Pesma Evrovizije 2016. okupila 204 miliona gledalaca!

Ovogodišnju Pesmu Evrovizije, koja se održala u švedskoj prestonici, gledalo je 204 miliona gledalaca – pet miliona više nego prošle godine! Takmičenje u Areni „Globen” pratili su gledaoci u 42 zemlje učesnice, ali i u Kini, na Novom Zelandu, Kazahstanu, SAD…

Prema poslednjim informacijama, evrovizijske finale u subotu 14. maja imalo je 36,3 % udeo u gledanosti u preko 40 država, što je dvostruko više od prosečnog udela gledanosti u udarnom terminu za istu grupu TV kanala!

Pesma Evrovizije uspela je dopre i do mlađe populacije, uzrasta 15–24 godine, koja inače čini manji udeo u gledanosti. Ove godine je 42,4 % te populacije pratilo veliko finale, što je četiri puta više od prosečnog udela gledanosti navedene generacije u udarnom terminu za istu grupu TV kanala.

Kada je reč o praćenju događaja putem interneta, na zvaničnom sajtu Eurovision.tv i video-platformi YoutTube.com polufinala i finalno veče gledalo je 2,6 miliona ljudi u 196 različitih teritorija.

Generalni direktor EBU Ingrid Deltenre kazala je da je ta organizacija oduševljena što Pesma Evrovizije nastavlja da uvećava brojnost svoje publike.

– Ovogodišnja saradnja EBU i švedskog javnog emitera SVT još jednom je pokazala da publika može da računa na javne medijske servise, kada je reč o visokom kvalitetu programu i jedinstvenoj zabavi. Nakon 60 godina od prve Pesme Evrovizije u Luganu, ne možemo biti ponosniji na činjenicu da ovaj događaj i dalje ima moć da okupi i ujedini gledaoce svih generacija širom sveta.

Izvršni supervizor Pesme Evrovizije Jona Ola San čestitao je produkciji švedske televizije na realizaciji tri spektakularna šou-programa koji su uspeli da osvoje milione gledalaca.

– Bilo je zadovoljstvo blisko sarađivati s njihovim timom koji je u potpunosti podigao lestvicu i u kreativnom i u tehnološkom smislu, učinivši „Evrosong” 2016. nezaboravnim iskustvom za gledaoce širom planete. Sada se okrećemo saradnji s organizatorom narednog takmičenja i radujemo se tome.

Zanimljivo je i to da je finale ovogodišnjeg takmičenja prenošeno i na 20 radio-stanica članica Evropske radiodifuzne unije.

Pogledajte i:

Evrovizijske zvezde u nominaciji za MTV EMA 2016

Jesen je stigla, a naša redakcija je već navikla da vas podseti na dodelu MTV …