AKTUELNO

Evrovizijski potencijali: Šta bi bilo kad bi bilo?

I ove godine, kao i svake prethodne, bilo je mnoštvo nagađanja ko li će nas to predstaviti na predstojećoj Evroviziji. Najčešće se pominju imena poput Jelene Karleuše ili, pak, Marije Šerifović, pogotovo kad je reč o internom odabiru izvođača. Glasine su se često ispostavile netačnima, no ove godine su ipak bile istinite. Hm, ko je tu najkompetentiji da sudi o internim izborima izvođača? Kome verovati? Da li bi neko drugi ostvario bolji uspeh? Ovog puta ćemo se upustiti u svet mašte i vama predstaviti nekoliko izvođača koji su tokom određenih evrovizijskih sezona i izbora obožavaocima ovog super šoua „zapali za oko”.

1. Luk Blek | 2016. godina

Ove godine se, pored imena naše predstavnice Sanje Vučić, pojavilo još jedno ime, dosad široj publici malo poznato – Luk Blek. Reč je o Luki Ivanoviću, mladom umetniku iz Čačka. Nedavno je potvrdio da je, pored kasnije odabrane Sanje, dobio ponudu da predstavlja Srbiju na ovogodišnjoj stokholmskoj Pesmi Evrovizije i to sa pesmom Demons (srp. Demoni). Iako ne znamo po kojim kriterijumima, odluka je na kraju pala na Sanju Vučić iz grupe „ZAA”.

Luk Blek je novi muzičar na srpskoj sceni, ali onoj alternativnijoj, urbanijoj i „svetskijoj”, te nije ni čudo što su baš na njega čelnici RTS-a imali „pik”. U sada već bivšoj potencijalnoj srpskoj pesmi za Evrosong, Luk je kao kompozitor iste kombinovao veoma specifičnu melodiju, tribalne perkusije i orijentalne tendencije prošarane muškim falsetom. Pesma Demons žanrovski vuče na ovogodišnju pesmu letonskog predstavnika – Jusca. Da li bi se Luka plasirao više od 18. mesta sa ovom stvari?

2. Frajle | 2016. godina

Bio je i red da se pomene ime najpopularnijeg ženskog benda Vojvodine. Ali samo pomene! Devojke su se svojim višegodišnjim muzičkim radom istakle u odnosu na druge bendove iz Srbije. Svaka njihova numera odiše severnom Srbijom – umerenost, tamburice, gitarice i jednostavnost. Da li iko nudi išta bolje? Ali, s druge strane, da li bi Evrovizija isto ovako prigrlila naše „Frajle”?

Prilično lokalne melodije se nisu mnogo puta pojavljivale na Pesmi Evrovizije. Primer za ovakav tip pesme je ovogodišnja grčka pesma, pevana čak na posebnom grčkom dijalektu. Jednostavan, a simpatičan nastup ne bi izostao – siguran sam. Ali, mislim da bismo se od same pobede na Evroviziji momentalno mogli oprostiti, jer Evropa vrednuje nešto totalno drugačije. Koliko god bile evrovizijski primamljive, moraćemo ovaj „vojvođanski bećarac” da ostavimo po strani.

3. Ana Štajdohar | 2008. godina

Da, trebalo bi se podsetiti ove fantastične pevačice. Bivša članica grupe „Tap 011” se dobro snašla na našoj priličnoj haotičnoj muzičkoj sceni i novijim, modernizovanijim i zaraznijim pesmama nam se uvukla pod kožu. Pravo osveženje na našoj prilično siromašnoj pop sceni. Pre nekoliko godina je u duetu sa Aleksom Jelićem i pesmom Beli jablan osvojila 2. mesto na ondašnjoj Beoviziji. Definitivno ne bi bolje prošli od Tomaševićeve na Evroviziji, ali bi zasigurno ostali među velikim klupskim hitovima iste.

Muzički opus Ane Štajdohar je veoma zanimljiv – slatkasto, iskreno i nevino. Pesme poput Neko kao ti ili U mraku bi zasigurno prošle opaženo na evrovizijskoj sceni, uz adekvatan scenski nastup i vizuelni ugođaj, razume se. Ana je fantastičan vokal – tanan, ali umešan i pun iznenađenja. Koliko bi Ana oduševila evrovizijsku publiku?

4. Dušan Svilar | 2013. godina

Dap, pomenućemo i kobnu 2013. godinu i nesrećni Beosong. Nema sumnje da bi se Svilar garantovano plasirao u finale te godine. U borbi između „Grandovih pulena” i ekipe iz „Prvog glasa Srbije” ipak su ovi drugi odneli zlato i dobrano nas obrukali u Malmeu. Dule Svilar je nezvanično Joksimovićev duplikat, bar sudeći po svojoj potencijalnoj evrovizijskoj pesmi i samom muzičkom putu u koji se upustio.

Kompozicija Spas iz 2013. godine sadrži mnoštvo instrumenata i ima pravi srpski tradicionalni prizvuk, koji na momente zvuči pomalo primitivno. Ali, Svilar je mnoge svoje velike balade čak sam komponovao i koliko-toliko ostvario velik uspeh sa njima. Pa, da li bi Evropa pala na još jednog Željka Joksimovića i visoko ga nagradila?

5. Goga Stanić | 2015. godina

Svi se sećamo onog mini-izbora neafirmisanog izvođača za pesmu Vladimira Graića. Izbor je tada pao na dve mlade dame – Danicu Krstić i Gogu Stanić. Slobodnija, svestranija, pleni svojim izgledom. Zasigurno je da pesma Suze za kraj više oslikava Danicu i njen muzički izražaj, ali Goga je imala nešto što Danica nije – scenski nastup.

Baš ove godine Goga je izdala svoj debitantski album za RTS. Na radiju se redovno vrti pesma Sve je laž, koja kroz svoju snažnu melodiju prikazuje i vrlo ženstven, seksipilan i zavodljiv Gogin glas. Ima sličnosti sa ovogodišnjom predstavnicom Jermenije – Ivetom Mukučjan. Baš sa takvom pesmom bi mogla da nas predstavi – originalnom, maštovitom i smelom. Goga bi uvek bila pravi izbor za Evrosong, samo što mnogo kockica treba složiti za dobar krajnji rezultat.

Pogledajte i:

Premotavanje: Najboljih 15 gubitnika protekle sezone (5. deo)

Osvežena rubrika „Premotavanje” dočekala je svoju poslednju epizodu. Slobodan, Đorđe i Marko proveli su vas …