Evrovizijski potencijali

Evrovizijski potencijali | Ivana Peters

[dropcap]Z[/dropcap]ašto je Ivana Peters još jedan od naših favorita? Zato što je ona omiljena kod svih generacijskih slojeva, a i zato što je ona jedan od naših najboljih vokala koji odavno zaslužuje odlazak na evrovizijsku scenu. Ova godina je bila godina njenog povratka na našu muzičku scenu, pa smo samim tim imali i povod da je se prisetimo.

A Ivana Peters je?

Rođena je 22. avgusta 1974. godine u Beogradu. Završila je srednju muzičku školu i gimnaziju, a sa 15 godina je postala članica rep grupe „Who is the best’’ snimivši dva albuma. Na festivalu „Beogradski šlager” 1994. godine je zamenila tada popularnu Madam Piano, skrenuvši pažnju na sebe, posle čega je postala članica popularne grupe „Tap 011’’ u kom je zajedno sa Gocom Tržan bila glavni ženski vokal. Sa njima je snimila tri studijska albuma i jedan „maksi” singl sa kojeg se izdvojilo dosta hitova.

Odlaskom iz ove grupe, 1999. godine je osnovala autorski rok sastav „Negativ’’ sa kojima je snimila četiri albuma. Na njima se potpuno autorski ostvarila, autor je muzike i tekstova za većinu pesama. Danas je ona uspešna solo-pevačica, a trenutno je publika svakog petka može gledati na TV Prva, gde peva popularne svetske muzičke hitove u gledanom šou-programu „Veče sa Ivanom Ivanovićem”.

Evrovizijski „staž”

Pre nego što se evrovizijske scene domogla ove godine kao autor pesme Goodbye (Zbogom) napisane za Sanju Vučić ZAA, Petersova je imala tri pokušaja da se domogne evrovizijske scene i kao izvođač dok je imala sastav „Negativ”, i to tako što je učestvovala tri puta na Beoviziji – prvi put 2004. sa hitom Zbunjena, kada su pobedili na tom festivalu koji je bio neka vrsta polufinalnog takmičenja, da bi na finalnom takmičenju Evropesma učešće završili na 4. mestu.

Poslednja dva pokušaja da se domogne evrovizijske scene imala je takođe učešćem na izbornom festivalu, ovaj put za predstavnika samostalne države – 2007. sa pesmom Prava stvar, kada su učešće završili na 3. mestu (osmi kod publike i prvi kod žirija), a onda i 2008. sa kompozicijom S tobom bih ostala, završivši takmičenje u polufinalu. Zanimljivo je da je pesmu Goodbye, po zamislima muzičke redakcije RTS-a, prvo trebalo da otpeva Ivana, ali kako je zbog obaveza oko učešća u šouu „Tvoje lice zvuči poznato” bila sprečena da ode u Stokholm, pesmu je predala Sanji.

[tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] Zbunjena [/tab_title] [tab_title] Prava stvar [/tab_title] [tab_title] S tobom bih ostala [/tab_title] [tab_title] Goodbye [/tab_title] [/tabs_head] [tab]  [/tab] [tab]  [/tab] [tab]  [/tab] [tab]  [/tab] [/tabs]

Šta bi bilo, kad bi bilo?

Ivana je jedan od najboljih glasova na našoj muzičkoj sceni, u stanju je da sve žanrove iznese – čak i da joj daš operu da peva, ona bi to korektno iznela. Jedini dovoljno dobar nastup za ovakvu scenu bi bio ako bi se našla sama na bini, tako da publiku zadivi svojim glasom. Vatrometi i pucanja u ovom slučaju ne bi dolazili u obzir jer tako nešto ne bi ni bilo potrebno.

Dakle, kompozicija u radio friendly alternativnom rok maniru, kakve je pevala sa momcima iz „Negativa” ne bi bila poželjna; morala bi nešto drugačije za „Evrosong” da ponudi, nešto u čemu će njen vokal doći do izražaja. To može biti balada. Dobila bi verovatno podjednako dobru naklonost i žirija i publike, što bi doprinelo visokom plasmanu.

[tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] Svet tuge [/tab_title] [tab_title] Tango [/tab_title] [/tabs_head] [tab]  [/tab] [tab]  [/tab] [/tabs]
Oznake

3 komentara

Ovde napišite svoj komentar
 • Ivana je večiti talenat, nažalost, rođena u zemlji, gde su neki drugi atributi bitniji, od talenta. I ja mislim, da Ivana nema interesa, da nastupi, kao interpretatorka, na ESCu. Nije to njen svet. Obradovala bi me suprotna vest. Neka brza, dinamična numera bi bila pun pogodak.

  Šteta da rubriku niste počeli sa Ivanom i Šašom, već sa Acom Kovač.

 • Dobar izbor svakako,mada sumnjam da će ona na ESC,jer da je htjela išla bi ove godine,iako je kao razlog odustajanja da ona i pjeva rekla da je to zbog TLZP.A i sumnjam da će ona opet dobiti šansu.

 • Pravi top bi bio kada bi izvela pesme poput Tango i Ti Me Ne Volis. To bi mene bas obradovalo.
  A mislim i da bi proslo kod publike, jer je dovoljno originalno.
  A svakako, kvalitetna pesma dobro prolaze.
  Ja bih se obradovao da imamao takvog predstavnika na Evroviziji