Gde su, šta rade?

Vaučeri za jesen: Grupa „Argo, Doni Montel i Jusc

[dropcap]J[/dropcap]esenje vaučere u ovom izdanju poklanjaju vam mahom baltički izvođači. Svesni toga da na našim prostorima i nisu toliko popularni, ako niste voleli evrovizijske, mogli biste zavoleti njihove nove numere.

Radi uspostavljenog balansa i one koji su više skloni zvucima Balkana, predstavljamo vam i novo ostvarenje grčkog sastava „Argo”, prvog evrovizijskog predstavnika koji je svoju zemlju ostavio bez evrovizijskog finala.

Grupa „Argo” | Pame

Godinama je Grčka bila u samom evrovizijskom vrhu, ali su ovogodišnji grčki predstavnici zaustavljeni u polufinalu. To je bio prvi put, još od nastanka formata takmičenja sa polufinalima, da se grčka pesma ne čuje i u finalu. Relativno nepoznata grčka grupa „Argo” sa svojom eklektičnom numerom Utopian land (Utopijska zemlja) nije uspela da očara evrovizijsku publiku u Stokholmu, ali ih to nije obeshrabrilo da nastave da se bave muzikom.

Nedavno su objavili novu pesmu pod nazivom Pame (Hajde). Za razliku od njihove evrovizijske numere, ova pesma je vesela, zarazna i melodijski ujednačena pesma koja nalikuje letnjim hitovima u pop-dens maniru, sa tek malim primesama repa. Ono što jeste problem sa ovom pesmom jeste činjenica da mnogo ovakvih pesama možete čuti na gotovo svakoj radio-stanici, što bi značilo da je previše obična. Ipak, veliki plus za ovu pesmu je to što uz nju može da se đuska, dok se uz Utopian land nije moglo.

Doni Montel | Light it up

Doni Montel je evrovizijskoj publici dobro poznato lice. Dvostruki predstavnik Litvanije na Pesmi Evrovizije, ujedno i jedan od najuspešnijih izvođača iz ove baltičke zemlje, objavio je novu pesmu Light it up (Osvetli). I dok se prisećamo pesme Love is blind iz 2012. godine (14. mesto) i ovogodišnje evrovizijske numere I’ve been waiting for this night (Čekao sam ovu noć) (9. mesto), moramo da napomenemo da ova nova Donijeva numera više podseća na njegovu drugu evrovizijsku pesmu.

Moderna pop numera pozitivne tematike upotpunjena specifičnim Donijevim vokalom učiniće da se opustite dok je budete slušali na vašoj plej-listi. Žanrovski bliska pesmi I’ve been waiting for this night, nova Donijeva pesma je blažeg karaktera i pogodna za ove jesenje hladnjikave dane, kada nam nedostaje pozitivne energije.

Jusc | Have it all

Mladog Letonca Jusca imali smo priliku da upoznamo na velikoj evrovizijskoj sceni u Stokholmu sa izvanrednom elektro-pop numerom Heartbeat (Otkucaj srca), koja je ovoj baltičkoj zemlji donela finale i solidno 15. mesto. Ovoga puta Jusc nam se predstavlja jednom baladom, iako ne izlazi iz svog prepoznatljivog žanra.

Njegov specifični vokal dobro pristaje uz baladni karakter nove pesme Have it all (Imaj sve), jedne emotivne i tužne priče o raskidu. Ova divna balada dodatno dočarava muzičke kvalitete ove mlade letonske zvezde, koju ćemo možda imati prilike, a svesrdno se nadamo tome, videti ponovo na velikoj evrovizijskoj sceni.

Pesma je propraćena veoma zanimljivim spotom u kojem dominiraju zelena i crvena boja, kadrovi u telefonskoj govornici u kojoj se Jusc bori sa vodom, misteriozna devojka, kao i kadrovi na moru – što sve zajedno odaje utisak izvesne misterioznosti, bola, sablasnosti i patnje, što nam dodatno dočarava ovu Juscovu pesmu.