Gde su, šta rade?

Vaučeri za jesen: Džamala, Mons i Loik Note

[dropcap]D[/dropcap]ok nacionalne televizije polako prikupljaju prijave za narednu evrovizijsku sezonu, razmatraju kakav će način selekcije novog predstavnika biti ili pregovaraju sa određenim izvođačima o internom izboru, dobro poznata evrovizijska lica vredno snimaju nove pesme i spotove.

U ovom pregledu najnovijih pesama bivših evrovizijskih predstavnika uživaćemo u različitim muzičkim stilovima, jezicima, ali i u nesumnjivo kvalitetnim numerama. Naše muzičke destinacije ovaj put su Belgija, Ukrajina i Švedska.

Loik Note | Million eyes

Loik Note, mladi i perspektivni belgijski muzičar i umetnik, očarao je i evrovizijsku publiku i žiri svojom numerom Rythm inside (Unutrašnji ritam), ali i svojim originalnim nastupom, što je bilo dovoljno za visoko 4. mesto na Pesmi Evrovizije 2015. godine u Beču.

Loikova nova numera Million eyes (Milion očiju) je nešto sporijeg ritma nego njegova evrovizijska numera, ali je ponovo reč o modernoj pop numeri koja podseća na pesme velike svetske zvezde Sije. Tema pesme su izdaja, krivica i osuda, a svi ti komplikovani osećaji su prikazani jedinstvenim scenskim pokretom u okviru spota. Loik svojim plesnim umećem prikazuje svoju scensku i umetničku svestranost.

Što se samog spota tiče, zanimljivo je i to što je većim delom u crno-belom koloritu, dok je pred sam kraj u boji, kao i pojava vode u jednom trenutku i silueta ljudi, što sve dočarava samu atmosferu pesme.

Džamala | Namamiti

Aktuelna evrovizijska pobednica Džamala, koja je Ukrajini donela drugu pobedu na najvećem evropskom muzičkom takmičenju zahvaljujući pesmi 1944, koristi svoju popularnost na najbolji način – promovišući svoju muziku. Iako je nedugo posle pobede izdala novi album, ona ponovo ima nešto novo da poruči svojom muzikom.

Naime, u saradni sa ukrajinskom grupom „DakhaBrakha” objavila je novi singl Namamiti (ukr. Заманили). Ova vrlo interesantna numera je svojevrsni spoj ukrajinskog folklora i džeza sa elementima popa, a sve je to upotpunjeno pevanjem na maternjem jeziku. Džamaline izuzetne vokalne sposobnosti su ponovo u prvom planu. Ono što posebno treba istaći kada je ova pesma u pitanju jeste njena izuzetna ritmičnost i osobena muzička originalnost, a poseban utisak ostavljaju i prateći vokali.

Mons Selmerlev | Rien que nous deux

Monsa Selmerleva smo na prethodna dva izdanja Pesme Evrovizije gledali u dve različite uloge. U Beču 2015. je pobedio sa pesmom Heroes (Heroji) i tako omogućio Švedskoj da po šesti trijumfuje na ovom muzičkom takmičenju, a Stokholmu da bude grad domaćin. U glavnom gradu Švedske Monsa smo gledali u ulozi voditelja zajedno sa Petrom Mede.

Međutim, njemu definitivno nije potreban odmor od svih tih evrovizijskih obaveza. Dokaz za to je i novi singl na francuskom jeziku sa nekoliko fraza na engleskom – Rien que nous deux (Samo nas dvoje). Inače ovo je prepev njegovog singla Hanging on to nothing (Bez oslonca).

Prepoznatljivi radijski pop zvuk je ono što nam nudi nova Monsova pesma, koja govori o devojci koja je zaljubljena u lošeg momka. Ova numera pomalo potpada pod kliše i možemo reći da nema takav potencijal kao pobednička evrovizijska pesma.

[tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] Rien que nous deux [/tab_title] [tab_title] Hanging on to nothing [/tab_title] [/tabs_head] [tab] [/tab] [tab] [/tab] [/tabs]