AKTUELNO

Letonci pojasnili sistem glasanja na Supernovi. U Rumuniji 84 prijave na konkurs

Sve više medija u pojedinim zemljama iskazuje puno interesovanje prem Evrosongu, pre svega zbog činjenice da su pojedini učesnici nacionalnih izbora oduvek bili zanimljivi javnosti.

Tako je završen konkurs u Rumuniji, Letonija je objavila način na koji će se sprovoditi glasanje na Supernovi, Ukrajinci pričaju o velikom medijskom koraku ikada učinjenom, a Konstantin Meladze se ponosi pesmama; Tako iz Gruzije daje obećanje da će zemlju predstaviti na najbolji mogući način, u Moldaviji se beleži diskvalifikacija, a evrovizijsko takmičenje mladih plesača, koje bi trebalo biti održano na Malti, pred otkazivanjem je.

Najbitnija informacija od svih uvodno navedenih, koja je obeležila dan za nama, jeste ta da je Ujedinjeno Kraljevstvo objavilo listu svojih šest kandidata i pesme, koji će se boriti za mesto koje vodi u Kijev.

84 pesme u Rumuniji

Rumunski javni servis TVR je nakon završetka konkursa za izborni festival Selecţia Naţionala objavio da su na njihovu adresu stigle 84 prijave.

Producentkinja izbora Julijana Marčuk je o prijavljenim kompozicijama izjavila:

Zahvaljujem se onima koji su ukazali poverenje festivalu ”Selecţia Naţionala 2017” i uveravamo ih da će svi naši napori biti usmereni na audicije koje će biti održane od 27. do 29. januara.

Svi kandidati će biti ocenjeni na pomenutim audicijama, a reportaže o njima će biti emitovane u specijalnim emisijama koje će biti prikazane od 5. do 11. februara na drugom programu, HD kanalu i satelitskom kanalu rumunskog javnog servisa TVR.

U poslednjoj epizodi biće objavljena lista od 15 učesnika koji će se publici predstaviti na polufinalnoj večeri 26. februara; te večeri će žiri izabrati 10 finalista koji će ponoviti svoje nastupe 5. marta na finalnoj večeri. U finalu će odluka o pobedniku u potpunosti biti u rukama publike.

Među prijavljenima se nalaze i izvođači koji su na festivalu bili prisutni ranijih godina – Lora, Kristina Vasiju, Florin Kilijan, Maksim, Tudor Turku, Nora Deneš, Teodora Dinu, Ramona Nera… Posebno se izdvajaju i predstavnik iz 2006. Mihaj Trajstariju i bivši učesnik rumunskog X Factora Serđu Bolota koji će pevati kompoziciju proslavljenog estonskog kompozitora Stiga Reste We were young.

Diskvalifikacija u Moldaviji

Kao što je i najavljeno, Konstanstin Kobiljan, koji je trebalo da se takmiči na festivalu O melodie pentru Europa s pesmom na rumunskom Mama, diskvalifikovan je zbog toga što se kosila sa pravilom „1. septembar”. Umesto njega će se u polufinalu 24. februara takmičiti Nađa Mošnjagu s baladom Never give up on us.

Sužen izbor pesama za Janu Burčesku

Makedonski javni servis MRT je objavio da je skratio listu potencijalnih pesama za ovogodišnju predstavnicu Janu Burčesku, te da će vrlo brzo selekciona komisija odlučiti s kojom pesmom će se predstaviti publici u Kijevu.

Na konkursu koji je trajao od 2. do 25. decembra je pristiglo više od 100 pesama, mahom stranih autora, a jedini kriterijum je bio da pesma bude moderna i sa primesama makedonskog folka.

Ukrajinci ponosni na novi javni servis i pesme

Nakon transformacije ukrajinske nacionalne televizije s državnog na javno vlasništvo, pod novim imenom Nacionalna javna radio-televizija Ukrajine (NSTU), generalni sekretar EBU Ingrid Deltenre je izjavio da je ovo veliki korak napred u reformi ukrajinskog medija:

Nadamo se da će vlada nastaviti da podržava razvoj medija javnog servisa u Ukrajini kao istinski servis građana i da će osigurati njegova odgovarajuća sredstva, kao što je predviđeno zakonom i osigurano donošenjem budžeta za 2017.

Producent ukrajinskog nacionalnog izbora Konstantin Meladze je izjavio da Ukrajina ove godine ima u ponudi pesme koje mogu konkurisati za plasman među tri najbolje na finalnoj večeri, ali da se za razliku od prošle, „superfavorit” ove godine ne izdvaja, što je u prethodne sezone bio slučaj sa Džamalom koja je na izboru bila ispred konkurencije.

Kako će funkcionisati glasanje u Letoniji?

