AKTUELNO

Umesto danskih stručnjaka, fanovi u žiriju. Krave predviđaju predstavnika Finske

Centralni događaji 20. januara su, nema sumnje, nacionalni izbori za evrovizijskog predstavnika Gruzije i Belorusije. Kijevski Evrosong dobiće dve nove pesme, a obožavaoci novo iskustvo i razloge za zadovoljstvo i razočarenje.

Izborni festival u Gruziji počinje u 17.00 časova, a u Belorusiji od 20.00 h. Redakcija našeg sajta se potrudila da u izdvojenim tekstovima predoči čitaocima sve što je važno u vezi s njima, a ukoliko već niste pročitali, šaljemo vas na sledeće stranice:

Osim što su objavili svoje kandidate za Kijev, Danci su definisali i kako će pobednik biti izabran. U ovom izdanju „evrovizijskog potpurija” čitajte i neke krajnje neobične i zanimljive informacije koje nam dolaze iz Finske, Francuske, Letonije, Grčke i Ukrajine. Idemo redom…

Umesto stručnjaka, fanovi u žiriju

OK, nije baš da fanovi nisu stručnjaci u onom smislu koji se najčešće podrazumeva. Štaviše, izvesno je da su potkovaniji (na evrovizijski način) od mnogih profesionalaca, muzičara, producenata, menadžera i sličnih.

Nakon što im je danska televizija DR dala zadatak da od 1.115 prijavljenih pesama izaberu 5–10 za nacionalno finale, sada se otišlo korak dalje. Producenti događaja imenovali su pet tzv. superfanova koji će imati moć odlučivanja o pobedniku čak 50%! Mnogo i odgovorno, zar ne?

Preostalih 50% je u rukama i glavama publike.

Hoće li bar evrovizijski znalci i obožavaoci imati više sreće od svojih prethodnika „stručnjaka”, biće jasno u maju, kada počne Pesma Evrovizije.

Do tada, podsećamo vas na „sveže objavljene” učesnike danskog izbora za Evrosong na strani: Danci predstavili učesnike Melodi Grand Prixa 2017

Tri pesme različitih žanrova

Novoimenovana grčka predstavnica Demi je, gostujući u programu nacionalne TV kuće, otkrila da je kompozitor Dimitris Kontopulos spremio više pesama za nju, ali da su za nacionalno finale izabrali tri na engleskom jeziku različitih žanrova. Tako će Demi publici ponuditi jednu dens pesmu, jednu baladu i jednu, kako je rekla, „kompoziciju za iznenađenje”.

U toku su pripreme scenskih nastupa za sve tri numere za koje će biti snimljeni i video-spotovi, i to u Odesi u Ukrajini.

Zvezde talent-šoua ponovo u opticaju

Rukovodioci evrovizijskog projekta na Televiziji France 2 još početkom decembra objavili su da je na otvoreni konkurs stiglo više od 300 prijava, dvadesetak više u odnosu na prethodnu sezonu. Od tada nije bilo nikakvih informacija, ali je novinar Tijeri Moro nedavno u jednoj TV emisiji otkrio dva predloga za Kijev. Reč je o Slimanu i Floranu Moteu.

Sliman je aktuelni pobednik takmičenja za mlade talente The Voice, a njegov album prvenac osvojio je muzičke top-liste u Francuskoj i Belgiji. S druge strane, Floran Mote je pozorišna zvezda, tačnije zvezda mjuzikla, ali se u muzičkom smislu nije iskazao. Njegov poslednji album zauzeo je tek 73. mesto na top-listi, ali je bio uspešan u TV formatu „Ples sa zvezdama”, gde je zauzeo 5. mesto.

Kako bilo, Francuzi će ime predstavnika objaviti do 10. marta.

  • Sliman
  • Floran Mote 

Državna RTV postala javna

Nacionalna radio-televizija Ukrajine (NTU) iz državnog vlasništva prevedena je u „javno preduzeće” pa je tako zvanični naziv ove medijske kuće od 19. januara 2017. Nacionalna javna radio-televizija Ukrajine (NSTU). Na taj način je reformisana centralna medijska ustanova u Ukrajini koja je praktično iz vlasništa države prešla u ruke naroda.

Ukrajinski javni emiter, koji je ujedno i koproducent Pesme Evrovizije 2017. godine, objavio je da se do sada prijavilo više od 17.000 zainteresovanih volontera. Najstariji kandidat ima 64 godine, a prijave su stigle iz 17 zemalja, među kojima su SAD, Australija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Južna Koreja…

Rok za prijavljivanje je 17. februar pa ukoliko ste i vi voljni da na neki način budete deo 62. Evrosonga, popunite prijavu na stranici OVDE.

Letonski kandidat Markus Riva na vrhu top-lista

Markus Riva, jedan od najupornijih evrovizijskih kandidata u Letoniji, ponovo je u žiži javnosti. Nakon što je objavio svoju ovogodišnju takmičarsku pesmu Dynamite, ubrzo je dospeo na vrh top-liste popularne muzičke veb-platforme iTunes, potisnuvši zvezde svetskog kalibra poput Arijane Grande i Čarlija Puta.

Markusu će ovogodišnje učešće u Supernovi 2017 biti četvrti uzastopni pokušaj da predstavi svoju zemlju na najvećoj muzičkoj smotri na svetu. Redakcija našeg sajta mu svakako želi da sada to konačno i ostvari.

Krave predviđaju predstavnika

Za sam kraj ostavili smo jednu krajnje neobičnu vest. Producenti finskog nacionalnog izbora Uuden Musiikin Kilpailu 2017 pokrenuli su jedan sasvim neuobičajen projekat – grupi krava puštaju takmičarske pesme, a na osnovu date količine mleka, pokušaće da prognoziraju pobednika!(?)

Ludo, zar ne?

No, ovakav slučaj nije jedinstven. Setimo se samo hobitnice Pola, vidovitih lasica i slonice Čite, koji su pokušali da svojim ponašanjem predvide pobednike fudbalskih mečeva na evropskim i svetskim prvenstvima. Ipak, kako kažu, u pomenuti slučaj krava umešana je nauka, budući da je poznato da količina datog mleka zavisi od vrste muzike koju krave slušaju, odn. od kvaliteta muzike. Tako je dokazano da krave najviše mleka daju slušajući klasičnu muziku, a najmanje heavy metal.

Mi smo, priznajemo, nestrpljivi da dočekamo ishod ovog „projekta”, a da iznad napisano nije šala, dokaz je i dvadesetčetvoročasovno video-pokrivanje štale u kojoj krave slušaju pesme s ovogodišnjeg takmičenja.

Pogledajte i:

Vaučeri za leto: Ovogodišnje zvezde Tijana, Joci i Demi imaju nešto za vas

Tri ovogodišnja evrovizijska predstavnika obradovala su nas svojom novom muzikom. Lepo je znati da se …