Gde su, šta rade?

Vaučeri za jesen: Dami Im, Kristina Pelakova i „Jedward”

[dropcap]U[/dropcap]z muziku je najbolje provesti slobodno vreme, a bivši evrovizijski asovi to znaju najbolje da urade. Muzički su se reaktivirali pevači iz Australije, Irske i sada „zaboravljene” Slovačke, pa je došlo vreme da i njihove nove hitove predstavimo.

Dami Im | Fighting for love (srp. Borim se za ljubav)

Pet meseci posle osvojenog 2. mesta na ovogodišnjem „Evrosongu” u Stokholmu, Australijanka Dami Im se vratila na muzičku scenu s novim singlom. Pesma se zove Fighting for love, a napisao ju je isti tim autora koji je bio zadužen i za evrovizijsku numeru Sound of silence – Entoni Egizi i David Musumecki, poznati kao duo DNA.

U odnosu na ono što je evrovizijska publika čula pre pet meseci, ovde se radi o bržoj pesmi u polu-pop-polu-haus maniru. Jedina mana je u tome što ne nudi ništa specijalno; takvi hitovi mogu da se čuju na raznim radio-stanicama u zadnje vreme, ali publici se prilagodila jer oni su gladni što većeg broja sličnih numera.

Jedward | Hologram

Braća blizanci Džon i Edvard, poznatiji pod umetničkim imenom „Jedward”, dva puta su zaredom pevali za Irsku na Evroviziji: 2011. u Diseldorfu i 2012. u Bakuu. Oba puta su stigli do finala, ali su plasmani bili različiti. Dok su na prvom učešću stigli do 8. mesta, drugi put se i nisu baš najbolje proslavili, zauzevši solidno 19. mesto.

I posle dva evrovizijska iskustva ovi 25-godišnji blizanci nastavili su s aktivnim muzičkim delovanjem, a nedavno su objavili novi singl pod nazivom Hologram. Ovaj simpatičan duo je muzički dosta evoluirao, te nam novom pesmom donose zreliji zvuk i ozbiljniji tekst; ko ih nije zavoleo pre, verovatno će ih zavoleti u ovom izdanju jer je pogodna za žurke.

Pesma govori o potrebi za okončanjem ljubavne veze, a spotom se prenosi i vizuelni doživljaj te priče, jer u jednom delu viđamo razočarane blizance koji u snežnom predelu beže od devojaka koje ih gledaju sa radoznalošću.

Kristina Pelakova | Láska bombová (srp. Ljubavna bomba)

Slovaci su prvo pojavljivanje na evrovizijskoj sceni imali davne 1994. godine i do 1998. su ostvarili tri učešća. Posle toga nije ih bilo na prestižnoj sceni do 2009. kada su nastavili niz redovnih pojavljivanja do 2012. godine.

Najsimpatičnija predstavnica u drugom ciklusu učešća bila je Kristina Pelakova koja je nastupila 2010. godine u Oslu pevajući kompoziciju Horehronie. Uprkos velikim očekivanjima, ispala je u polufinalu, ali to je nije sprečilo u nameri da nastavi s muzičkom karijerom.

Ovaj put se publici predstavlja moćnom baladom Láska bombová u kojoj peva o tome kako ljubav može da povredi neku osobu i da taj neko, koji se nalazi u neravnopravnoj poziciji, često očekuje da dobije više nego što je tražio, a to nije nimalo moguće zbog razočarenja koji joj je napravila veza.

Da li je ovo prilika za neki novi evrovizijski nastup u slučaju povratka Slovačke u budućnosti? I mi bismo voleli da ona opet nastupi na evrovizijskoj sceni, kako bi ispravila nepravdu iz 2010.