AKTUELNO

Bugari izuzetno zahtevni! Albanci biraju 14. predstavnika za Evroviziju

U odnosu na ranije godine, ove sezone su gotovo sve zemlje pripremile detalje za odabir svojih učesnika za Kijev, što je i prihvatljivo jer žele da se što bolje pripreme za maj.

Što se samog grada Kijeva i organizacije tiče, organizatori su pozvali građane, posetioce i sponzore da pomognu u organizaciji, Bugari su objavili detalje internog konkursa u kom su za izvođače dali posebne uslove, dok je Jermenija za finalno veče talent-šoua Depi Evratesil (Na Evroviziju) dovela jednog posebnog muzičkog gosta.

Albanija će večeras izabrati 55. pobednika „Festivala pesama” koji će ujedno postati i 14. evrovizijski predstavnik.

Na šta li čekaju Hrvati, Rusi i Srbi?

Finalno veče Festivali i Këngës

Finalno veče 55. izdanja „Festivala pesama” iznedriće 14. predstavnika Albanije na Pesmi Evrovizije naredne godine. U konkurenciji za dvostruki prestižni naslov nalazi se 14 kompozicija, a prvi put u istoriji, odluku o pobedniku doneće stručni žiri i publika.

Ako imate nameru da ispratite izbor evrovizijskog predstavnika (a mi vam to toplo preporučujemo!), obavezno pročitajte naš tekst: Albanija 2017: Iščekujući pobednika i doznajte sve što je neophodno.

Bugarska objavila detalje internog konkursa

Podstaknuti istorijskim 4. mestom Poli Genove u Stokholmu, Bugari su i za 2017. odlučili da zadrže interni odabir predstavnika, ali ovaj put će biti primenjen otvoreni javni konkurs za sve producente i diskografske kuće koje žele da ponude svoj idealni evrovizijski projekat. On treba da sadrži demo-verziju pesme, ime izvođača, koncept nastupa i plan budžeta i sponzorisanja.

Za producenta je dat uslov da mora imati barem tri visoko producirana i popularna projekta u poslednje dve godine, izvođač mora biti bugarski državljanin, te uz biografiju mora da pošalje i dokaz da dobro peva uživo, a za pesmu je dat uslov da mora biti u skladu sa standardnim evrovizijskim pravilima i da u njoj barem malo učestvuju i tamošnji autori, u slučaju da inostrani kompozitori i tekstopisci preovladavaju.

Najzanimljivija stavka ovog konkursa je ta da oni jedini traže i klauzulu o izgledu pozornice. Tako su u tim uslovima navedeni: kratak opis izgleda pozornice, vizuelni izgled, opis o svemu u video i pisanoj formi, broj izvođača na sceni, koreografija i LED pozadina.

Konkurs traje do 20. januara, a o predstavniku će odlučiti selekciona komisija sačinjena od muzičkih stručnjaka i međunarodne fokus grupe, sastavljene od ljudi s iskustvom učešća u evrovizijskom projektu kroz preslušavanje pristiglih radova. Prijave se odvijaju preko mejl adrese eurovision2017@bnt.bg.

Hovig Demirjan gost finala u Jermeniji

Jermenija je za revijalni deo finalne večeri talent-emisije Depi Evratesil (Na Evroviziju), koja će se održati 24. decembra, odlučila da pozove jednog specijalnog gosta, a u pitanju je kiparski predstavnik na predstojećem takmičenju Hovig Demirjan; nije ni čudo što će on tamo pevati jer poznat je po tome što vodi jermenske korene, a ovo će mu biti prva promotivna evrovizijska aktivnost, iako još uvek nema pesmu.

Kompletnu prezentaciju s pesmom će imati za mesec-dva, a njen autor će biti proslavljeni švedski kompozitor Tomas Gustafson, poznatiji kao Thomas G:Son.

Za jermensku predstavnicu će se boriti Marta i Arcvik, a odluku o pobednici će donositi glasovi žirija i publike (50/50). Te večeri će biti izabran samo izvođač, ali ne i pesma.

Pripreme za Kijev: Instalacije umetničkih predmeta, slike turista, poziv sponzorima

Anton Taranenko, direktor turističkog odeljenja gradske uprave Kijeva, najavio je obnovu turističkih mapa na kojima će svaki turista moći da se informiše o tome kako stići do hotela i koji tip prevoza koristiti. Pored toga, biće instalirani neobični umetnički predmeti posvećeni takmičenju. Sve se to sprovodi u okviru reklamne kampanje „Kijev – grad domaćin Evrovizije”.

Jedan od važnijih gradskih trgova – Poštova – biće preuređen u Trg evrovizijskih učesnika u kojem će biti postavljena foto-zona. Od 19. decembra do 8. januara, stanovnici i turisti u Kijevu će moći da naprave fotografije u centru grada Kijeva koji će biti sastavni deo centralne praznične manifestacije.

I za kraj ovih organizacionih aktivnosti, premijer Ukrajine Volodimir Grojsman je održao sastanak o pripremama za takmičenje u kojem se razgovaralo o razvoju i usvajanju neophodnih regulatornih akata, kao i o kreativnom konceptu, mestu i dodatnim lokacijama za vreme takmičenja, merama bezbednosti tokom priprema, organizacije i trajanja „Evrosonga”.

Pogledajte i:

Vaučeri za leto: Ovogodišnje zvezde Tijana, Joci i Demi imaju nešto za vas

Tri ovogodišnja evrovizijska predstavnika obradovala su nas svojom novom muzikom. Lepo je znati da se …