AKTUELNO

Izbor predstavnika Izraela 13. februara. Imena učesnika u Danskoj 19. januara

Kako januar polako prolazi, tako se novosti u vezi s Pesmom Evrovizije svakodnevno uvećavaju. Objave učesnika nacionalnih finala, aktivnosti izabranih predstavnika, pa čak i onih bivših ili pak samo nagađanja i tračevi, svakodnevno su prisutni u raznim medijima, a evo šta smo mi izdvojili za vas.

Finale u Izraelu 13. februara

I ove godine, kao i prethodnih, izraelski predstavnik će biti izabran putem takmičenja HaKochav Haba Le’eyrovizion (eng. Rising star for Eurovision). Finale takmičenja biće održano 13. februara. Pevač i autor pesama Nejtan Gošen će biti uključen u ovaj projekat, ali njegova uloga još uvek nije poznata. Takođe, još uvek nije objavljeno da li će predstavnička pesma Izraela biti ona koja pobedi na ovom takmičenju ili će kasnije biti napisana, kao što je ranije najavljeno. Da podsetimo da je poslednji predstavnik Izraela Hovi Star na prethodnom Evrosongu osvojio solidno 14. mesto u finalu.

Objava učesnika danskog MGP 19. januara

Danska nacionalna televizija DR će u četvrtak 19. januara objaviti imena učesnika tradicionalnog muzičkog takmičenja Melodi Grand Prix. Ove godine format će podrazumevati samo finalno takmičenje u kojem će nastupiti deset takmičara. To finale biće održano 25. februara. Da podsetimo da se Danska prethodne dve godine nije plasirala u finale takmičenja za najbolju pesmu Evrope.

Krister Bjerkman u evrovizijskom svetu do 2021. godine

Krister Bjerkman će se konačno oprostiti od Pesme Evrovizije 2021. On je već petnaest godina u švedskom evrovizijskom timu i za to vreme je uspeo da reorganizuje nacionalno takmičenje. Melodifestivalen je postao jedan od trenutno najcenjenijih muzičkih festivala u Evropi, a čak dva puta u ovoj deceniji predstavnici Švedske su trijumfovali – Loren i Mons Semerlev.

Iz Švedske stiže još jedna vest, a to je da su izabrani plesači koji će svojim plesom upotpuniti nastupe učesnika Melodifestivalena, a to su Edin Jusuframić, Linda Hanson, Natali Akselsen i Martin Jonson. Edin, Linda i Natali su učestvovali u ovom projektu i prošle godine, dok je Natali proglašena najboljom plesačicom godine zahvaljujući glasovima na sajtu švedske nacionalne kuće SVT.

Aleksandar Panajotov i dalje u igri?

U Rusiji i dalje kruže glasine da će ovu zemlju predstavljati Aleksandar Panajotov. Na jednom ruskom sajtu naglašeno je da je Aleksandar Panajotov započeo saradnju sa Grigorijem Lepsom i da pored albuma i nastupa, njihov plan za predstojeći period uključuje i pripremu za Evrosong. Nacionalni ruski emiter i dalje tvrdi da je čak petoro izvođača u opciji za potencijalnog ruskog predstavnika.

Pripreme pesama u jeku

Kratke vesti stižu i iz Grčke i sa Kipra, gde su u toku pripreme pesama za Evrosong. Od ranije je poznato da će Kipar predstavljati Hovig, a Grčku Demi. Hovig uskoro snima finalnu verziju svoje pesme u Studiju „Warner Music” u Stokholmu, dok se za sada zna da će dve potencijalne evrovizijske Demine pesme, od tri, govoriti o ljubavi. Onu pobedničku će, podsetimo, izabrati publika.

Koncert Maje Sar u Beogradu 22. februara

Bivša evrovizijska predstavnica Bosne i Hercegovine iz 2012. godine Maja Sar će prvi put nastupiti u Beogradu u Pozorištu na Terazijama 22. februara. U Azerbejdžanu ova bosanska pevačica i kantautorka je sa pesmom Korake ti znam zauzela 18. mesto u finalu, a godinu dana pre toga u Diseldorfu je bila član benda koji je pratio Dina Merlina, kada je Bosna i Hercegovina zauzela 6. mesto. Njen prvi samostalni album iz 2013. godine „Krive riječi” postigao je veliki regionalni uspeh, a ona je i tvorac pesme Zar se nismo shvatili Zdravka Čolića koja je i najveći hit s njegovog poslednjeg albuma.

Pogledajte i:

EBU oštro kaznio Ukrajinu zbog Evrosonga

Evropska radiodifuzna unija (EBU) saopštila je da je finansijski kaznila ukrajinski javni servis NSTU zbog ozbiljnih …