AKTUELNO

Crna Gora u problemu. Albanska pesma ponovo na engleskom

Da je na Skandinavskom poluostrvu najlepše biti obožavalac Evrovizije, potvrđuju i Finci koji se za vreme božićnog i novogodišnjeg praznika lepo zagrevaju za naredni izbor za „Evrosong” i časte publiku lepim sadržajima.

Na južnijem delu Evrope, na Balkanu, nema baš veselih vesti…

I u Kijev s pesmom na engleskom

Lindita Halimi, pobednica 55. izdanja muzičkog takmičenja u Albaniji Festivali i Këngës (Festival pesama), najavila je da će svoju pesmu Botë (Svet) na 62. „Evrosongu” pevati na engleskom jeziku.

Ona je u kratkoj izjavi portalu Eurovision Albania odmah nakon pobede otkrila da je originalni tekst kompozicije zapravo napisan na engleskom jeziku, ali da je zbog propozicija takmičenja u Albaniji, morao da bude preveden na njen maternji jezik.

Na ovaj način će 14. albanska predstavnica nastaviti tradiciju većine svojih prethodnika koji su za potrebe Pesme Evrovizije menjali ne samo tekst, već i ceo aranžman, a 2015. je čak (prinudno) promenjena i pesma.

Finci predstavljaju zvanične video-spotove takmičarskih pesama

Izgleda da se Finci polako zagrevaju pred nacionalni izbor Uuden Musiikin Kilpailu 2017. Iako su izbor za evrovizijskog predstavnika sveli na jedno takmičarsko veče, nacionalni javni emiter YLE „dozira” gledaocima sadržaje koji su uvod u ono što ih očekuje 28. januara u areni „Espoo Metro”.

Ko sve učestvuje i s kakvim pesmama obelodanjeno je u novembru. Javnost je već imala priliku da presluša sve pesme, a danas (28. decembra) na zvaničnom sajtu, biće objavljeni i zvanični video-spotovi. Uvodni šou je snimljen i biće emitovan 31. decembra.

Ako još uvek niste imali prilike da poslušate sve finske kandidate za Kijev i njihove numere, možete to učiniti na našoj stranici: Finska: Desetoro veličanstvenih za Kijev

Crna Gora u problemu

Radio-televizija Crne Gore već je dva puta odložila oglašavanje povodom izbora predstavnika za „Evrosong”. Konkurs je bio raspisan 18. oktobra, završio se 17. novembra, a RTCG je donošenje odluke najavio najpre početkom decembra, a potom u drugoj polovini decembra – tačnije, u periodu od 19. do 23. tekućeg meseca.

Ipak, čini se da problemi u rešavanju kadrovske strukture koče i konačan izbor, budući da je s funkcije generalnog direktora smenjen Rade Vojvodić, te da članovi Saveta RTCG imaju nesuglasice oko regulatornih pitanja i raspisivanja novog konkursa za direktora te kuće. Kako trenutno stvari stoje, novi prvi čovek nacionalne televizije neće biti izabran do kraja januara, početka februara, pa se i ne očekuje da pre tog perioda bude saopšteno ko će braniti boje Crne Gore u glavnom gradu Ukrajine.

Odluku o budućem predstavniku naših južnih suseda treba da donese poseban stručni žiri koji sačinjavaju muzički urednici RTCG: Sabrija Vulić, Nada Vučinić, Vladimir Maraš, Slaven Knezović i urednik zabavnog programa nacionalne televizije – Ivan Maksimović.

Pogledajte i:

Vaučeri za leto: Ovogodišnje zvezde Tijana, Joci i Demi imaju nešto za vas

Tri ovogodišnja evrovizijska predstavnika obradovala su nas svojom novom muzikom. Lepo je znati da se …