AKTUELNO

Finale u Portugaliji 5. marta. Grci razmišljaju o nacionalnom finalu

Gotova je audiciona faza nemačkog nacionalnog izbora, Portugalija je sa velikim elanom ušla u ovogodišnje izdanje Festival da Canção, a u Grčkoj se razmišlja o održavanju nacionalnog finala zarad povratka stare evrovizijske slave.

U Švajcarskoj će se predstavnik birati između šestoro mladih umetnika, dok je Azerbejdžan postao peta zemlja u ovoj sezoni koja je izabrala svog evrovizijskog aduta.

Krenimo redom.

Portugalija bira 5. marta

Portugalija je povratak u evrovizijsko društvo odlučila da proslavi ulaskom na velika vrata i to tako što je nacionalni emiter RTP promenio format tradicionalnog izbornog festivala Festival da Canção.

Na njemu će učestvovati 16 izvođača koji će se kroz dva polufinala (19. i 26. februara) i finale (5. marta) boriti za 49. portugalskog predstavnika. Akcenat ovog puta neće biti na kandidatima, već na pozvanim kompozitorima (što je praksa sporadično korišćena i ranije), koji će imati zadatak da do januara pripreme pesme i odaberu izvođače. Zanimljivo je posebno da su Portugalci odlučili da prvi put u istoriji festivala ukinu pravilo obaveznog izvođenja pesama na maternjem jeziku, pa su autori i učesnici slobodni da pevaju na jeziku po sopstvenom izboru.

Iz oba polufinala po četvoro najboljih će obezbediti plasman u finale, a odluku o finalistima i pobedniku će donositi glasovi stručnog žirija i publike u omeru 50/50; na finalnoj večeri će žirijski udeo činiti glasovi sedam regionalnih centara, a u slučaju izjednačenog rezultata će prednost imati glasovi publike.

Svi pozvani kompozitori do sada nisu slali pesme na festival, a njihovu listu možete pogledati na stranici: Media.RTP.pt

Grčka se vraća nacionalnom finalu?

Grčki evrovizijski fanovi ne praštaju neuspeh svoje zemlje na evrovizijskoj sceni, te će ovogodišnje ispadanje u polufinalu uticati na to da Heleni promene pristup jer, kako javlja sajt Wiwibloggs, nacionalni emiter ERT razmišlja o nacionalnom finalu koje bi trebalo da se održi krajem februara.

Više detalja na tu temu biće poznato do januara.

33 učesnika u užoj konkurenciji u Nemačkoj

Selekciona komisija sačinjena od predstavnika producentske kuće Raab TV i muzičkih stručnjaka je preko dve selekcione metode – video-audicija i direktnih audicija održanih prošlog meseca u Hamburgu i Kelnu preslušala skoro 2.500 prijavljenih kandidata za nemačku izbornu selekciju i od toga izabrala 33 najbolja izvođača koji su tako ušli u uži izbor.

U periodu od 9. do 11. decembra javni emiteri ARD i NDR izabraće petoro najboljih koji će na finalnom takmičenju u Kelnu 9. februara pevati namenski pisane pesme za tu priliku, naručne od strane svetski poznatih muzičkih producenata.

Ukoliko želite da vidite i čujete šta to nudi 33 izabranih, posetite oficijelnu stranicu Eurovision.de.

Poznati finalisti u Švajcarskoj

Od 21 kandidata koji su učestvovali u tzv. live check selekciji švajcarskog nacionalnog izbora, stručni žiri je odabrao šestoro najboljih izvođača koji su se, prema njihovom mišljenju, pokazali kao dobri vokali koji i koji na podjednako dobar način vladaju scenom.

Uglavnom se radi o mladim i ne tako popularnim pevačima koji su svoju afirmaciju počeli sticati kroz razna talent-takmičenja. Jedino poznato ime u ovosezonskoj konkurenciji je grupa „Timebelle” koja je na nacionalnom finalu 2015. završila na drugom mestu.

Detaljnije o švajcarskim finalistima pročitajte na našoj stranici: Šestoro izvođača u konkurenciji za predstavnika Švajcarske

Dijana Hadžijeva za Azerbejdžan

Azeri su se i ove godine odlučili za interni odabir evrovizijskog predstavnika, a izbor je pao na avangardnu mladu umetnicu zvanu Dijana Hadžijeva, poznatiju pod umetničkim imenom DiHaj koja je publiku za kratko vreme uspela da osvoji specifičnim muzičkim stilom nazvanim „eksperimentalni pop”.

Opširnije o azerbejdžanskoj predstavnici pročitajte na stranici: Dijana Hadžijeva predstavlja Azerbejdžan u Kijevu

Pogledajte i:

Pravila „Melodifestivalena” ostaju ista. Bugarski predstavnici prigrabili nagrade

Da li vredi počinjati uvod činjenicom da se leti najmanje razmišlja o Evroviziji? I sami …