AKTUELNO

Poznati učesnici prvog polufinala u Portugaliji. Moldavija dobila 40 prijava

Evrovizijska sezona je u punom jeku i svakodnevno se dešavaju objave imena učesnika nacionalnih takmičenja. Ovoga puta Portugalci su objavili imena učesnika prve polufinalne večeri. Na moldavski konkurs za nacionalno takmučenje stiglo je 40 prijava. U Gruziji je na pomolu skandal. Devojke iz Holandije i Grčke vredno rade na svojim pesmama.

Učesnici prvog polufinala

Nacionalna televizija Portugalije RTP objavila je imena učesnika prve polufinalne večeri takmičenja Festival da Canção 2017. Od osmoro takmičara, čak troje je pobedilo u popularnom talent-šou programu The Voice of Portugal: Fernando Danijel (2016), Deolinda Kinzimba (2015) i Rui Drumond (2014) koji je već predstavljao svoju zemlju u Kijevu 2005. kao muška polovina dua 2B.

Evo i svih učesnika (po redosledu nastupa):

  1. Marsija
  2. Golden Slumbers
  3. Fernando Danijel
  4. Deolinda Kinzimba
  5. Rui Drumond
  6. Liza Garden
  7. Salvador Sobral
  8. Trio (Viva La Diva)

Podsetimo, takmičare su izabrali kompozitori koje je RTP ranije imenovao da napišu potencijalne evrovizijske pesme. Polufinalne večeri su 19. i 26. februara, dok je finale 5 marta.

40 prijava na konkursu moldavske televizije

Za moldavsko nacionalno takmičenje O melodie pentru Europa prijavilo se 40 učesnika. Konkurs je zatvoren 18. januara, a među prijavljenima je i nekoliko od ranije poznatih imena: CHE-MD, Boris Kovali, Saša Bognibov, Dijana Breskan, Valerija Paša te sastav „Sunstroke Project” koji je predstavljao Moldaviju u Oslu 2010.

Audicije svih prijavljenih takmičara će se održati u subotu 21. januara, nakon čega će komisija izabrati samo 14 za završnicu nacionalnog takmičenja. Polufinale je na programu 24. februara, a samo osmoro takmičara naći će se u finalu dan kasnije – četvoro će odrediti žiri, a četvoro publika sms glasanjem. Pobednik i predstavnik Moldavije u Kijevu biće izabran glasovima žirija i publike u odnosu 50/50.

Listu prijavljenih kandidata, kao i takmičarske kompozicije, možete pogledati i poslušati OVDE.

Krivične prijave za Sadija

Već je objavljeno da je mladi pevač Vilhelm „Sadi” Rihter odustao od takmičenja Unser Song 2017. No, ostalo je nejasno zašto je mladi Sadi tek tako olako ispustio priliku da se predstavi široj javnosti.

Sada je jasno. Razlog njegovog naprasnog odustajanja su dve krivične prijave zbog prevare i krađe! To je zvanično izjavio Hener Kruze, javni tužilac državnog tužilaštva u Dortmundu.

Postoji tu još pikanterija, prema pisanju nemačkih medija. Jedna od njih je da je već bio kažnjen u novembru zbog manjeg prekršaja.

Kako bilo, umesto njega u konkurenciji za predstavnika Nemačke biće Jozefin Buoler, mlada glumica koja se sa 12 godina takmičila u šou-programu „Ja imam talenat” (orig. Das Supertalent).

Skandal na pomolu

Nacionalno takmičenje Gruzije tek treba da bude održano, ali su se već pojavile npravilnosti. Naime, Elen Mikijašvili će nastupiti sa pesmom koja krši pravilo u kome nijedna potencijalna evrovizijska pesma ne sme biti izvođena pre 1. septembra. Zanimljivo, pesmu je u avgustu na ukrajinskom nacionalnom takmičenju za Dečju Evroviziju izvela Adelina Sevčenko.

Ilva i Linda, autori ove pesme, sklonili su taj snimak sa interneta. Sudbina pesme Fighter i Elen Mikijašvili još nisu određeni, ali nezvanično, javni servis Gruzije i organizator takmičenja planira da, ukoliko Elen eventualno pobedi, njena pesma bude zamenjena novom.

U planu i spot za evrovizijsku pesmu

Grčka predstavnica na predstojećem Evrosongu Demi snimiće spot za svoju evrivizijsku pesmu. Planirano je da on bude snimljen u Grčkoj i Ukrajini, kako bi se naglasile veze te dve zemlje. Da podsetimo da će publika i žiri imati tu čast da biraju između tri pesme koje će Demi izvesti u specijalnoj emisiji.

Izabrana holandska pesma

O’G3NE, ženski bend koji će biti predstavnik Holandije na Evrosongu, izabrao je pesmu. Devojke su donele konačnu odluku birajući između tri pesme od kojih su dve napisale one same, ali ni jedna od njih nije izabrana. Više detalja o holandskoj evrovizijskoj pesmi se tek očekuje.

Pogledajte i:

Vaučeri za leto: Ovogodišnje zvezde Tijana, Joci i Demi imaju nešto za vas

Tri ovogodišnja evrovizijska predstavnika obradovala su nas svojom novom muzikom. Lepo je znati da se …