Gde su, šta rade?

Vaučeri za jesen: Jiri Potsman, Mihal Špak, Rut Lorenzo i grupa „Athena”

[dropcap]S[/dropcap]ledi još jesenjih promotivnih preporuka za nove hitove evrovizijskih zvezda. Ovaj put redakcija našeg sajta se odlučila za „baltičko-sredozemni kvartet”.

Prvi duel čine dvojica učesnika poslednjeg „Evrosonga” – Poljak Mihal Špak i Estonac Jiri Potsman, dok se s druge strane nalaze crnomorski izvođači – turska grupa „Athena” i Špankinja Rut Lorenzo.

Koji bi izvođači po vašem mišljenju bili idealni za finalni duel muzičke „Lige šampiona”?

Jiri Potsman i Mihal Špak

Ovog 22-godišnjaka, koji je relativno novo ime na estonskoj muzičkoj sceni, evrovizijska publika imala je prilike da upozna na poslednjem izdanju takmičenja za najbolju pesmu Evrope održanog u Stokholmu. Predstavio se numerom u retro-stilu Play i, iako je važio kao jedan od favorita za ulazak u finale, sasvim neočekivano je ispao u prvom polufinalu, učešće završivši na poslednjem 18. mestu.

Ovaj put nam se predstavlja singlom Täna (Danas). Razlika u odnosu na njegovu evrovizijsku numeru je u tome što je nova u deep house maniru. Najupečatljiviji detalj koji ova pesma nosi sa sobom je njegov pretpoznatljiv bas/bariton glas, sposoban za iznošenje svih žanrova. Možda je moglo da se sačuva za leto, jer tropical house stil više ide uz to godišnje doba, ali i s ovakvim ritmovima će se ljudi koji osećaju nostalgiju za suncem i morem, najlakše podsetiti ovog najlepšeg godišnjeg doba.

Mihal Špak iz Poljske je za razliku od Potsmana uspeo da u Stokholmu donese treće finale svojoj zemlji zaredom. On je i primer već nebrojen broj puta dokazane činjenice da neka pesma koja se isprva za evrovizijske fanove čini lošom i neubedljivom, može zahvaljujući publici da dogura visoko. To se desilo i njegovoj numeri Color of your life. Iako ga žiri i nije baš najbolje pozicionirao, stavivši ga na realno 25. mesto sa samo sedam osvojenih poena, publika ga je odlično nagradila, stavivši ga na visoko 3. mesto, što ga je sveukupno dovelo do 7. mesta na finalnoj večeri.

Nedavno je objavio singl koji dolazi sa još uvek aktuelnog albuma „Byle Byc soba”, a zove se Rosanna. Numerom nas podseća na hard-rok zvuk 80-ih godina, nešto nalik na ono što su tada snimali „Bon Džovi” ili „Aerosmith”. U spotu se kadrovi s njegovih nastupa i proba prepliću sa namenski snimanim scenama u kojem peva na obali mora. Kada pogledate snimke s njegovih nastupa, shvatićete da retro nije samo njegov muzički stil već i stajling, gde uzore traži, pogađate, u zvezdama 80-ih godina.

Rut Lorenzo i „Athena”

Rut Lorenzo je predstavljala Španiju na takmičenju u Kopenhagenu 2014. godine, gde je s baladom Dancing in the rain učešće završila na 10. mestu, a sada se publici opet predstavlja pesmom Voces (Glasovi).

Pesma je rađena kao oficijalna za kampanju povodom prikupljanja sredstava za funkcionisanje španskog udruženja za borbu protiv raka, a rak kao problem s kojim se žene najčešće suočavaju je tema pesme. Rut ženama poručuje da budu istrajne u toj borbi što hrabrije, kako bi mogle da se vrate normalnom životu. Pesmu prati i artwork u kojem učestvuje samo plesačica koja izvodi svoju tačku u napuštenom skloništu, dok se ispisuju reči pesme.

U odnosu na Dancing in the rain, ova numera je „ravna”, počinje baladično, ali posle prvog refrena dobija življi radio friendly pop ritam u kojem dominiraju živi instrumenti.

Za kraj pregleda, vraćamo se dvanaest godina unazad. Nema ko nije zavoleo simpatične Turke iz etno-ska-rok benda „Athena” te davne 2004. godine, kada su na domaćem terenu, u Istanbulu, predstavljali svoju zemlju s veselom numerom For real, koja je digla celu evropsku publiku na noge.

Dvanaest godina kasnije, oni nam se predstavljaju u nešto drugačijem, smirenijem fank-rok stilu u novom singlu zvanom Ses etme. Propraćen je skandaloznim spotom u kojem je prikazan život transeksualaca opisan kroz lud provod, ali je problem u tome što transeksualci nekada budu i pretučeni, što je i prikazano na samom kraju spota. Jedina osoba koji voli transeksualca je njegova majka.

Zbog skandaloznog sadržaja spot je zabranjen za prikazivanje na turskim TV stanicama, ali je zato na Jutjubu u prvih deset dana uspeo da skupi preko 2,5 miliona pregleda.