AKTUELNO

Brendan Mari brani boje Irske u Kijevu

Brendan Mari predstavljaće Irsku na Pesmi Evrovizije u Kijevu naredne godine, saopštio je javni servis te zemlje RTÉ (Raidió Teilifís Éireann). Pesmu za Brendana izabraće s otvorenog konkursa.

RTÉ se i ove sezone opredelio za interni izbor izvođača, no ovog puta predstavnik je izabran u konsultaciji s poznatim menadžerom za mlade talente i članom žirije britanske verzije šoua X Factor Luijem Valšom.

Brendan ima 20 godina, dolazi iz Golveja, i na put afirmacije krenuo je kao i većina novih mladih pevača – putem talent-šou programa. Iz takvog jednog programa – X Factor – u sezoni 2014. formirana je grupa „Hometown” čiji je on bio član, a upravo je menadžer i mentor te grupe bio Lui Valš.

„Hometown” je ovog decembra objavio da prestaje da postoji, a svaki od šest članova rešio je da krene da gradi samostalnu karijeru.

Irska televizija je otvorila konkurs za autore koji bi napisali pesmu za Brendana, a selekciona komisija, u kojoj će biti (naravno) i Lui Valš, izabraće jednu koju će mladi pevač izvesti u Kijevu. Zanimljivo je i to da RTÉ, Valš i Brendan neće pasivno čekati da kompozicije pristignu na konkurs, već će i sami aktivno tragati za najboljim rešenjem.

Konkurs traje do 16. januara, a pravilnik pročitajte na sajtu: RTE.ie

Irska od 2013. ne uspeva da se nađe u finalu Pesme Evrovizije. Poslednji respektabilan rezultat najtrofejnije evrovizijske države ostvarila su braća iz sastava „Jedward” 2011. u Diseldorfu (8. mesto). Prošle godine, Niki Bern, muzička zvezda koja je popularnost stekla u proslavljenom bendu „Westlife”, ostao je na 15. mestu u polufinalu s pesmom Sunlight.

  • Jedward 2012 
  • Niki Bern 2016 

Pogledajte i:

EBU oštro kaznio Ukrajinu zbog Evrosonga

Evropska radiodifuzna unija (EBU) saopštila je da je finansijski kaznila ukrajinski javni servis NSTU zbog ozbiljnih …

Jedan komentar

  1. Marko Gvozdenovic

    Malo ste se presli.. “Jedwrdsi” su osmo mesto osvojili 2011 u Dizeldorfu 🙂