AKTUELNO

Ruslana ućutkala tabloide. Poljaci pripremaju „Krajowe Eliminacje”

Strasti na relaciji Kijev–Moskva ne jenjavaju, no ovog puta čini se da je Ruslana stavila na tačku na natpise u tabloidnim medijima.

I dok se politički sukob između Rusije i Ukrajine preliva preko sredstava informisanja na „Evrosong”, ostatak Evrope priprema svoje nastupe – gde god oni budu bili organizovani. Poljaci će tako po svoj prilici održati još jedno otvoreno nacionalno finale, a Aminata iz Letonije, nakon učešća u ruskoj verziji talent-šoua The Voice, cilja svoj treći evrovizijski istup – ovog puta pod zastavom Litvanije.

Ponovo festival Krajowe Eliminacje

Poljska će po svoj prilici i ove evrovizijske sezone održati otvoreno nacionalno finale za izbor predstavnika za „Evrosong”. Kako javlja poljski portal Wirtualne Media, poljska radio-televizija planira da, nakon uspeha Mihala Špaka u Stokholmu, na isti način izabere svog izaslanika zu Kijev, i to verovatno u februaru iduće godine.

Interesovanje Poljaka za Pesmu Evrovizije je naglo poraslo od povratka na to takmičenje 2014. godine, a prošle sezone organizovana je, prvi put posle 2011, otvorena nacionalna selekcija na kojoj su nastupila popularna i afirmisana imena poljske muzičke scene.

Takmičenje Mihala Špaka u Stokholmu, koji je s pesmom Color of your life zauzeo 8. mesto, pratilo je nepunih sedam miliona Poljaka.

Letonka Aminata na takmičenju i u Litvaniji?

Talentovana Letonka Aminata ima šanse da po treći put oseti evrovizijsku atmosferu s lica mesta – ovog puta pod zastavom Litvanije.

Nakon nastupa u Beču 2015, kada je s kompozicijom Love injected zauzela visoko 6. mesto, te učešća ranije ovog maja u Stokholmu kao autorka numere Heartbeat (15. mesto), Aminata je poslala pesmu i na litvanski izbor. Ovu informaciju obelodanila je litvanska pevačica Aiste Pilvelite koja je navela da je reč o kompoziciji I’m like a wolf.

Litvanci će učesnike ovogodišnje selekcije saopštiti početkom januara jer već 7. istog meseca počinje prvi takmičarski krug. Finale je na programu 25. februara, a kako izgleda ovogodišnji izbor u Litvaniji, pročitajte na našoj stranici: Litvanija objavila detalje o nacionalnom izboru

Ruslana apsolutno zvanično: Ukrajina je spremna za „Evrosong” 2017

Ukrajinska zvezda, evrovizijska pobednica 2004. i članica Organizacionog odbora Pesme Evrovizije 2017. reagovala je posle navoda nemačkog tabloida Bild da bi EBU mogao oduzeti Kijevu domaćinstvo takmičenja zbog finansijskih problema i predati ga Moskvi.

Ovo izjavljujem i kao osoba koja je u prošlosti učestvovala u organizaciji i kao osoba koja je sada deo Organizacionog odbora. Vlada Ukrajine je na vreme obezbedila sredstva čiji iznos zadovoljava sve glavne potrebe. Plus, tu je i novac koji je obezbedio EBU. Uobičajeno, to je iznos do pet miliona švajcarskih franaka, ali za ovu godinu, reč je o mnogo većoj sumi.

Predsednik ukrajinske vlade podržao je Ruslaninu izjavu, osvrnuvši se naročito na ruske medije koji su pogrešno interpretirali pisanje Bilda, istakavši da je reč o propagandi i jeftinom pokušaju da se diskredituje Ukrajina.

Pogledajte i:

Lejdi Gaga i Mila Jovović umalo na Evrosongu. Novi izraelski javni servis traži članstvo u EBU

I dok se i dalje sumiraju utisci o nedavnoj završenoj Pesmi Evrovizije u Kijevu, nove …