AKTUELNO

Iz mog ugla 2016 – Rezime

Završilo se i naše šesto po redu preslušavanje, kritikovanje i ocenjivanje evrovizijske muzičke ponude. Kao i prethodnih godina, cilj rubrike „Iz mog ugla” bio je da oslušnemo ukus čitalaca i redakcije našeg sajta, te da izaberemo naše favorite, pre nego da prognoziramo pobednika ili konačni poredak.

Prošlogodišnji plasmani zemalja učesnika poslužili su nam kao redosled predstavljanja ovogodišnjih pesama. Prvo su predstavljene pesme zemalja povratnica, a potom i pesme zemalja prošlogodišnjih učesnica, počevši od najlošije plasirane do pobednice i domaćina Švedske.

Uz osvežene razglednice država i učesnika, našu evrovizijsku turneju (kao i svake godine) obogatili smo i kratkim edukativnim sadržajem. Verujemo da ste među „herojima nacija” prepoznali mnoge poznate ličnosti, ali se i nadamo da ste i ponešto novo naučili, baš kao i svi članovi redakcije ESCserbia.com | Evrovizija.rs koji su dali svoj doprinos u pripremanju ovog segmenta rubrike.

Za 42 dana prikupili smo 948 komentara čitalaca, što je u proseku gotovo 23 (22,57) komentara po pesmi – nešto manje u odnosu na prošlu godinu.

Hvala vam!

Princip ocenjivanja pesama nije se manjao ni ove godine. Svakog dana zajedno smo ocenjivali po jednu pesmu na skali od 1 do 5. Konačan plasman svake pesme određen je prosekom srednje ocene devet članova redakcije i srednje ocene čitalaca. Ovoga puta izbegli smo identične ocene i deobe konačnih plasmana, tako što smo prosto ocene zaokruživali na veći broj decimala. (Samo u slučaju identičnih ocena čitalaca ili redakcije odvojeno, bolji plasman ostvarila je pesma sa više glasača ili sa više petica, potom četvorki, i tako redom. Jasno je da deobu plasmana ovde ipak nije bilo moguće izbeći u potpunosti.)

Napomena: uvažene su samo ocene pristigle najkasnije do 19 časova, 24 sata nakon prezentovanja pesme.

Ubedljivi i jednoglasni pobednik ovogodišnjeg izdanja rubrike „Iz mog ugla” jeste predstavnica Hrvatske Nina Kraljić, s magičnom pesmom Lighthouse (Svetionik), osvojivši prosečnu ocenu 4,66. Ovo je ujedno i jedini sveukupni „odlikaš” rubrike, dobivši ocenu 4,78 od uredništva i 4,55 od čitalaca.

Bravo!

Na 2. mestu je predstavnik Mađarske Fredi s pesmom Pioneer (Pionir), osvojivši prosečnu ocenu 4,36 (redakcija: 4,22; čitaoci: 4,50). Na 3. mestu našao se Amir, predstavnik Francuske, s pesmom J’ai cherché (Tražio sam), osvojivši prosečnu ocenu 4,22 (redakcija: 3,89; čitaoci: 4,56). Tik uz vodeću trojku nalaze se Bugarska (4,17), Jermenija (4,15), Estonija (4,14), Češka (4,13) i Kipar (4,10).

Na poslednjem mestu ove godine našao se San Marino, s najnižom konačnom ocenom „dovoljan 1,89”. Na samom dnu liste, takođe sa dovoljnom ocenom, nalaze se i Grčka (1,96), Crna Gora (2,33), Ujedinjeno Kraljevstvo (2,43) i Albanija (2,46). Čak pet jedva prolaznih ocena! Redakcija i čitaoci bili su jednoglasni što se BOTTOM 3 tiče.

Kao i ranijih godina, pesmu naše predstavnice Sanje Vučić ZAA nismo ocenjivali, već samo je komentarisali. Rumunskog predstavnika je nažalost zadesila velika neprijatnost i nepravda, ali smo pesmu regularno komentarisali i ocenili. U konačnoj analizi Rumunija je izostavljena, ali da je i dalje u takmičenju, Ovidiju Anton bi ipak završio tek na 34. mestu naše liste, s osvojenom prosečnom ocenom 2,65 (redakcija: 2,56; čitaoci: 2,75). Želimo Rumuniji da u najskorije vreme reši sve probleme i ponovo se vrati u okrilje Evrovizije.

Pogledajte i konačnu listu favorita sajta ESC Serbia | Evrovizija.rs za 2016. godinu.

VRLO DOBAR (4)

VRLO DOBAR (4)

DOBAR (3)

DOBAR (3)

DOVOLJAN (2)

DOVOLJAN (2)

Takođe, pogledajte i detaljnu tabelu sa svim pristiglim ocenama OVDE >>

Opšti osvrt

Prosečna ocena 61. evrovizijskog izdanja je „dobar 3,41”. Srednja ocena redakcije iznosi 3,35, dok je publika tek nešto darežljivija: 3,48. Reklo bi se da je ovo jedno od „prosečnih” evrovizijskih izdanja upoređujući ga sa prethodnih pet koje smo zajedno ocenjivali (2011 – 3,29; 2012 – 3,35; 2013 – 3,49; 2014 – 3,41; 2015 – 3,50).

