AKTUELNO

Saša Song među kvalifikantima, Šveđani određuju redosled nastupanja u polufinalima

Startovao je litvanski izbor pesme i predstavnika za Evrosong Eurovizijos nacionalinė atranka, a iz prve emisije u narednu etapu plasiralo se šestoro izvođača.

Šveđani će u ponedeljak 9. januara ponovo „zagolicati” brojne fanove i obožavaoce, a jedna zanimljiva i lepa vest stiže iz Danske.

Saša Song među kvalifikantima

Prva od četiri kvalifikacione emisije litvanskog nacionalnog izbora emitovana je u subotu 7. januara, a šestoro od 12 učesnika plasiralo se u sledeću fazu takmičenja. Među njima je i Saša Song, litvanski predstavnik na Evrosongu u Moskvi 2009. godine.

Uvodne emisije su snimljene ranije, pa je žiri raspodelio glasove pre emitovanja, dok je publika glasala za vreme emitovanja šoua. Nakon preklapanja glasova odnosom 50/50 u sledeću fazu, petu emisiju, kvalifikovali su se:

  1. Edgaras Lubis | Could it be? (22 poena)
  2. Saša Song | Never felt like this before (18 poena)
  3. Paula Valentaite | Never let you go (17 poena)
  4. Vilijjus Krivickas i Edvinas Gurevičijus (Golden Monkeys) | Septyni dievai (14 poena)
  5. Ugne Kudlaite (Otreya) | Last two weeks (12 poena)
  6. Benas Malakauskas | Rolling (12 poena)

Druga emisija na programu je 14. januara.

Redosled nastupanja u polufinalima

Švedski javni medijski servis SVT, koji i producira najiščekivaniji nacionalni izbor za Evroviziju Melodifestivalen, uživo će odrediti redosled nastupanja u polufinalima u ponedeljak 9. januara od 13.00 sati.

Ovaj potez je već postao tradicija u Švedskoj, a zanimljiv je zbog toga što obožavaocima daje uvid u to s kojim muzičkim žanrom će se takmičiti pojedini učesnici, budući da se raspored određuje na osnovu vrste, ritma i dinamike same pesme.

Prethodnih godina producenti su koristili jednostavan sticky notes sistem – izvođači i pesme napisani su na raznobojnim samolepljivim papirićima, gde svaka boja predstavlja određeni žanr, a takođu su zvezdicom označavane pesme ženskih autora, kao i one napisane na švedskom jeziku.

Ova događaj možete ispratiti na Fejsbuk stranici Melodifestivalena.

Više o ovogodišnjem Melodifestivalenu nalazi se na stranici: Švedska: Najjači Melodifestivalen do sad!

Soluna Samaj nominovana za dve nagrade

Predstavnica Danske na Evrosongu u Bakuu 2002. Soluna Samaj u konkurenciji je za dve prestižne nagrade vodećeg danskog muzičkog magazina „Gaffa” – u konkurenciji je za najboljeg danskog ženskog izvođača godine i najbolji pop album godine.

Soluna Samaj se s pesmom Should’ve known better nije proslavila na Evroviziji, zauzevši tek 23. mesto u finalu, ali je to nije poljuljalo u svom daljem radu. U septembru 2016. je izdala album „Golden” i zahvaljujući njemu, našla se u konkurenciji za dve značajne muzičke nagrade.

Magazin „Gaff” se izdaje od 1983. godine u Danskoj; od 2009. godine izlazi u Švedskoj, a od 2011. i u Norveškoj.

Pogledajte i:

EBU oštro kaznio Ukrajinu zbog Evrosonga

Evropska radiodifuzna unija (EBU) saopštila je da je finansijski kaznila ukrajinski javni servis NSTU zbog ozbiljnih …