Balkan, Balkan! Dečja Evrovizija 2016

Predstavljamo učesnike Dečjeg Evrosonga 2016 | SRBIJA

[dropcap]D[/dropcap]unja Jeličić, s pesmom U la la la, predstavljaće Srbiju na ovogodišnjoj Dečjoj pesmi Evrovizije koja se održava u glavnom gradu Malte, Valeti.

Rođena je u Beogradu 11. novembra 2003. godine i odmalena je pokazivala veliko interesovanje za muziku, reagovala na prvi ton, pevušila i igrala. U šestoj godini je postala član dečjeg hora „Čarolija” s kojim je učestvovala na mnogobrojnim koncertima kao solista. Ide u VII razred osnovne škole i uporedo u V razred muzičke škole, gde svira klavir.

Bila je učesnica takmičenja „Prvi srpski talenat”, a 2014. i velikog šou-programa za talente, decu pevače („Pinkove zvezdice”), u kojem je stigla do polufinalnih emisija i gde je ostvarila zapažene rezultate. Osvojila je publiku svojim raskošnim vokalom i iskrenošću. Učestvovala je na muzičkom festivalu „Čarolija” i na takmičenju „Zlatna sirena” koje se održava svake godine, osvajala je prva mesta u više žanrova i kategorija.

Voli različite muzičke pravce, od popa, preko r’n’b-ja do roka; omiljeni izvođači su joj Bijonse, Arijana Grande i mnogi drugi. Dunja je veoma svestrana i kreativna. Voli da crta i da pliva. Muzika i gluma su talenti koje poseduje i ono čime želi da se bavi u budućnosti. Trenutno je angažovana na pripremi mjuziklu o životu Nikole Tesle – „Tesla: Tajna Elektropije” – kao jedna od glavnih uloga.

Osmo učešće Srbije na „Dečjem Evrosongu”

Radio-televizije Srbije je ove godine u saradnji s Dečjim kulturnim centrom Beograda napravila izbor predstavnika. Na osnovu zahteva RTS-a da dete koje predstavlja Srbiju na Dečjoj pesmi Evrovizije 2016. odlično peva, igra, da je komunikativno i slobodno na sceni, DKCB je kandidata potražio u studiju „Mala škola mjuzikla”, a uz pomoć komisije u sledećem sastavu:

  • Ivana Peters, vokalni pedagog i ovogodišnji predstavnik na Pesmi Evrovizije kao kompozitor,
  • Ivana Tabori Obradović, urednik muzičko-scenskog programa DKCB,
  • Tatjana Perović Vladušić, rukovodilac za odnose sa javnošću i marketing DKCB,
  • Vladimir Graić, autor pesme i kompozitor pesme Molitva s kojom je Srbija 2007. godine pobedila na Pesmi Evrovizije.

Mlada Dunja je pokazala najveću spremnost u okviru svih propozicija uz izvanredno poznavanje engleskog jezika.

Kao i pevač, i evrovizijska pesma izabrana je internom metodom. Kompoziciju U la la la komponovao je proslavljeni kompozitor Vladimir Graić, a tekst su napisale Leontina Vukomanović i Dunja Jeličić zajedno.

Predstavnica Srbije će nastupiti u nedelju 20. novembra pod rednim brojem 12.

Dva treća mesta

Naša zemlja je debitovala na trećem izdanju Dečje pesme Evrovizije, sada već davne 2005. godine u Haseltu, doduše pod imenom Srbija i Crna Gora, tada zajedničke države. Dečak iz Crne Gore Filip Vučić nastupio je s pesmom Ljubav pa fudbal, zauzevši 13. mesto.

Već iduće godine, na takmičenju koje se održalo u Bukureštu, Srbija se predstavila kao samostalna država i redovno se takmičila do 2010. godine. Nakon trogodišnje pauze, Radio-televizija Srbije je odlučila da se ponovo vrati na festival pa od 2014. godine šalje svog predstavnika.

Najbolji rezultati ostvareni su upravo u „prvom krugu” učestvovanja, kada su Nevena Božović 2007. u Roterdamu i Sonja Škorić 2010. u Minsku osvojile visoko 3. mesto.

Prošlogodišnja predstavnica Lena Stamenković je u Sofiji s numerom Lenina pesma zauzela solidno 7. mesto.

Oznake