Evrovizijski potencijali

Evrovizijski potencijali | Aleksandra Kovač

[dropcap]K[/dropcap]antautorka, filmska kompozitorka, vokalni padagog i veliki muzičar Aleksandra Kovač rođena je 1972. godine u Beogradu. Kada izgovorimo njeno ime, prvo s pravom pomislimo na njenog oca, velikog Kornelija. Međutim, Aleksandra je počela dosta davno. Već s 15 godina, zajedno sa sestrom Kristinom, osnovala je grupu „K2” i bukvalno od tada počinje njena uspešna karijera.

Status najeminentnijeg muzičara na našim prostorima stekla je zahvaljujući ogromnom talentu, ali i velikim iskustvom stečenim u početku u Ujedinjenom Kraljevstvu, gde s Kristinom nastupa u brojnim kultnim klubovima širom britanskog ostrva. Krajem 1996. godine zajedno izdaju album pod nazivom „Malo soula”. Nakon toga upoznaje talentovanog i progresivnog muzičkog producenta i muzičara Romana Goršeka, s kojim osniva muzičku produkciju i izdavačku kuću RAprodukcija. Roman i Aleksandra počinju rad na Aleksandrinom maksi-singlu You and me (srp. Ti i ja) koji sami produkuju i izdaju 2011. godine. Zanimljiva činjenica je ta da je Aleksandra ujedno i prvi izvođač i muzički producent iz Srbije, koji je osvojio prestižnu MTV nagradu na dodeli EMA u Kopenhagenu 2006. godine.

Evrovizijski „staž”

Prvi put na evrovizijsku scenu Aleksandra je stala, sada već davne 1991. godine u Rimu, zajedno sa sestrom Kristinom. Bile su prateći vokali Bebi Dol. A 20 godina kasnije, s autorskom kompozicijom Idemo dalje učestvuje na srpskom nacionalnom izboru za evrovizijskog predstavnika, gde zauzima 2. mesto. Aleksandra je neko ko zaista celom svojom dušom voli Evroviziju i redovno je prati. Mnogo puta je istakla da je, između ostalog, odrasla na brojnim evrovizijskim hitovima koji su donekle odredili njen muzički pravac. Pre pet godina za naš sajt je izjavila:

Mislim da je za autore Evrovizija dobra prilika da se povežu sa evropskim muzičkim „publisherima”, naprave nove kontakte i saradnje, a za izvođače može da bude odskočna daska za svet. To zavisi od njih samih, u svakom slučaju neko ko je dobar pevač ima priliku da ga čuje ogroman auditorijum, to važi i za kompozitora.

Šta bi bilo, kad bi bilo?

Kada bi se RTS odlučio da boje Srbije u Kijevu brani upravo Kovačeva, definitivno se ne bi obrukao. Posle niza izvođača iz Srbije kojima je evrovizijska scena nešto najviše na šta su kročili, javni servis bi konačno trebalo da nekoj velikoj zvezdi spakuje kofere za Ukrajinu. Mislim da bi Aleksandra Kovač bila pravi izbor. Ona je spoj kvaliteta i iskustva.

Njena interpretacija je nesvakidašnja, originalna i nadasve jedinstvena. Evropskoj publici ne bi bilo teško da prepoznaju sav potencijal koji Aleksandra ima, kako kao kompozitor, tako i kao izvođač. Kada bi se pojavila na velikoj sceni, njen nastup bi sigurno bio operisan od poznatih evrovizijskih akrobacija, pirotehnike i hologramskih inovativnosti. Nastup i interpretacija bi zasigurno bili usmereni na kvalitetan vokal uz minimalan pokret, što već godinama nedostaje ovom najvećem svetskom muzičkom takmičenju.

Oznake

10 komentara

Ovde napišite svoj komentar
 • Na esc treba poslati Mariju Serdar. Bila bi najmladji kandidat, a i najbolji svetski pevač.

 • mislim da na esc treba posalati Jelenu Karleusu, ne zato sto je ona vrhunski izvodjac, nego prosto zato sto je Evropa obozava. Skoro sam gledao reportazu evrovizijskog nezvanicnog portala (preko 700 hiljada pratilaca) da bi zeleli bas nju da vide na evroviziji. Pa zasto ne poslati , bar malo za promenu. Ili ce uspeti ili ce doziveti neuspeh i povuci se sa scene.

 • Potpisujem. I mislim da Aca Kovač ne bi imala niiikakve šanse 😉 … šta god da otpeva. “Baladetinu” smo imali ove godine i ne bi’ ništa od toga.

  Ne volim porodicu Kovač, i ne želim ih na ESCu … baš kao ni Frajle ;).

  … evo, da vas malo šokiram … pre bih voleo da nas perdstavlja Ana Nikolić ili Nataša Bekvalac ;). “Frigidna, lave moj” ;).

 • S obzirom na to da mi nije jasno kako njena NF pesma nije otišla u
  Nemačku i dan danas, svakako želim da je vidim kako nas predstavlja, ali
  s baladom, odnosno s baladetinom! 😀

 • Sviđa mi se tvoje viđenje, mada mislim da bi Aleksandra mooožda i imala šanse sa nekom baladetinom. Ali treba tu pesmu napraviti.

 • Možda da je otišla na Evroviziju kada je dobila MTV nagradu.
  Danas se sve promenilo. Muzika koju pravi Aleksandra danas se ne prepoznaje i nema publiku. Ona bi na Evroviziji sada ili ostala u polu-finalu ili zauzela neku nezahvalnu poziciju u finalu.
  A što je još otežavajuće, je to što bi i sa nekim mestom u top 15 u velikom finalu, ona bi i dalje prošla jako ne zapaženo. A to je najgore što jednoj kompoziciji može da se desi.
  Da RTS pošalje Aleksandru, sigurno se ne bi obrukao, ali ne bi ni uraadio nešto posebno.
  Prosto Aleksandra nije neko ko danas ima publiku u Srbiji, njene pesme mogu da se čuju još samo na radio stanicama koje puštaju muziku tog tipa, a i tu prolazi kao sporedna kompozicija, bez neke najave.
  Tako da, sve u svemu Aleksandra Kovač, po mom mišljenju ne bi bila pravi izbor za Evroviziju 2017, ili bilo koju Evroviziju u budućnosti.
  Prosto ne bih voleo da vidim Aleksandru da predstavlja moju zemlju, a i ne poznajem nikoga ko bi.

 • Kakva crna zvijezda,promasila je totalno kad je imala priliku da nas predstavlja,mtv nagradu je dobila u konkurenciji totalno nepoznatih bendova iz regiona.
  Da je dobar muzicar to stoji,da je najeminentniji to apsolutno nije tacno.
  Da ode ona imali bi smo tri naporna minuta,i jedva neko finale

 • 2011. je po meni ona trebala ići na ESC.Mada sumnjam da će opet dobiti šansu.