Balkan, Balkan! Evrovizija 2017

Definitivno! BiH ne šalje predstavnika u Kijev

[dropcap]B[/dropcap]osna i Hercegovina neće imati svog predstavnika na 62. „Evrosongu” koji će se održati naredne godine u Kijevu, glavnom gradu Ukrajine. Razlog – neizvestan i nestabilan način finansiranja javnog servisa BHRT.

Prema rečima Lejle Babović, koordinatorke projekta BiH na „Evrosongu”, BHRT još nije pronašao način za naplatu RTV takse zbog čega se nije ni prijavila za učešće u Kijevu. Ona je za televiziju N1 izjavila:

– Mi od 1. jula nemamo zakonsku osnovu za prikupljanje pretplate, još uvek životarimo i ne možemo da se prijavimo za tako visokobudžetni događaj. Treba da imamo razvijenu muzičku scenu, nekog mladog spremnog na dobar društveni život, spremnog za komunikaciju i dostupnog 24 sata. Mi smo pomalo daleko od toga. Javni servis nema novac da to finansira. I poslednje učešće je najviše na mišiće odrađeno uz pomoć ličnih prijatelja – kazala je Babović, dodajući da je BiH imala rok za prijavu do 15. septembra.

– Nismo se prijavili. Oni će do kraja novembra izbaciti listu zemalja učesnica i do tada smo mogli nešto uraditi. Nama su uvek pomerali rok. Ali, gledajući ovu našu situaciju, teško da će Parlament BiH u oktobru doneti bilo kakvu odluku u vezi s naplatom pretplate – pojašnjava Lejla Babović.

– Nažalost, takva je situacija. Možda je bolje da malo stanemo, da se presaberemo, da se malo muzičari organiziraju. „Evrosong” je čitava mašinerija, nije to doći i otpevati tri minuta pesmu. Javni servis mora imati stabilan izvor finansiranja. Kada imamo to, onda možemo govoriti o nabavci kvalitetnih programa i dodatnoj komercijalizaciji, dodatnim prihodima, što može činiti bazu za učešće na tako velikim projektima – navela je koordinatorka projekta BiH na „Evrosongu”, nastavljajući:

– Mi smo na dobrom putom da u budućnosti nećemo imati ništa na našim malim ekranima jer cene vrtoglavo rastu.

BiH iz istig razloga nije učestvovala 2013, 2014. i 2015, a ovogodišnji nastup BiH je prvi put u svojoj evrovizijskoj istoriji završila u polufinalu s pesmom Ljubav je koju su izveli Dalal, Deen, Džala i Ana Rucner. Podsetimo, taj projekat realizovan je uz snažnu finansijsku podršku „partnera i sponzora” koji su osigurali sredstva za uplatu kotizacije za učešće na takmičenju, kao i pokrivanje ukupnih finansijskih troškova projekta.

Bosna i Hercegovina je u svojih 19 nastupa najbolji rezultat ostvarila 2006. godine u Atini s numerom Lejla Željka Joksimovića, Fahrudina Pecikoze i Dejana Ivanovića. Bila je druga u polufinalu, a sa osam najviših ocena zauzela je 3. mesto u velikom finalu.

[button color=”white” size=”small” link=”http://ba.n1info.com/a114844/Showbiz/Showbiz/BiH-nece-ucestvovati-na-Eurosongu.html” icon=”” target=”true”]Izvor: N1 BiH[/button]