AKTUELNO

Marta ili Arcvik za Jermeniju? Albanija u Kijev šalje Linditu. Poljski izbor 11. februara

Evrovizijska sezona je već počela, nekoliko zemalja je već izabralo svoje predstavnike, a dočekali smo i prvu ovosezonsku evrovizijsku pesmu. Jermenija će večeras izabrati predstavnika, a Albanija je na svom tradicionalnom festivalu sinoć izabrala i pesmu i izvođača koji će nastupati u maju u Kijevu.

Još jedan festival polako postaje tradicionalan, s obzirom na to da Poljaci svog novog evrovizijskog predstavnika ponovo biraju putem festivala. Sa druge strane Rusija i Belorusija već su najavile učešće na Dečjoj Evroviziji.

Marta ili Arcvik?

Marta i Arcvik dve su kandidatkinje koje su se plasirale u finale nacionalnog izbora za predstavnika Jermenije, dugomtrežanog talent-šou takmičenja Depi Evratesil (Na Evroviziju).

Marta se nalazi u timu Anuš Aršakjan, a Arcviki je mentor Esai Altunijan. Arcvik je u polufinalu bila favorit žirija, dok je Marta imala veću podrške publike.

Izbor za Kijev održaće se večeras od 18.30 h, a o pobedniku će odlučivati takođe žiri i publika (50/50). Specijalni gost večeri viće kiparski predstavnik Hovig Demirjan, a šou možete pratiti na sledećoj stranici:

Lindita pod zastavom Albanije

Linda Halimi, poznata i kao Lindita, pobedila je na sinoć završenom 55. izdanju muzičkog takmičenja u Albaniji Festivali i Këngës (Festival pesama). Odlukom žirija i delom publike Lindita je ujedno stekla pravo da predstavlja svoju zemlju na 62. „Evrosongu” koji se naredne godine održava u glavnom gradu Ukrajine.

Njena pesma Botë (Svet) osvojila je najviše bodova (85). Na 2. mestu našao se Genc Salihu sa 54, dok je 3. mesto pripalo mladom Diljanu Reki koji je dobio 50 poena.

Opširnije o ovome čitajte u našem tekstu: Lindita pobednica 55. Festivala pesama u Albaniji

Krajowe Eliminacje 11. februara

Nacionalna televizija Poljske TVP otvorila je konkurs za učesnike nacionalnog takmičenja Krajowe Eliminacje, koji je otvoren do 20. januara. Žiri će doneti odluku o učesnicima finala ovog festivala koji će biti na programu 11. februara.

Pobednika festivala i poljskog evrovizijskog predstavnika izabraće publika i žiri, ali još uvek nije poznato koji žiri će biti u pitanju (međunarodni ili lokalni). Poslednji predstavnik Poljske Mihal Špak sa pesmom Color of your life (Boja tvog života) osvojio je u Stokholmu visoko 8. mesto.

Rusija, Belorusija i Kipar spremni za „Dečji Evrosong” 2017

Dečja Evrovizija tek što se završila, a već stižu prve prijave za učešće na sledećem izdanju ovog najgledanijeg dečijeg muzičkog festivala. Rusija i Belorusija će imati svakako svoje predstavnike na Dečjoj Evroviziji, budući da su se već prijavili za ovo takmičenje, a uz ove zemlje, nešto ranije prijavio se i Kipar.

Što se izbora predstavnika u Rusiji tiče, on će teći kroz tri faze – onlajn prijave, adicija, nacionalno finale. Izvođač mora imati između 9 i 14 godina i mora učestvovati u stvaranju pesme, koja ne sme biti duža od 2 minuta i 50 sekundi i ne sme biti izdata pre 1. maja 2017, a bar jedan refren mora biti otpevan na ruskom. Detalji o beloruskom izboru još nisu poznati.

Dodatna sredstva za organizaciju „Evrosonga”

Organizacioni komitet Pesme Evrovizije i gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko su tokom sastanka razmatrali budžet za narednu godinu i predviđeno je da se u organizaciju Evrovizije uloži još 150 miliona grivni.

Svakako, jedna od tema je bila i bezbednost, odnosno osiguravanje bezbednosti jednog ovakog događaja, što je jedan od glavnih organizacionih zadataka. Kijevski zvaničnici očekuju da će biti više od 20.000 posetilaca glavnog grada Ukrajine u maju, baš zbog Evrovizije.

Pogledajte i:

Miša predstavnik Jermenije. Gruzija i Ukrajina pokrenule konkurse za izbor izvođača

Novo izdanje „evrovizijskog potpurija” je posvećeno novim aktuelnostima iz sveta Dečje Evrovizije, a nove informacije …