AKTUELNO

Interni izbor predstavnika Austrije

Austrija će jubilarnog 50. predstavnika za Pesmu Evrovizije izabrati internim putem, prenosi sajt ESC Today.

Poslednji put kada je Austrija na ovaj način izabrala predstavnika bilo je u sezoni 2013/2014. godine; tada je Končita Vurst Austriji donela drugu evrovizijsku pobedu. Prethodna dva predstavnika Austrije izabrana su putem nacionalnog takmičenja Wer singt für Österreich? (Ko peva za Austriju?).

Podsetimo, grupa „The Makemakes” sa pesmom I’m yours (Ja sam tvoj) pokušala je da donese pobedu Austriji na domaćem terenu, ali u tome momci iz ove austrijske grupe nisu uspeli, budući da su završili na poslednjem mestu bez ijednog osvojenog boda.

Međutim, ovakav način izbora predstavnika zadržan je i za naredno izdanje Evrovizije, tako da smo u Stokholmu imali prilike da slušamo Zoi i pesmu Loin d’ici (Daleko odavde), koja je prethodno trijumfovala na pomenutom austrijskom nacionalnom takmičenju. Ova bajkovita numera osvojila je srca evropske publike, budući da je u finalu po glasovima publike osvojila osmo mesto. Žiri ni ovog puta nije bio naklonjen austrijskoj evrovizijskoj pesmi, pa ju je smestio na 24. mesto, što je na kraju bilo dovoljno za solidno trinaesto mesto u konačnom plasmanu.

Više informacija o internom izboru pretstavnika Austrije na Pesmi Evrovizije za 2017. godinu biće poznato u predstojećem periodu.

  • Austrija 2015
  • Austrija 2016

Pogledajte i:

Lejdi Gaga i Mila Jovović umalo na Evrosongu. Novi izraelski javni servis traži članstvo u EBU

I dok se i dalje sumiraju utisci o nedavnoj završenoj Pesmi Evrovizije u Kijevu, nove …