Evrovizija 2017

Mnogo posla pred organizatorima 62. „Evrosonga”

[dropcap]K[/dropcap]ijev, glavni grad Ukrajine, dobio je organizaciju Pesme Evrovizije posle gotovo dvomesečne mukotrpne selekcije grada domaćina, obojene svim intrigantnim političko-tabloidnim bojama. Pred organizatorima takmičenja sada je veliki posao i krupan zadatak priprema, ne bi li dostojno odoleli izazovima pred njima postavljenim.

Predstavnici vlasti grada domaćina u proteklom periodu održali su nekoliko radnih sastanaka (a po svojoj prilici će to činiti i ubuduće vrlo često), ne bi li definisali prioritete, analizirali mogućnosti, želje i načine sprovođenja priprema za jedan od tri najveća svetska događaja koji ih očekuje. Na poslednjem u nizu sastanaka odredili su pet glavnih lokacija koje se odnose na organizaciju događaja.

Već je od ranije poznato da će Međunarodni izložbeni centar biti poprište ukrštanja zvukova i muzike iz svih krajeva Evrope, a u istom prostoru biće smešten i pres-centar. EuroClub, mesto okupljanja akreditovnih novinara, delegacija, učesnika, organizovanja tematskih žurki i mini-koncerata, organizatori će smestiti u Kongresno-izložbeni poslovni centar „Parkovi”.

„Evrovizijsko selo” organizovaće se u glavnoj kijevskoj ulici Hreščatik, dugoj oko 1,3 km. Ona počinje od Evropskog trga, ide preko Trga nezavisnosti (popularnog „Majdana”) i završava se kod Besarapskog trga. U njoj se nalaze brojne prodavnice, državna i gradska zdanja, poput sedišta Gradskog veća (Gradska kuća), Gradske državne administracije, Ministarstva agrarne politike i slično.

Ipak, organizatori još uvek nisu utvrdili lokacije za svečanu ceremoniju otvaranja i zatvaranja. U razmatranju su kulturno-umetnički muzejski kompleks „Umetnički arsenal”, Gradska kuća (u ulici Hreščatik) i Trg Sofija koji se nalazi u okolini Sabornog hrama Svete Sofije (ili Sofijskog sabora), izvanrednog arhitektonskog spomenika iz razdoblja Kijevske Rusije i najveće znamenitosti Kijeva.

Posebna pažnja već u prvim danima priprema biće posvećena infrastrukturnom uređenju ili renoviranju pomenutih lokacija, leve obale Dnjepra na kojoj se nalaze dve glavne evrovizijske lokacije. Razmatrana je i mogućnost uvođenja „autobusa na vodi” duž Dnjepra, čija bi trasa išla od stanice metroa „Poštova” do evrovizijske dvorane.

Gradski čelnici takođe su istakli da žele da urade remont ulične rasvete, popravku trotoara i kolovoza; razmatrana je mogućnost uvođenja dodatnih semafora i promene u organizaciji saobraćaja; takođe i renoviranje fontane na „Majdanu”, a svečano osvetljene planiraju da postave duž Brovarske avenije, nasipa „Rusanovska” i preko mosta „Metro”.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko istakao je da vremena nema mnogo i da svi moraju da se posvete zadacima 24 časa dnevno!

Podsetimo, prvo i drugo polufinale zakazano je za 9. i 11. maj, dok će finalno veče biti održano 13. maja naredne godine.

Izvor: ESCkaz.com

Oznake