Sve pesme ovogodišnjeg izbora dobile su prelaznu srednju ocenu, od toga samo jedan „odličan 5”, čak 21 „vrlo dobar 4”, 14 „dobar 3” (ne uključujuči Rumuniju) i pet „dovoljan 2”.

Mišljenja uredništva i čitalaca se ipak poprilično razlikuju. Uredništvo je bilo veoma „škrto” s peticama, dodelivši samo jednu (Hrvatska 4,78). S druge strane, čitaoci su bili puno darežljiviji, pa je čak pet pesama dobilo odličnu ocenu: Kipar – 4,65; Bugarska – 4,57; Francuska – 4,56; Hrvatska – 4,55; i Mađarska – 4,50. To su ujedno i favoriti čitalaca. Interesantno je de se Kipar na konačnoj listi našao „tek” na 8. mestu (s ocenom redakcije 3,56).

Favoriti uredništva su nešto drugačiji, a to su: Hrvatska (4,78), Jermenija (4,22), Češka (4,22), Australija (4,22) i Mađarska (4,22). Hrvatska i Mađarska su tako jedini zajednički favoriti za vrh tabele i čitalaca, i redakcije.

Pogledajte ostale detalje u uporednim listama odvojenih glasova redakcije i čitalaca.

Šest direktnih finalista solidno se plasiralo na našoj listi, dobivši dobru srednju ocenu 3,77 (redakcija: 3,44; čitaoci: 3,95): Francuska (3. mesto – 4,22), Italija (10. mesto – 4,00), Španija (12. mesto – 3,84), Nemačka (16. mesto – 3,77), Švedska (21. mesto – 3,60) i Ujedinjeno Kraljevstvo (37. mesto – 2,43).

Pogledajte uporednu tabelu glasova za direktne finaliste OVDE >>

Finalisti prema ocenama rubrike

I uredništvo i čitaoci su mišljenja da je prvo polufinale jače. Prosečna ocena pesama prvog polufinala je 3,52 (redakcija: 3,47; čitaoci: 3,58), dok je drugo polufinale dobilo 3,24 (redakcija: 3,18; čitaoci: 3,30), izuzimajući Srbiju.

Sudeći po konačnim tabelama, liste finalista uredništva i publike za oba finala gotovo da su identične, iako im se plasmani poprilično razlikuju.

Iz prvog polufinala osam je zajedničkih željenih finalista, a to su: Hrvatska, Jermenija, Češka, Mađarska, Estonija, Austrija, Azerbejdžan i Island. Čitaoci bi voleli u finalu još da vide i Maltu i Kipar, dok uredništvo u finalu vidi još Rusiju i Holandiju.

Iz drugog polufinala u finalu bismo voleli da vidimo čak devet država: Australiju, Ukrajinu, Belgiju, Bugarsku, Letoniju, Makedoniju, Poljsku, Norvešku i Izrael. Prema izboru čitalaca deseti finalista je Danska, dok je izbor uredništva pao na Švajcarsku.

Pogledajte uporedne liste odvojenih glasova redakcije i čitalaca za oba polufinala.

1. POLUFINALE

1. POLUFINALE

2. POLUFINALE

2. POLUFINALE

Kladionice

Sudeći po kladionicama (Odds Checker / Eurovision World), glavni favorit za pobedu je Rusija, a u stopu je prate Ukrajina, Francuska, Švedska i Australija. Francuska je treći favorit čitalaca, dok je Australija četvrti favorit redakcije. Konačnih TOP5 na kladionicama ne stoje baš najbolje. Hrvatska je tek 16. favorit kladionica, Mađarska je na 21. mestu, Bugarska na 10, a najbolje se kotira Jermenija na 8. poziciji. Najmanje šansi za pobedu kladionice daju San Marinu, Moldaviji i Crnoj Gori.

Našoj Sanji Vučić kladionice predviđaju lepo 9. ili 10. mesto. Mi verujemo da će Sanjina harizma i pesma Goodbye osvojiti još više glasova publike i žirija. Uredništvo joj želi svu sreću!

Neka pobedi najbolji!

Najtoplije se zahvaljujemo svim čitaocima što su nas i ove godine revnosno čitali i komentarisali, te dali svoj značajan doprinos ovoj rubrici. Nadamo se da ste uživali i budite sa nama i sledeće godine!

A do tada, budite uz vaš TV 10, 12. i 14. maja i uživajte u dobroj muzici i, nema sumnje, odličnom evrovizijskom spektaklu!

Pogledajte i:

„Goodbye (Shelter)” iz mog ugla (Srbija)

Radio-televizija Srbije donela je odluku da Srbiju na 61. Pesmi Evrovizije predstavlja Sanja Vučić ZAA. …