AKTUELNO

Dečja Evrovizija: 12 od 17 zemalja ima svog predstavnika za Maltu

Oktobar je novi mesec sumiranja učesnika ovogodišnje Dečje Evrovizije. Neki su prvo izabrali samo predstavnike koji su kasnije naknadno predstavili i takmičarske kompozicije, dok su oni drugi izabrali i predstavnika i pesmu „u jednom paketu”.

Redakcija sve ovo donosi, kako biste saznali ko će našem budućem predstavniku/ci praviti društvo u mediteranskoj državi – na Malti.

Australija | Aleksa Kertis

Prošle godine je „Zemlju kengura” na prvom učešću predstavljala Bela Pejdž, poznata kao vicešampionka prve sezone australijske verzije šoua The Voice Kids 2014. godine, a ove se australijski medijski servis SBS odlučio za pobednicu istog šoua iste sezone – dvanaestogodišnju Aleksu Kertis.

Dok ne sačekamo pesmu, podsetićemo se njenog nastupa iz te emisije u kom izvodi hit Ališe Kiz Girl on fire, koji ima više od 89 miliona pregleda na Jutjubu.

Gruzija | Marijam Mamadašvili

Gruzijanci i ovaj put igraju na istu kartu uspeha – za predstavnicu je internim putem izabrana desetogodišnja Marijam Mamadašvili, jedna od polaznica poznatog studija „Bzikebi”, odakle je dolazila i većina ranijih gruzijskih predstavnika na „Dečjem Evrosongu”, a među kojima su i pobednici iz 2008. i 2011, grupe „Bzikebi” i CANDY.

Kompozitor i producent Đorđi Kukijanidze, koji je radio s oba pobednika ali i na nekim ranijim kompozicijama, i ovog puta će biti odgovoran za pesmu koju će gruzijska predstavnica izvesti na Malti.

Poslušajte ovaj slatki i lep glasić kroz njenu autorsku pesmu Butterfly.

Holandija, Bugarska i Kipar predstavili pesme

U ranijim tekstovima smo već pisali da su Holandija i Bugarska prvo izabrale svoje pulene za Valetu. Odmah potom su prešle na interni odabir pesama s kojima će se predstaviti kontinentalnoj publici, dok je povratnik Kipar, uz svog predstavnika, preko internog konkursa odmah izabrao i pesmu. Sada su njihove takmičarske numere došle u etar.

Trio holandskih devojčica – Kimora, Stefanija i Stere – na Malti će nastupiti pod imenom „Kisses”. Poznato je od ranije koliko Holanđani ulažu u rad s talentovanom decom, praveći im pritom pesme s modernim muzičkim motivima, a spektakl nije izostao ni ovog puta jer su devojčice odlučile da nas razmrdaju numerom u fank stilu Kisses and dancin’.

Autori bugarske pesme Vlamidmir Ampov – Graffa i Ilija Grigorov su za ranije izabranu predstavnicu Lidiju Ganevu napravili pesmu u poluritamskom fazonu, pod nazivom Magical day. Ona govori o dečjoj želji za boljom budućnošću, o mogućnosti da se svet napravi boljim mestom za život. Ukratko objašnjeno, nosi potrebu za tolerancijom i nadu u „bolje sutra” za generacije koje dolaze.

Posle kratkog predaha od pesama umerenog tempa, pregled izabranih kompozicija završavamo u bržem ritmu, i to dens numerom Dance floor predstavnika Kipra Jorgosa Mihalidisa, koju smo najavili u prošlom pregledu. Ona je sada pred publikom.

  • Kisses and dancin’
  • Magical day
  • Dance floor

Da premijerama nema kraja, govori i činjenica da ćemo 7. oktobra čuti i takmičarsku kompoziciju makedonske predstavnice Martije Stanojković pod nazivom Love will lead our way. Detalji o pesmi nisu objavljeni, samo je napisano da iza nje stoje poznati makedonski autori.

Dvanaest od 17 zemalja učesnica je do sada izabralo svoje izvođače za festival u Valeti; od toga osmoro njih, zaključno sa današnjim danom, imaju i kompletnu prezentaciju s takmičarskim numerama. Takvo predstavljanje će odmah imati i predstavnici Poljske i Irske koji će biti izabrani putem nacionalnih izbornih festivala.

Dok se još uvek čekaju pesme predstavnica Malte, Jermenije, Gruzije i Australije, Italija, Izrael i naša zemlja još uvek nisu objavile detalje o svojim predstavnicima i pesmama. U narednom periodu ih možemo i očekivati.

Ovo nije kraj…

Pogledajte i:

Gruziji treća pobeda na Dečjem Evrosongu. Srbija na poslednjem mestu

Desetogodišnja predstavnica Gruzije Marijam Mamadašvili pobedila je na 14. Dečjoj pesmi Evrovizije koja se ove godine …