AKTUELNO

EBU: Nemamo plan da izmestimo Evrosong iz Kijeva

Šta se dešava s organizacijom Pesme Evrovizije u Kijevu i zašto pojedini mediji i tabloidi dolivaju „ulje na vatru”? Hoće li Kijev ostati domaćin 62. „Evrosonga”?

„Rat nerava” između Kijeva i Moskve

Neimenovani član Referentne grupe Evropske radiodifuzne unije (EBU) izjavio je navodno za nemački tabloid Bild da bi Ukrajina i njen glavni grad Kijev mogli da izgube domaćinstvo 62. „Evrosonga” na Generalnoj skupštini EBU 8. decembra, te da bi se u tom slučaju festival održao u Moskvi. Bild kao glavni razlog u svom članku ističe finansijske probleme.

Ovu informaciju odmah su preuzeli pro-vladini mediji u Rusiji, pogrešno je protumačili i kao takvu plasirali u etar, te se još jednom politički sukob između Rusije i Ukrajine prelio putem medija na organizaciju Pesme Evrovizije koja se ponovo sasvim pogrešno i bez svakog razumevanja prilika, stavlja u kontekst politike.

Nije tajna da postoje određene poteškoće u pogledu priprema za predstojeće takmičenje (ali ne i finansijske!), što je nedavno izjavio i izvršni producent EBU Jon Ola Sand, no ove navode EBU je još jednom negirao, navodeći da organizatori „nemaju plan da izmeste događaj iz Kijeva”.

Opširnije:

Slovenija „puca na visoko”

Slovenački izbor za evrovizijskog predstavnika – EMA – konačno je uobličen i poznato je da će se 16 izvođača kroz dva polufinala (16. i 17. februara) i finale (24. februara) takmičiti za 23. predstavnika na Evroviziji.

Mnoga poznata lica nalaze se u konkurenciji, a među njima je dvoje bivših slovenačkih predstavnika: Maja Keuc koja nastupa pod imenom „Amaya” (2011) te Omar Naber (2005), a tu su i drugi izvođači koji su učestvovali na ranijim slovenačkim selekcijama.

Opširnije o slovenačkoj evrovizijskog selekciji pročitajte na stranici: Afirmisani slovenački izvođači na EMI

Pogledajte i:

Pravila „Melodifestivalena” ostaju ista. Bugarski predstavnici prigrabili nagrade

Da li vredi počinjati uvod činjenicom da se leti najmanje razmišlja o Evroviziji? I sami …