AKTUELNO

Moldavci biraju 25. februara. Ukrajina sprema audicije za izbor voditelja 62. „Evrosonga”

Ponedeljak možda mnogi ne vole, ali je 12. decembar upamćen kao dan u kojem je vladalo obilje šarenolikih informacija.

Iz Ukrajine nam dolazi informacija da će do kraja ovog meseca, pored vizuelnog identiteta ovogodišnje Evrovizije i slogana, biti odabran i tim prezentera koji će nas voditi kroz tri spektakularne majske večeri.

Pored „Evrosonga” u Kijevu, EBU sprovodi i pripreme za novo takmičenje „Evrovizijske super igre”. Posle Amsterdama, i Madrid je zakazao svoj evrovizijski koncert, a dnevni pregled evrovizijskih događaja upotpunjujemo i neizbežnim informacijama o nacionalnim izborima – ovog puta iz Moldavije, Danske i s Malte.

Promene u izboru predstavnika Moldavije

Ranije se pričalo da bi Moldavci, zbog loših rezultata na poslednja tri učešća, mogli svog predstavnika po prvi put od 2007. da izaberu internim putem, ali su ipak odlučili da ostani verni svom tradicionalnom festivalu O melodie pentru Europa koji u ovu sezonu ulazi s izmenjenom formom.

Konkurs za sve zainteresovane autore i izvođače je otvoren 12. decembra i trajaće do 18. januara. Pravila za učesnike i autore ostaju ista kao i prethodne godine – pesme mogu slati autori s celog kontinenta, ali inostrani izvođači kao i prethodne godine mogu nastupiti samo ako pevaju u duetu s moldavskim izvođačem ili ako su članovi grupe 50% Moldavci.

Kada se prikupe sve pesme, 21. januara će biti održana audicija na kojoj će nastupiti svi prijavljeni pevači, od kojih će žiri izabrati 14 izvođača koje ćemo slušati na festivalu.

Za razliku od prethodnih izdanja, ovogodišnje će imati samo jedno polufinale i finale. Četrnaestoro odabranih će nastupiti u polufinalu 24. februara, a za finale će se kvalifikovati osmoro najboljih, i to tako što će žiri i publika izabrati po četvoro učesnika.

Dan kasnije na finalnoj večeri odluku o pobedniku će donositi glasovi žirija i publike u omeru 50/50, a u slučaju izjednačenog broja bodova, glasovi žirija će biti presudni.

Na Malti 60 kandidata u užem izboru

Na konkurs malteške nacionalne televizije za tradicionalni izborni festival Malta Eurovision Song Contest je pristiglo 156 prijava, a od toga je izabrano 60 pesama koje su ušle u uži izbor.

Sada će na selekcionoj komisiji biti zadatak da odabere 16 najboljih pesama koje će biti izvedene na finalnoj večeri u februaru. O pobedniku će ovog puta odlučivati samo glasovi publike.

Spisak 60 pesama i izvođača pogledajte na stranici: TVM.com.mt

Anet Hejk i Johanes Nimark voditelji danskog Melodi Grand Prixa

Dok pedesetočlani žiri preslušava 41 kompoziciju, koliko ih je ušlo u uži izbor za ovogodišnji Dansk Melodi Grand Prix od 1.115 prijavljenih numera, danski javni servis DR je objavio informaciju ko će biti voditelji te spektakularne večeri 25. februara u Herningu.

Kroz naredno takmičenje publiku će u Jyske Bank Boxen areni i kraj malih ekrana voditi Anet Hejk i Johanes Nimark. Anet je ćerka najzastupljenijih autora na ovom festivalu Kelda i Hilde Hejk, dok je Johanes predstavljao Dansku na poslednjem takmičenju u Stokholmu, kao deo grupe „Lighthouse X”.

Više o samom takmičenju pročitajte u našoj arhivi vesti iz Danske.

Audicije za izbor voditelja 62. „Evrosonga”

Šefica ukrajinske delegacije, zamenica generalnog direktora i izvršni producent projekta Evrovizija 2017 Viktorija Romanova u dnevniku prvog kanala ukrajinske televizije rekla je da će u dogledno vreme biti organizovane audicije za prezentere ovogodišnjeg takmičenja u Kijevu.

Glavni kriterijumi za odabir voditelja su da kandidati moraju dobro da vladaju jezicima, da budu dinamični i šarmantni. Oni će takođe morati da se uklope u zamišljenu ideju i organizacioni koncept, odn. da budu prikaz trenutne slike Ukrajine.

Glavni favorit je iskusan tandem Timur Mirošničenko – Tatjana Terehova, koji su više puta bili komentatori ovog prestižnog muzičkog događaja za Ukrajinu, a Timur je bio i domaćin obe Dečje Evrovizije održane u ukrajinskoj prestonici – 2009. i 2013. godine.

Prema ranijim najavama, do kraja ovog meseca će biti objavljeni grafičko rešenje i slogan, dok bi izgled scenografije trebalo da se objavi u januaru.

I Madrid zakazao druženje s evrovizijskim učesnicima

Prvo je Amsterdam zakazao tradicionalno druženje sa evrovizijskim učesnicima za 9. april, a sada je korak dalje otišao i Madrid, koji je svoj šou Eurovision Spain Pre-party zakazao za 15. april. Mesto održavanja će biti dvorana „La Riviera”.

Dok evrovizijski koncert u Amsterdamu važi za najmasovniji, jer okuplja najčešće trećinu učesnika, Španci svake godine naprave skromno okupljanje sa preko 10 izvođača, a to će i ove godine biti slučaj. Ovakvi koncerti služe za zagrevanje atmosfere pred odlazak na majsko putovanje, kroz druženja članova delegacija i izvođača, promociju, dok je za publiku to prva prilika da čuju izabrane pesme uživo.

Naredne godine nove „Igre bez granica”

Dok su u celoj Evropi prave vrednosti nekada dobijale veći značaj nego danas, pored Evrovizije porodično okupljanje nije moglo ni da se zamisli bez legendarnih „Igara bez granica” u kojem su se sportisti iz raznih evropskih gradova nadmetali u jednostavnim i izazovnim igrama koje su nosile bizarni i šaljiv karakter.

Sada je u pripremi jedno slično sportsko takmičenje pod nazivom Eurovision Super Games, koje bi se moglo prevesti kao „Evrovizijske super igre”, a sudeći prema najavi koncepta, one će imati težak karakter jer će se svoditi na izazove psihičkog i mentalnog karaktera. U planu je učešće minimum osam zemalja koje bi poslale četvoročlane timove profesionalnih sportista, a kako će se prijave odvijati, još nije poznato. Ovaj predlog je dostavljen članovima EBU još u julu.

Ali, zato je jedno drugo takmičenje prihvaćeno, a radi se o takmičenju zvanom „Hor godine” u kojem će se nadmetati najbolji evropski horovi, a prvo izdanje će biti održano naredne godine. Više o ovome biće poznato od februara.

Pogledajte i:

EBU oštro kaznio Ukrajinu zbog Evrosonga

Evropska radiodifuzna unija (EBU) saopštila je da je finansijski kaznila ukrajinski javni servis NSTU zbog ozbiljnih …