Balkan, Balkan! Evrovizija 2016 Zanimljivosti

Velika gledanost „Evrosonga” u Srbiji

[dropcap]B[/dropcap]ez obzira na to da li se neki skandal zbio na takmičenju ili ne, i ovogodišnje takmičenje za Pesmu Evrovizije je doprlo do srca miliona. Veliko finale je prenošeno u 42 zemlje učesnice i u Kini, na Novom Zelandu, u Portugaliji, Kazahstanu… Dok organizatori zvanično ne objave podatke o gledanosti, procena je da je i ovo godine najveći TV muzički šou na svetu pratilo 200 miliona ljudi.

U analizi gledanosti prvo ćemo se osvrnuti na region.

Srbija
Drugo polufinalno veče, u kojem je nastupala naša predstavnica Sanja Vučić ZAA, pratilo 1.891.000 gledalaca (rejting – 10,2%, šer – 23,3%), dok je finalno veče imalo nešto slabiju gledanost (rejting – 9,7%, šer – 24,4%). Tog četvrtka, 12. maja, RTS je bila najgledanija televizija u Srbiji sa 8,8% više udela od drugoplasiranog Pinka. Dok je bilo prenošeno drugo polufinale, i Đokovićev teniski meč na Drugom programu bio je podjednako gledan kao „Evrosong”, prestigavši i B92 po gledanosti.

Hrvatska
U Hrvatskoj je prvo polufinale, kada je nastupala hrvatska predstavnica, pratilo 355.720 gledalaca, u rejtingu gledano 9% opšte populacije i 20% šera, dok je finale pratilo 15% opšte populacije, odnosno 602.376 gledalaca, što je dokaz povraćaja interesa za festival u Hrvata zbog nastupa i pažnje koju je izazvala Nina Kraljić.

Slovenija
Prvo polufinale je pratilo 5,5% gledalaca starijih od 4 godine. Drugo polufinale je dostiglo povećanje gledanosti od 9,6%, a najveća gledanost je te večeri dostignuta u toku nastupa njihove predstavnice ManuElle, kada ga je pratilo 15,4% gledalaca. Iako Slovenija nije uspela da se plasira u subotnju završnicu, nju je pratilo 10,6% gledalaca starijih od 4 godine, odnosno 207.000 gledalaca. Barem jedan minut takmičenja u sve tri večeri je pratilo 579.300 ljudi. Zanimljivo, Drugi program TV Slovenija emitovala je 21. maja snimak finalne večeri uz prevod za osobe oštećenog sluha.

Sada da pogledamo analizu u ostalim zemljama:

Francuska
Običaj je bio da TF1 u vreme održavanja finalne večeri pusti francusku verzijeu talent-šoua The Voice, čime dostigne milionsku gledanost, ali sada se sve to promenilo. Francuski „Glas” je ovaj put pratilo 4,9 miliona ljudi, a nastup njihovog predstavnika Amira je pogledalo 6,45 miliona ljudi.

Nemačka
U Nemačkoj je šou pratilo 9,33 miliona gledalaca, što je najveća gledanost još od 2011, kada su Nemci bili domaćini.

Italija
Šou je pratilo 3,3 miliona ljudi, odnosno 16,94% šera.

Španija
U Španiji je zabeležena najgora gledanost još od 2007 – u odnosu na prethodnu godinu, pala je za 1,9 miliona. Takmičenje je pratilo 4,29 miliona ljudi.

Švedska
Zemlja domaćin je (očekivano) zabeležila gledanost veću od prošlogodišnje – 3,68 miliona gledalaca.

Holandija
Gledanost finalne večeri u „Zemlji lala” je iznosila 4,25 miliona gledalaca, uz šer od 66% gledalaca.

Ujedinjeno Kraljevstvo
Sve tri večeri „Evrosonga” je pratilo 8,5 miliona gledalaca, a gledanost finalne večeri je porasla u odnosu na prethodnu godinu – uz Pesmu Evrovizije je bilo 7,2 miliona ljudi.

Australija
Vremenska razlika je uticala na to da gledanost u ovoj prekookeanskoj zemlji oslabi u odnosu na prethodnu godinu – direktan prenos finalne večeri je pratilo 527.000 gledalaca, a snimak je bio gledaniji od prenosa – 536.000 gledalaca, po lokalnom vremenu.

Belgija
U Belgiji je kontinentalni „hepening” pratilo 1,5 miliona gledalaca, odnosno 73,5% šera.

Poljska
Ovde je zabeležena najveća gledanost od 2004 – događaj je pratilo 5 miliona ljudi.

Izrael
Gledanost finalne večeri je za 2% veća u odnosu na prošlu godinu, što je najbolja gledanost finala još od 2010.

U SAD je zabeležena solidna gledanost od 52.000 ljudi, a ni u Grčkoj, uzimajući u obzir činjenicu da prvi put od 2004. nije uspela da se plasira u finale, gledanost finalne večeri i nije baš najbolje prošla u odnosu na prethodne godine – takmičenje je pratilo tek nešto preko milion ljudi.

Oznake