AKTUELNO

Evrovizijski potencijali | Saša Kovačević

Iako se još uvek ne zna šta Radio-televizija Srbije namerava da uradi u predstojećoj evrovizijskoj sezoni, redakcija našeg sajta pokrenula je jedan zanimljiv projekat koji ima za cilj promovisanje srpskih izvođača koji bi svojim glasovnim, scenskim ili nekim drugim sposobnostima mogli jednog dana da predstavljaju našu Srbiju na Pesmi Evrovizije.

Prilikom selekcije 12 izvođača domaće muzičke scene, opredelili smo se za šestoro komercijalnih i isto toliko izvođača alternativnijeg muzičkog pravca, za koje smatramo da svojim glasom, izgledom, muzičkim repertoarom, brojnošću obožavalaca i slično, zaslužuju epitet „evrovizijskog potencijala” Srbije.

Nakon Aleksandre Kovač i sastava SevdahBABY, predstavljamo vam Sašu Kovačevića.

Ko je zapravo Saša?

Saša Kovačević je pevač popularne, uglavnom baladične muzike, prožete mahom toplim ljubavnim tekstovima, zbog čega ima armiju fanova, pretežno devojčica i devojaka, koje uživaju u njegovim pesmama, glasu, ali i u izgledu.

Rođen je 27. jula 1985. godine u Zemunu. Završio je Srednju muzičku školu „Kosta Manojlović” u Zemunu (klavirski odsek), kao i Akademiju umetnosti — smer za snimanje i dizajn zvuka. Prvu svirku je imao sa 16 godina, a zajedno sa svojim bratom Radetom vodi muzički studio.

Prvo pojavljivanje na televiziji imao je 2004. godine na festivalu „Sunčane skale” u Herceg Novom, gde je nastupio s pesmom Pakao i raj. Ubrzo potom je objavio singl Jedina si vredela, posle kojeg je stekao veliku popularnost i privukao pažnju medija.

Evrovizijski „staž”

Saša nažalost u svojoj biografiji nema upisano nijedno delo usko povezano s Pesmom Evrovizije, ali su mediji u više navrata pisali i nagađali o tome da bi nas ovaj mladi i talentovani muzičar mogao predstavljati na „Evrosongu”. Poslednji tekst na ovu temu objavio je tabloid „Puls Online” polovinom septembra, pozivajući se na dobijena nezvanična saznanja.

Nisam upućen da je do sad pravljena neka selekcija ko bi mogao biti, ako vi kažete, drago mi je da to čujem… Lepo je predstavljati svoju zemlju – izjavio je Saša Kovačević za „Puls Online”.

S druge strane, njegove pesme su se nalazile u različitim nezvaničnim takmičenjima udruženja obožavalaca Evrovizije, a 2012. godine je u izboru udruženja INFE njegova numera Kako posle nas i pobedila na jednom takvom nadmetanju u konkurenciji 23 pesme iz isto toliko država.

Saša je u svojoj karijeri nastupao na brojnim festivalima, osvajao je razna priznanja (hit godine, otkriće godine, pop pevač godine, duet godine i sl.), a pesme Korak do dna, Jedina si vredela, Ruka za spas, Lažu te, Bolji čovek, Rođendan, Živim da te volim, Zamalo tvoj, Temperatura – veliki su hitovi i rado se slušaju na radio-stanicama.

Primera radi, Sašine numere Lapsus i Slučajno na Jutjubu imaju preko 50 miliona pregleda!

  • Lapsus 
  • Slučajno 

Šta bi bilo, kad bi bilo?

Ukoliko bi Radio-televizija Srbije angažalovala Sašu da peva pod zastavom i grbom Srbije u Kijevu, dobila bi jednog kompletnog, izgrađenog umetnika, bez ružnih „tabloidnih repova”, izgrađene karijere. Pored atraktivnog izgleda, poseduje i kvalitetan vokal, sam piše i komponuje a definitivno bi svojim šarmom zaveo dobar deo ženske populacije – verovatno delom i muške.

Saša je neko ko se ne libi uloge evrovizijskog predstavnika, festivali i takmičenja mu nisu strani, nije tašt i definitivno bi se dobro snašao u datoj ulozi. Što da ne i u izvedbi pesme na engleskom jeziku. Ne bi mu bio prvi put. On je u oktobru 2013. godine izbacio pravi potencijalni evrovizijski hit Nothing but the faith, a po gledanosti i ocenama na već pomenutom Jutjubu, prošao jako dobro.

Pogledajte i:

Evrovizijski potencijali | Zapadnjački pop

Pošto smo vam dužni jedan predlog iz prošle rubrike, odlučili smo da ga uvrstimo ovde, …