Karol je nakon Evrovizije postala superzvezda u svojoj domovini, ali ju je pratila i životna nesreća. Udala se za producenta Jevgena Ogira 2008. s kojim je dobila sina, ali joj je suprug preminuo 2013. godine od raka želuca. Imao je samo 32 godine.

Nakon kraće pauze, Tina je nastavila da se bavi pevanjem, objavila je mnogo pesama koje su postale hitovi. Sudija je s najdužim stažom u popularnom talent-šouu The Voice of Ukraine.

Atraktivna Ukrajinka je četvrti evrovizijski predstavnik koji je dobio titulu „Narodni umetnik Ukrajine”. Pre nje, to zvanje su stekle i Ruslana (2004), Ani Lorak (2008) i Džamala (2016).

Pogledajte i:

Vaučeri za leto: Ovogodišnje zvezde Tijana, Joci i Demi imaju nešto za vas

Tri ovogodišnja evrovizijska predstavnika obradovala su nas svojom novom muzikom. Lepo je znati da se …