Od ranije je poznato da je ove godine letonski javni servis LSM zadao „domaći zadatak” svim javnim servisima, te u nacionalni izbor Supernova uveo popularni muzički striming servis Spotify (Spotifaj) u sistem glasanja, a sada je objavljeno i kako će se glasati tokom četiri takmičarske večeri.

Spotify glasanje je otvoreno 13. januara – jedno slušanje određene pesme računa se kao jedan glas – a biće zatvoreno kada se glasanje u svakoj od četiri emisije bude okončalo.

Plasman u polufinale će obezbediti dvoje kandidata izborom žirija i dve pesme koje budu dobile najviše sms glasova i koje budu imale najviše preslušavanja na platformi Spotify. Isti takav princip će biti korišćen i prilikom odabira četvoro finalista.

U finalu će odluku o pobedniku donositi samo glasovi publike pristigli sms-om, telefonskim pozivima, glasanjem na oficijelnoj internet stranici i naravno – slušanjem na „Spotifaju”.

Žiri će kandidate ocenjivati na osnovu sledećih kriterijuma: šanse za kontinentalni hit, originalnost kompozicije, vokalne sposobnosti izvođača i vladanje scenom, umešnost, izraz, intonacija, harizma, opšti utisak o pesmi i performansu, te mogućnost za nadmetanje u drugim zemljama.

Opširnije o izboru pročitajte na: Letonija: 22 takmičara u okršaju za 18. evrovizijskog predstavnika

Tako Gačečiladze ponosna na pobedu

Tako Gačečiladze je 20. januara odnela pobedu na gruzijskom izbornom festivalu sa pesmom Keep the faith, a kada su se utisci o pobedi slegli, ona se na društvenim mrežama oglasila povodom zasluženog trijumfa:

Želela bih da izrazim svoju najdublju zahvalnost svima! Srećna sam zbog činjenice što idem u Kijev, ali sam još srećnija činjenicom da sam bila vaš favorit! Takvo jedinstvo naroda, takvu dozu ljubavi, nikada nisam osetila! Posebno želim da se zahvalim javnom emiteru za sjajan nastup, mom dragom prijatelju Anriju koji je imao neprospavane noći pri stvaranju pesme, svim prijateljima koji su mi pomogli, mojoj porodici, svim ostalima koji su bili uključeni u projekat. I na kraju, ali ne i najmanje važno, želim da se zahvalim svojim fanovima – vi ste najbolji! Smatrajte me staromodnom, ali zahvaljujem se Bogu za ovu pobedu jer je njegova volja sve! Obećavam vam da ću dostojanstveno predstaviti vas i moju Gruziju u Kijevu!

Ujedinjeno Kraljevstvo objavilo listu šest finalista

Na drugom radijskom kanalu BBC Ken Brus je u svojoj emisiji predstavio šestoro kandidata koji će se boriti za mesto koje vodi na finalno nadmetanje u Kijev 13. maja.

Ovaj put se primećuje da je BBC uložio puno truda i rada u odabir pesama i pevača koji će se predstaviti publici u areni „Eventim Apollo” u Hamersmitu 27. januara; igrali su na kartu dopadljivosti kod mlađe publike pa su se zbog toga uglavnom odlučili za one koji su karijeru počeli u matičnoj verziji svetski popularnog muzičkog formata X Factor, iz kojeg dolaze svi učenci izuzev Holi Bruer.

Šou Eurovision: You Decide će tog dana biti emitovan od 19.30 h na BBC 2, a trajaće sat i po vremena. Voditeljka šoua će biti poznato TV lice Mel Gidrojk, a vredi dodati i da će pored pobednika iz 2009. Aleksandra Ribaka u revijalnom delu gostovati i mladi britanski pop sastav „The Vamps”.

Opširnije pročitajte na sledećoj stranici: Zvezde „X Factora” na britanskom izboru!

Evrovizijsko takmičenje mladih plesača pred otkazivanjem

Ove jeseni je na Malti trebalo da se održi tradicionalno takmičenje za Eurovision Young Dancers, ali kako javlja nemački javni servis WDR, ono bi moglo da bude otkazano zbog toga što je samo šest zemalja do sada potvrdilo učešće, a najave novih zemalja nema ni na vidiku.

Od potvrđenih zemalja, Nemačka i Slovenija su najavile da će predstavnika izabrati 10. februara, a Češka dva dana kasnije, dok bi Malta svog predstavnika trebalo da izabere do 10. aprila.

Iz EBU nije stigla nikakva zvanična informacija.

Pogledajte i:

Vaučeri za leto: Ovogodišnje zvezde Tijana, Joci i Demi imaju nešto za vas

Tri ovogodišnja evrovizijska predstavnika obradovala su nas svojom novom muzikom. Lepo je znati da se …