Gde su, šta rade?

Vaučeri za jesen: Frančeska Mikjelin, Aleksej Vorobjov i Robin Šernberg

[dropcap]O[/dropcap]vi hladni jesenji dani su pravo vreme za uživanje u dobroj muzici. A neke predloge vam nudimo u narednom tekstu. S obzirom na to da evrovizijska sezona nije još počela, dobro je podsetiti se nekih poznatih evrovizijskih lica, ali sa novim hitovima. Ovog puta uživaćemo uz predstavnike iz različitih krajeva Evrope – ovo je muzičko putovanje u Rusiju, Švedsku i Italiju.

Aleksej Vorobjov | Najlepša

Svedoci smo toga da poslednjih godina Rusija uvek završi u samom vrhu na Takmičenju za pesmu Evrovizije, ali te 2011. godine u Diseldorfu Aleksej Vorobjov sa pesmom Get you (Imaću te) uspeo je da se plasira tek na 15. mesto u velikom finalu. Poslednji ruski neuspešni predstavnik ovih dana je izdao i novu pesmu Najlepša (rus. Самая красивая).

Baš kao i njegova evrovizijska pesama, i ova numera je bržeg ritma u pop maniru sa dodatkom zvuka saksofona. Ova pesma je prava pesma za žurke i nemoguće je ne igrati uz nju. Prati je spot koji na komičan način prikazuje momka i devojku koji stalno pokušavaju da jedno drugom naprave neku neslanu šalu, ali se sve završava srećno jer, iako na kraju fizički povređeni, oni priznaju jedno drugom da se vole. I pesma i spot su svojevrsni nastavak prošlogodišnjeg Aleksejevog hita Sišla sa uma.

Robin Šernberg | Rain

Definitivno najuspešnija evrovizijska zemlja u ovoj deceniji, a jedna od najuspešnijih u istoriji, Švedska samo jednom od 2011. godine nije bila u TOP 5. To je bilo 2013. godine, kad je boje ove nordijske zemlje, i to na domaćem terenu u Malmeu, branio mladi Robin Šernberg sa pesmom You (Ti). osvojivši 14. mesto u velikom finalu. Robin je i posle evrovizijskog iskustva nastavio da se uspešno bavi muzikom, a njegov najnoviji singl Rain (Kiša) odiše njemu svojstvenom energijom i ritmičnošću.

Ova moderna pop pesma sa primesama soula, a ukrašena Robinovom moćnom interpretacijom, vrlo lako ulazi u uši i vrlo je moguće da će postati veliki hit u Švedskoj. Takođe, ova numera je dokaz da pesme o prolaznosti ljubavi i raskidima i ne moraju zvučati uvek tužno.

Frančeska Mikjelin | Almeno tu

Ovu mladu damu koja je nedavno izdala novu pesmu Almeno tu (Bar ti), imali smo prilike da gledamo i slušamo na ovogodišnjoj Pesmi Evrovizije u Stokholmu, gde je zauzela 16. mesto u velikom finalu predstavljajući Italiju. Naravno, u pitanju je Frančeska Mikjelin.

Frančeskina nova pesma je žanrovski sasvim slična evrovizijskoj numeri No degree of separation (Bez stepena razdvojenosti). Moćna i magična numera baladičnog karaktera propraćena Frančeskinim melanholičnim vokalom prava je pesma za hladne i tmurne jesenje dane. Inače, ova numera je propraćena i spotom koji se sastoji od scena iz filma Piuma (Pero). Naime, ova pesma je upravo i deo saundtreka (naslovne numere) za pomenuti film, pa nas zato i ne čudi taj odjek filmske muzike i specifične melodičnosti.