AKTUELNO

Od ushićenja do razočarenja. Ili pak obrnuto?

Ovu evrovizijsku sezonu mnogi u Poljskoj su dočekali s mnogo euforije, ali hoće li je zapravo dočekati? Početno ushićenje utihnulo je blagim razočarenjem zbog nezainteresovanosti nekih popularnih lica da učestvuju u evrovizijskom pohodu.

Od povratka na takmičenje za Pesmu Evrovizije 2014. godine, Poljska se ubraja u red onih (slovenskih) zemalja, pored Slovenije ili Češke, koje proživljavaju „evrovizijsku renesansu”.

No, ni sami čelnici nacionalne TV kuće to nisu očekivali. Zainteresovanost medija za Evrosong ponovo je oživela angažovanjem dua „Donatan i Kleo” koji su otišli u Kopenhagen s izuzetno popularnom pesmom My Słowianie, koja je zaludela javnost i od koje su „gorele” društvene mreže. Pun pogodak, reklo bi se.

Evrovizijska euforija naročito je kulminirala prošle sezone. U jeku političko-kadrovskih promena u javnom medijskom servisu, zbog koje su organizovani i protesti u Varšavi, malo ko je očekivao da će čelnici uopšte i obratiti pažnju na Evroviziju. Ali, tada se dogodio potpuni obrt. I dok su novinari licitirali s poznatim i popularnim imenima, novi kadar odlučio je da organizuje otvoreno nacionalno takmičenje, i to s više popularnih lica, a o pobedniku će odlučivati samo publika sms glasanjem! Bum!

Obožavaoci Evrovizije, ne samo u Poljskoj već i u okruženju, tako su dočekali da ponovo vide svoju miljenicu Editu Gornjak, ali i mladu, regionalno poznatu i željenu pevačicu Margaret. Klackalica se neprestano klackala više nedelja – koja je bolja, ko treba da idu Stokholmu? Edita? Margaret? Ili ipak Edita? Ma možda Margaret?

I dok se dvoje „svađaju”, obično onaj treći izvuče najveću korist. Mladi Mihal Špak iznenađujuće je pobedio i jednu i drugu, a oni upućeniji u tamošnja zbivanja pojasnili su taj slučaj na sledeći način – njih dve su bile toliko dobre, da publika nije znala za koju pre da glasa. Glasovi njihovih fanova su se tako „rasipali” na dva strane, a „tvrdokorno” i disciplinovano glasačko telo X Factora ostalo je verno svom miljeniku – Mihalu Špaku.

Ima smisla. I te kako!

  • Mihal Špak 
  • Edita Gornjak 
  • Margaret 

Kako bilo, i ovu evrovizijsku sezonu mnogi su dočekali s mnogo euforije, ali hoće li je zapravo dočekati?

Poljska nacionalna televizija i ove sezone će organizovati Krajowe Eliminacje s više učesnika. Konkurs je otvoren do 20. januara; selekciona komisija će potom izabrati finaliste i predstaviti ih 27. januara, a 11. februara zakazano je takmičarsko veče.

Ovog puta, i žiri će imati udela u glasanju pored publike, a pravo da se takmiče imaju samo državljani Poljske.

Ipak, početno ushićenje utihnulo je blagim razočarenjem zbog nezainteresovanosti nekih popularnih lica da učestvuju u evrovizijskom pohodu.

Pa da vidimo… Ko se do sada prijavio?

Najpre, poznato je da se Edita Gornjak neće ponovo nadmetati, kao ni takođe popularna pevačica Dorota Doda Rapčevska. Za Margaret se ne zna. Njeno ime se očekivalo na listi učesnika švedskog Melodifestivalena, ali je, reklo bi se, to ipak bila pusta želja onog ko je plasirao takvu informaciju.

Oni za koje se zna da su poslali svoje prijave su u najmanju ruku „čudni” pa vredi o tome pisati.

Prva na listi je manekenka i top-model Alicja Ruchala. Zanimljivo je da ona nije toliko popularna u Poljskoj, koliko u Turskoj i Grčkoj, gde je i razvila svoju karijeru. Ona se prijavila s numerom No longer want you, za koju već ima i spot, mada bi se moglo zaključilo da atraktivna Alicja ima skromne glasovne mogućnosti.

Drugi, mnogo zanimljiviji lik, jeste Mateuš Maga – poljski Andrej Pejić. Reč je o androginom manekenu koji se okušao u poljskoj verziji rijaliti TV formata Next Top Model. Upućeni kažu da Mateuš nije uspeo da napravi karijeru, ali tabloidi rado o njemu pišu, budući da ne propušta nijedan važniji događaj ili žurku.

Iako mu je izgovor engleskog veoma loš, on za to ne mari i kaže da mu je važnije da „iskaže svoje poljsko poreklo”. Dobio je toliko „hejta” da je već počeo da briše komentare, a zbog toga što je čak i u studijskoj verziji pevao van tonaliteta, jedva čekaju da ga čuju i uživo.

Među prijavljenim učesnicima nalaze se Ana Cizon koja je na nacionalnom finalu 2010. bila druga, Ivona Vegrovska (3. mesto isto 2010), Gosija Andžejevič koja je 2005. pevala prateće vokale poljskom predstavniku, a 2006. učestvovala na izboru Švajcarskoj i Belorusiji, te glumica Kaja Pashalska.

Poljski X Factor će i ove sezone imati svog „predstavnika” na takmičenju Krajowe Eliminacje (ukoliko bude izabran, naravno), a reč je o još uvek neafirmisanom pevaču Vojteku Ezatu. On je rekao da se prijavio na izbor samo zato jer je bio oduševljen Džamalom.(?) Još jedan momak, takođe „no name” u Poljskoj, želi na Evroviziju. U pitanju je pevač po imenu Roni, koji sam za sebe kaže da je veliki fan Evrosonga.

  • Vojtek Ezat
  • Roni

Kako bilo, do objave ovogodišnjih kandidata za Kijev moraćemo da sačekamo 27. januar. Tek tada ćemo moći da zaključimo koliko je naslov ovog članka u stvari imao smisla.

Pogledajte i:

EBU oštro kaznio Ukrajinu zbog Evrosonga

Evropska radiodifuzna unija (EBU) saopštila je da je finansijski kaznila ukrajinski javni servis NSTU zbog ozbiljnih …