AKTUELNO

Evrovizijski potencijali | SevdahBABY

U susret novoj evrovizijskoj sezoni predstavljamo vam evrovizijski potencijal Srbije, izvođače koji po mišljenju naše redakcije imaju izvesne kvalitete zbog kojih bi bilo poželjno videti ih na velikoj evrovizijskoj sceni. Jedan od njih je i Milan Stanković (ovo nije plavokosi momak koji je u Oslu 2010. pevao Ovo je Balkan), široj publici poznat po svom umetničkom pseudonimu „SevdahBABY”.

Ko je ovo uopšte?

Milan je disk-džokej, producent i muzičar prepoznatljiv po brzim i energičnim kompozicijama u elektropop maniru, a neretko su njegove pesme obrade tradicionalnih i poznatih numera, pri čemu su te numere dobile sasvim novo i originalno ruho. Takav je slučaj sa hitovima poput Kokete ili pesme Tri poljupca.

Muzički je aktivan od 2004. godine, a nastupa i pod imenom „Brutt Van Dall”. U svojoj karijeri je zabeležio i nastupe na festivalu Exit. Već neko vreme sarađuje sa mladom pevačicom Đurđinom Radić „Djixx”, čiji vokal je postao zaštitni znak velikog broja njihovih hitova poput Izvini, dušo, izvini, Uvek mogu bolje, Ti mi se tako sviđaš, Prava ljubav i drugih.

Evrovizijski „staž”

Na poslednjoj održanoj Beoviziji 2009, na kojoj su pobedu odneli Marko Kon i Milan Nikolić sa pesmom Cipela, čime su obezbedili nastup na velikoj evrovizijskoj sceni u Moskvi, učestvovao je i „SevdahBABY” u saradnji sa Mikijem Elementom. Kompozicija Previše reči s kojom su se predstavili na ovom izbornom festivalu završila je na 12. mestu u polufinalnoj večeri. Na pomenutom takmičenju, koje je obilovalo različitim pesmama, ali uglavnom u uobičajenom pop maniru, ova pomalo avangardna pesma nije nažalost uspela da se nametne ni žiriju ni publici.

Šta bi bilo, kad bi bilo?

Što se potencijalnog nastupa „SevdahBABY” na Pesmi Evrovizije tiče, mogli bismo očekivati modernu elektro-pop kompoziciju, nešto što bi imalo potencijala da postane pravi klupski hit sa minimalističkim i repetativnim tekstom, što nije mana pesama ovog izvođača već prednost, budući da bi je slušaoci brzo i veoma dobro upamtili. Za razliku od prethodnog pokušaja odlaska na Pesmu Evrovizije, ovaj muzičar bi imao mnogo veći uspeh, s obzirom na trenutnu popularnost elektro-pop muzike, ali i veliku uspešnost pesama bržeg ritma na prethodnim izdanjima Pesme Evrovizije.

Takođe, sigurno je i da bi potencijalna evrovizijska pesma sastava „SevdahBABY” bila veoma zahvalna za moderan, alternativan i originalan nastup, što bi takođe bila i prilika da se Srbija predstavi evropskoj publici nečim drugačijim u odnosu na dosadašnje pesme koje su se odlikovale baladičnim tonom i folklornim uticajem ili pak evrodens zvukom koji opet neretko koketira sa folklornim motivima. S obzirom da su naše prethodne evrovizijske pesme pevane na engleskom jeziku, bilo bi lepo da naša naredna evrovizijska pesma bude potencijalni klupski hit, ali na srpskom jeziku.

Ono što bi takođe bio veliki plus jeste i vokal mlade „Djixx”, koji bi dodatno oplemenio tu potencijalnu pesmu svojom specifičnom notom. Naravno, neuspeh je uvek moguć, ali to bi se desilo jedino usled učešća većeg broja pesama sličnog ritma. Ono što je svakako verovatnije jeste novo finale za Srbiju i konačno jedna pesma koja bi zbog svoje žanrovske prirode mogla da postane i veliki evropski hit.

  • Najbolja pesma 
  • Ljubi me brzo, žurim 
 
 

Pogledajte i:

Evrovizijski potencijali | Zapadnjački pop

Pošto smo vam dužni jedan predlog iz prošle rubrike, odlučili smo da ga uvrstimo ovde, …