AKTUELNO

Evrovizijski potencijali | Aleksandra Kovač

Kantautorka, filmska kompozitorka, vokalni padagog i veliki muzičar Aleksandra Kovač rođena je 1972. godine u Beogradu. Kada izgovorimo njeno ime, prvo s pravom pomislimo na njenog oca, velikog Kornelija. Međutim, Aleksandra je počela dosta davno. Već s 15 godina, zajedno sa sestrom Kristinom, osnovala je grupu „K2” i bukvalno od tada počinje njena uspešna karijera.

Status najeminentnijeg muzičara na našim prostorima stekla je zahvaljujući ogromnom talentu, ali i velikim iskustvom stečenim u početku u Ujedinjenom Kraljevstvu, gde s Kristinom nastupa u brojnim kultnim klubovima širom britanskog ostrva. Krajem 1996. godine zajedno izdaju album pod nazivom „Malo soula”. Nakon toga upoznaje talentovanog i progresivnog muzičkog producenta i muzičara Romana Goršeka, s kojim osniva muzičku produkciju i izdavačku kuću RAprodukcija. Roman i Aleksandra počinju rad na Aleksandrinom maksi-singlu You and me (srp. Ti i ja) koji sami produkuju i izdaju 2011. godine. Zanimljiva činjenica je ta da je Aleksandra ujedno i prvi izvođač i muzički producent iz Srbije, koji je osvojio prestižnu MTV nagradu na dodeli EMA u Kopenhagenu 2006. godine.

Evrovizijski „staž”

Prvi put na evrovizijsku scenu Aleksandra je stala, sada već davne 1991. godine u Rimu, zajedno sa sestrom Kristinom. Bile su prateći vokali Bebi Dol. A 20 godina kasnije, s autorskom kompozicijom Idemo dalje učestvuje na srpskom nacionalnom izboru za evrovizijskog predstavnika, gde zauzima 2. mesto. Aleksandra je neko ko zaista celom svojom dušom voli Evroviziju i redovno je prati. Mnogo puta je istakla da je, između ostalog, odrasla na brojnim evrovizijskim hitovima koji su donekle odredili njen muzički pravac. Pre pet godina za naš sajt je izjavila:

Mislim da je za autore Evrovizija dobra prilika da se povežu sa evropskim muzičkim „publisherima”, naprave nove kontakte i saradnje, a za izvođače može da bude odskočna daska za svet. To zavisi od njih samih, u svakom slučaju neko ko je dobar pevač ima priliku da ga čuje ogroman auditorijum, to važi i za kompozitora.

Šta bi bilo, kad bi bilo?

Kada bi se RTS odlučio da boje Srbije u Kijevu brani upravo Kovačeva, definitivno se ne bi obrukao. Posle niza izvođača iz Srbije kojima je evrovizijska scena nešto najviše na šta su kročili, javni servis bi konačno trebalo da nekoj velikoj zvezdi spakuje kofere za Ukrajinu. Mislim da bi Aleksandra Kovač bila pravi izbor. Ona je spoj kvaliteta i iskustva.

Njena interpretacija je nesvakidašnja, originalna i nadasve jedinstvena. Evropskoj publici ne bi bilo teško da prepoznaju sav potencijal koji Aleksandra ima, kako kao kompozitor, tako i kao izvođač. Kada bi se pojavila na velikoj sceni, njen nastup bi sigurno bio operisan od poznatih evrovizijskih akrobacija, pirotehnike i hologramskih inovativnosti. Nastup i interpretacija bi zasigurno bili usmereni na kvalitetan vokal uz minimalan pokret, što već godinama nedostaje ovom najvećem svetskom muzičkom takmičenju.

Pogledajte i:

Evrovizijski potencijali | Zapadnjački pop

Pošto smo vam dužni jedan predlog iz prošle rubrike, odlučili smo da ga uvrstimo ovde, …