AKTUELNO

Hari Mata Hari sprema dva koncerta u Srbiji. Tonči Huljić u žiriju emisije „Nikad nije kasno”

Novi potpuri je takav da je nedelja, kao i uvek, slobodan dan namenjen za neke „lake” informacije. Dve takve vesti nam dolaze od jednog regionalno istaknutog kompozitora sa evrovizijskim iskustvom i od isto tako popularnog izvođača koji je uspeo da iskusi evrovizijsku scenu kao vrstu priznanja za životno delo.

Ali, daleko bitnije informacije dolaze od dveju susednih zemalja sa istog govornog područja – Rumunije i Moldavije.

Dodajmo i to da će tokom dana u radijskoj emisiji „Šou Kena Brusa” na BBC Radio 2 biti predstavljeno šest takmičara britanskog nacionalnog izbora Eurovision: You Decide.

Ko će se sve takmičiti u Rumuniji?

Prijave za rumunski izborni festival Selecţia Naţionala završene su 22. januara, a kako stvari trenutno stoje, na njemu ćemo videti i nekoliko povratnika.

Evrovizijskim fanovima će svakako biti zanimljiv predstavnik iz 2006. Mihaj Trajstariju, koji je na prošlogodišnjoj selekciji učestvovao sa pesmom Paradisio. Ovaj put je publici pripremio baladu I won’t surrender. Među prijavljenima tu su i dve plavuše Lora i Kristina Vasiju koje su učestvovale i ranijih godina, dok su tamošnji mediji javili da će pesmu Estonca Stiga Reste We were young pevati Serđu Bolota, poznat kao učesnik rumunskog X Factora.

Svi prijavljeni će učestvovati na audicijama koje će trajati od 25. do 27. januara. Produkciona ekipa će pripremiti specijalne emisije koje će se emitovati počevši od 5. februara, pa sve do 11. u tom mesecu, kada će biti objavljena lista od 15 učesnika.

Polufinale će biti održano 26. februara, iz kojeg će se glasovima žirija desetoro najboljih kvalifikovati za finale 5. marta, a u kojem će o predstavniku odlučivati publika.

Moguća diskvalifikacija u Moldaviji

Lista od 14 učesnika moldavskog nacionalnog izbora O melodie pentru Europa objavljena je 21. januara, a već je u najavi i prva diskvalifikacija zbog pravila „1. septembar”. Naime, pesma Mama, koju na rumunskom izvodi Konstantin Kobilja, već je javno izvođena, i to 2015. u ruskoj verziji X Factora. Istina, nije u pitanju identična melodija, ali sličnost je evidentna. Ako je pesmu čulo milion ljudi na Jutjubu, onda ona zaslužuje diskvalifikaciju. U tom slučaju, njega će najverovatnije zameniti drugim izvođačem, do održavanja prvog polufinala 24. februara.

Hari Mata Hari – koncerti u Novom Sadu i Beogradu

Uz njegove pesme mnogi su se zaljubljivali, a dame su mu oduvek bile najbrojnija publika, te je tim povodom odlučio da organizuje dva koncerta u Srbiji; za Dan zaljubljenih će 14. februara pevati u novosadskoj dvorani SPENS, dok će na Dan žena 8. marta održati beogradski koncert u Centru „Sava”.

Kao neku vrstu priznanja za životno delo, 2006. je otišao na Evrosong u Atinu, gde je pevao kompoziciju Željka Joksimovića Lejla i doneo je time istorijski plasman za BiH – 3. mesto.

Prošle godine je objavio svoj novi album „Ćilim” sa kojeg je naslovna numera brzinskim putem osvojila radio-stanice, a na njemu se, između ostalih, nalaze i dva zanimljiva dueta rađena sa dve bivše evrovizijske učesnice – Još me plašiš koju je snimio sa Elenom Risteskom i Nema ljubavi u kojoj gostuje Jelena Tomašević.

Tonči Huljić u žiriju emisije „Nikad nije kasno”

Već je pisano o tome da će Sanja Doležal voditi hrvatsku verziju popularnog muzičkog šoua „Nikad nije kasno”, a jedini stalni član žirija u toj emisiji će biti ugledni regionalni kompozitor koji ima iza sebe i evrovizijsko iskustvo – Tonči Huljić.

Kroz deset epizoda, koliko će ih imati tamošnja verzija, u gostujućim sudijskim ulogama njemu će društvo praviti dvadeset javnih ličnosti iz Hrvatske i regiona, među kojima su i Lepa Brena, Ćiro Blažević, Dino Rađa, Ivana Banfić, kao i troje bivših evrovizijskih učesnika: Vlado Kalember (1984), Sergej Ćetković (2014) i Danijela Martinović (1995. sa „Magazinom” i 1998. kao solistkinja).

Dok eks-ju region nije bio toliko jak, Huljić je bio ono što je za današnji period Željko Joksimović, jer je za takmičenje pravio pesme atipične za njegov uobičajen repertoar u kojem su se čuli i motivi iz hrišćanstva – tako je npr. pesma iz 1999. Marija Magdalena Doris Dragović postala veliki hit u regionu, a napisao je i hrvatske evrovizijske pesme iz 1995, 2001. i 2009.

Poznat je prevashodno kao vođa pop grupe „Magazin”, bio je zadužen za karijere brojnih hrvatskih pevača tokom devedesetih godina, uglavnom za one koji su rođeni u Splitu, a u poslednjih desetak godina je poznat kao kreator gledanih TV sapunica, kao i po svom projektu „Madre Badessa Band”, koji ga predstavio u sasvim drugačijem muzičkom svetlu.

Prvu epizodu će gledaoci hrvatske RTL televizije imati priliku da vide naredne nedelje, 29. januara.

Pogledajte i:

Vaučeri za leto: Ovogodišnje zvezde Tijana, Joci i Demi imaju nešto za vas

Tri ovogodišnja evrovizijska predstavnika obradovala su nas svojom novom muzikom. Lepo je znati da se …