Zanimljivosti

Evrovizijske zvezde u nominaciji za MTV EMA 2016

[dropcap]J[/dropcap]esen je stigla, a naša redakcija je već navikla da vas podseti na dodelu MTV evropskih muzičkih nagrada. Poznati smo po tome što ne izneverimo tradiciju, pa ovu priliku koristimo da s ponosom najavimo ovogodišnju dodelu, koja će biti održana u Roterdamu.

Čim neko spomene ovu manifestaciju, koja se ove godine održava po 23. put, prva asocijacija za pretežno srednju i ranu mlađu generaciju jesu reportaže s ovog prestižnog događaja koje je čitaocima časopisa „Huper” donosila Ivana Pataković. Priča o njenim izveštajima je ostavljena za neki drugi povod, a u današnje vreme, okupljena ekipa evrovizijskih entuzijazista nas podseća na ovaj prestižni događaj gledanom „iz našeg ugla”, u kojem povezujemo Evroviziju i MTV, jer se među nominovanim poznatim izvođačima popularne muzike nalaze i oni koji su prošli kroz evrovizijski ciklus, bilo kao učesnici prestižne scene ili kao učesnici nacionalnog finala. A i poznata je činjenica da MTV ima ogranke širom kontinenta pa se na ovom kanalu reklamiraju izvođači koji su poznati kao predstavnici kvalitetne melodije.

Severnoevropsko područje nam ove godine predstavlja samo jednog kandidata, a to je Islanđanka Greta Saloume, koja je dva puta predstavljala Island na ovom takmičenju – 2012. u duetu sa Jounsijem i ove godine kao solo izvođač. Prvi put se domogla finala, ali na svom drugom učešću nije uspela da ponovi uspeh iz Bakua četiri godine ranije. Ipak, zahvaljujući svojoj aktivnosti na tamošnjoj muzičkoj sceni u proteklom periodu, zaslužila je nominaciju za najboljeg izvođača s Islanda.

[tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] Island 2012 [/tab_title] [tab_title] Island 2016 [/tab_title] [/tabs_head] [tab] [/tab] [tab] [/tab] [/tabs]

Sa severa stižemo na zapad – prvo putujemo u krnji „Benel” region koji podrazumeva Belgiju i Holandiju bez nekadašnje evrovizijske mušterije Luksemburga. Ove godine nam taj region predstavljaju dvoje mladih i talentovanih ljudi, a to su ovogodišnji evrovizijski učesnici, a ujedno i finalisti: vintage kantri-pop pevač Dauve Bob koji je nominovan za najboljeg holandskog izvođača i razigrana Belgijanka Laura Tesoro. Put zapada završavamo sa Amirom, ovogodišnjim francuskim predstavnikom, koji je u trci za najboljeg francuskog izvođača.

[tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] Holandija 2016 [/tab_title] [tab_title] Belgija 2016 [/tab_title] [tab_title] Francuska 2016 [/tab_title] [/tabs_head] [tab] [/tab] [tab] [/tab] [tab] [/tab] [/tabs]

Italijani nam nude dve ženske evrovizijske zvezde među nominovanima u kategoriji „Made in Italy”, a to su predstavnice iz 2014. i 2016: Ema Marone i Frančeska Mikjelin. Isto toliko zvezda nam nudi i Poljska, a to su Emina konkurentkinja iz Kopenhagena – Kleo, i drugoplasirana s ovogodišnjeg poljskog nacionalnog finala – Margaret. Evrovizijski krug nominovanih zatvara dvostruka i najuspešnija bugarska predstavnica Poli Genova koja je nominovana za najboljeg bugarskog izvođača. Listi onih koji su bili deo nacionalnih izbora prošle sezone se priključuje i drugoplasirani s ovogodišnjeg rumunskog izbora – Vanotek.

[tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] Italija 2014 [/tab_title] [tab_title] Italija 2016 [/tab_title] [tab_title] Poljska 2014 [/tab_title] [tab_title] Bugarska 2016 [/tab_title] [/tabs_head] [tab] [/tab] [tab] [/tab] [tab] [/tab] [tab] [/tab] [/tabs]

U nama interesantnoj kategoriji „Best Adria Act”, za razliku od prethodnih godina, ove nemamo nijednog ko je bio deo prestižne kontinentalne scene, ali zato su tu sa nama popularni rege-pop-rok sastav S.A.R.S. iz Srbije; iz Hrvatske hip-hop sastav „Elemental” i mlada kantautorka Lucija Ćustić-Luce, dok su preostali nominovani makedonski reper Toni Zen i legende slovenačkog roka, prvi pobednici te kategorije iz 2005 – grupa „Siddharta”.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Podsećanja radi, Srbija ima sledeće dobitnike u kategoriji „Best Adria Act”: Aleksandra Kovač (2006), učesnik nacionalnog izbora 2011, zatim grupa „Van Gogh” (2007, 2014) i di-džej poznat pod imenom „Gramophonedzie” (2010). Od bivših eks-ju evrovizijskih učesnika, nagrade su dobili i Laka iz Bosne i Hercegovine (2008), crnogorski rep dvojac „Who See” (2012) i Makedonac Danijel Kajmakoski (2015) – svi učesnici Pesme Evrovizije.[/box]

Grad domaćin ovogodišnje dodele je Roterdam koji će po drugi put udomiti ovu manifestaciju. Da evrovizijskoj povezanosti nema kraja govori i činjenica da je arena „Ahoy”, pored toga što je već jednom ugostila takmičenje 1997. godine, bila domaćin i „Dečjeg Evrosonga” deset godina kasnije (2007). A zajednički imenilac između MTV-ja i Evrovizije, kada posmatramo ovaj period, jeste i Ronan Kiting, koji je bio domaćin i voditelj te davne 1997. godine, a pola godine ranije je vodio i „Evrosong” u Dablinu.

Glasanje u u kategoriji „Best Adria Act” još uvek nije počelo, ali se za ostale nominovane može glasati na sajtu TV.MTVEMA.com. Dodela priznanja će biti održana 6. novembra, uz direktan prenos na MTV mreži.