AKTUELNO

Albanke se prepucavaju, Poljaci uvode glas žirija u izbor predstavnika

Ovoga puta ćemo vam servirati i malo „slobodnije” informacije iz sveta Evrovizije. Na Balkanu, kao i uvek, vrelo! Jedna bivša i jedna buduća predstavnica Albanije se trenutno prepiru putem društvenih mreža, dok Poljaci žele da ove sezone i reč struke ima udela u izboru predstavnika na „Evrosongu”.

Samo Poljaci na poljskom evrovizijskom izboru

Televizija Poljska (TVP) saopštila je pravila takmičenja Krajowe Eliminacje 2017 putem kojeg će ta zemlja izabrati 20. evrovizijskog predstavnika.

Kako je od ranije poznato, konkurs je otvoren do 20. januara, ali ovog puta samo državljani Poljske mogu da pošalju svoje prijave. TVP je uveo ovu novinu usklađujući svoje propozicije s drugim zemljama koje ograničavaju učešće inostranih izvođača na nacionalnoj selekciji. Podsetimo, prošle godine se beloruska grupa „Napoli” takmičila najpre u Belorusiji, a potom i u Poljskoj – s istom pesmom.

Pored toga, TVP uvodi i glas stručnog žirija prvi put nakon 2009. godine. Na prošlom izdanju, na kojem je pobedio Mihal Špak isključivo glasovima publike, poljska televizija ovog puta usklađuje pravila takmičenja s onim koje i druge države koriste u svom izboru, a to je i glas stručnog žirija. Nije doduše poznato u kom odnosu će se glasovi raspoređivati, ali se pretpostavlja da će to biti standardni model 50 : 50.

Publika će moći da glasa 10 minuta, nakon što sve pesme budu izvedene, a njihovi bodovi, kao i poeni žirija, raspoređivaće se na skali 1–10.

Kada se konkurs zatvori, selekciona komisija će izabrati finaliste i predstaviti ih 27. januara, a 11. februara zakazano je takmičarsko veče.

Prezentovani video-spotovi takmičarskih pesama

Na sajtu nacionalnog finskog emitera YLE, posvećenom takmičenju Uuden Musiikin Kilpailu 2017, predstavljeni su oficijelni video-sportovi pesama koje se ove sezone nalaze u konkurenciji za kijevski „Evrosong”.

Emisija u kojoj će se 10 takmičara prvi put predstaviti široj javnosti snimljena je ranije, a premijerno će biti emitovana 31. decembra. Finale je zakazno 28. januara u areni „Espoo Metro”.

Zvanične video-spotove finskih kandidata za Kijev pogledajte na stranici: YLE.fi

„Pamti, pa vrati”

Prošlogodišnja albanska predstavnica Eneda Tarifa ne zaboravlja uvrede na svoj račun! Još početkom ove godine, kada je objavljena engleska verzija njene evrovizijske pesme Fairytale (Bajka) Lindita Halimi je na svom Fejsbuk nalogu prokomentarisala kako je pesma staromodna, dosadna i kako nije za jednu modernu Pesmu Evrovizije.

„Ljudi su umorni od depresivnih, dramatičnih i bučnih pesama. Živimo u vremenu gde hoćemo ritam, opuštenost i sreću kako bismo zaboravili na probleme. Dosta više sa depresivnim pesmama! One su sada staromodne. Izgleda da mi uvek kliknemo na riplej.”

Eneda je videla ovaj Linditin status, te odmah nakon Linditine pobede (inače albanske predstavnice u Kijevu sledeće godine) na svoj status postavila sledeće:

„Nije li vreme da se povrati prošlogodišnji status, draga Lindita?”

Eneda je očigledno ciljala na Linditinu objavu od pre nekoliko meseci, a imala je i razloga. Linditina pesma se nimalo žanrovski ne razlikuje od Enedine – i dramatična je, i staromodna. Ko je sad tu kome zapušio usta?

Olsa Toči, kompozitor Enedine pesme je još oštrije prokomentarisala Halimijevu:

„Izvinite, Fairytale depresivna pesma? Nadam se da Lindita nije zaboravila albanski pošto se preselila u Ameriku, jer pesma govori o nadi i ljubavi.”

Pogledajte i:

Vaučeri za leto: Ovogodišnje zvezde Tijana, Joci i Demi imaju nešto za vas

Tri ovogodišnja evrovizijska predstavnika obradovala su nas svojom novom muzikom. Lepo je znati da se …