AKTUELNO

Finale „evrokasting” faze u Španiji. Obustavljeno „online” glasanje u Ukrajini

U Madridu će se večeras održati finalni izbor „evrokasting” faze nacionalne selekcije. U Portugaliji i Ukrajini završene su pojedine etape izbora za Evrosong, dok u Poljskoj tek počinju prijave.

Makedonija je saopštila da je više od 100 pesama pristiglo na otvoreni konkurs.

Večeras finale „evrokasting” faze

U glavnom gradu Španije večeras od 20.00 sati održaće se finale „evrokasting” faze nacionalne evrovizijske selekcije, putem koje će publika izabrati jednog kandidata za završni šou Objetivo Eurovisión.

U konkurenciji su tri takmičara:

Publika u Španiji, ali i širom sveta, moći će da glasa tokom 15 minuta, i to preko aplikacije Eurovisión RTVE ili direktno na sajtu RTVE.es/eurocasting.

Specijalni gost biće poznati duo „Azúcar Moreno” koji je predstavljao Španiju 1990. u Zagrebu. Takođe, očekuje se i da organizatori objave direktno i interno izabrane španske kandidate kojima će se pridružiti i pobednik „evrokasting” faze.

Više od 100 pesama za Janu

Na konkurs Makedonske radio-televizije (MRT) pristiglo je više od 100 pesama za interno izabranu predstavnicu Janu Burčesku koja će pevati pod zastavom svoje zemlje u Kijevu ovog maja.

Konkurs je trajao od 2. decembra, a kako su čelnici MRT tada naglasili, tražili su modernu pesmu s primesama makedonskog folka. Takođe, svoje kompozicije mogli su da šalju i autori iz inostranstva.

Više o Jani pročitajte u našem tekstu: Jana Burčeska pod zastavom Makedonije u Kijev

Otvoren konkurs za Krajowe Eliminacje

Poljska nacionalna televizija i ove sezone će organizovati nacionalno finale s više učesnika. Konkurs za zainteresovane izvođače je otvoren od 11. do 20. januara, ali ovog puta samo državljani Poljske mogu da pošalju svoje prijave. TVP je uveo ovu novinu, usklađujući svoje propozicije s drugim zemljama koje ograničavaju učešće inostranih izvođača na nacionalnoj selekciji.

Kada se konkurs zatvori, selekciona komisija će izabrati finaliste i predstaviti ih 27. januara, a 11. februara zakazano je takmičarsko veče. Predstavnika Poljske izabraće publika i stručni žiri.

Istekao rok za prijavu takmičarskih pesama

Šesnaest delegiranih kompozitora imalo je rok do 11. januara da preda demo-verzije svojih takmičarskih pesama za nacionalni izbor.

Kao što je poznato, Portugalija je povratak u evrovizijsko društvo odlučila da proslavi ulaskom na velika vrata i to tako što je nacionalni emiter RTP promenio format tradicionalnog izbornog festivala Festival da Canção.

Na njemu će učestvovati 16 izvođača koji će se kroz dva polufinala (19. i 26. februara) i finale (5. marta) boriti za 49. portugalskog predstavnika. Akcenat ovog puta nije stavljen na kandidate, već na pozvane kompozitore (što je praksa sporadično korišćena i ranije). Zanimljivo je posebno da su Portugalci odlučili da prvi put u istoriji festivala ukinu pravilo obaveznog izvođenja pesama na maternjem jeziku, pa su autori i učesnici slobodni da pevaju na jeziku po sopstvenom izboru.

Iz oba polufinala po četvoro najboljih će obezbediti plasman u finale, a odluku o finalistima i pobedniku će donositi glasovi stručnog žirija i publike u omeru 50/50; na finalnoj večeri će žirijski udeo činiti glasovi sedam regionalnih centara, a u slučaju izjednačenog rezultata će prednost imati glasovi publike.

Obustavljeno online glasanje

Online glasanje u okviru ukrajinske selekcije za predstavnika na Evrosongu zvanično je završeno, uprkos tome što su organizatori planirali da ono traje do ponoći 15. januara. Komercijalna televizija STB, s kojom javni emiter NTU zajednički organizacije izbor, pobednika internet konkursa će uskoro saopšiti.

Ukrajinska selekcija za evrovizijskog predstavnika, poput one u Španiji, ove sezone ima dve zasebne celine. Jedna podrazumeva drektni izbor kandidata s audicija, a druga internet konkurs. I dok su audicije organizovane u više ukrajinskih gradova, na internet konkurs prijavio se 141 izvođač za koje su Ukrajinci mogli da glasaju.

Pesma i izvođač koji su dobili najviše glasova na internet konkursu, steći će pravo da se takmiče za predstavnika Ukrajine među preostalih 24 učesnika. Polufinala su na programu 4, 11. i 18. februara, a finale 25. februara.

Pogledajte i:

Vaučeri za leto: Ovogodišnje zvezde Tijana, Joci i Demi imaju nešto za vas

Tri ovogodišnja evrovizijska predstavnika obradovala su nas svojom novom muzikom. Lepo je znati da se …