AKTUELNO

„If I were sorry” iz mog ugla (Švedska)

Pobednik Melodifestivalena 2016 i 56. predstavnik Švedske na Pesmi Evrovizije je sedamnaestogodišnji Frans koji će pred svojim navijačima u „Globen” areni izvesti pesmu If I were sorry.

Frans je postao miljenik nacije 2006. godine, kada je tokom Svetskog prvenstva u fudbalu, sa svojih nepunih osam godina, ispevao pesmu Who’s da man o popularnom fudbaleru Zlatanu Ibrahimoviću. Tada je prozvan „Zlatan-Frans”.

Deset godina nakon toga, Frans se vratio u javnost na veličanstven način – s pesmom If I were sorry – koja se odmah ’zakucala’ u vrhove raznih švedskih top-lista singlova, što na osnovu slušanosti, što na osnovu prodaje.

Kompoziciju je delom napisao sam, a delom u saradnji s Fredrikom Andešonom, Mihaelom Sakselom i Oskarom Fogelstremom.

Stihovi

I’d run a thousand miles
Wouldn’t stop until I dropped
Wouldn’t take the break to breathe
Until I I got close enough
If I were sorry
I’d give you all the glory
If I were sorry
If I were sorry
It would be a different story
If I were sorry oh
Trčao bih hiljadama milja,
Ne bih se zaustavio dok ne izdahnem,
Ne bih se zaustavio da udahnem,
Dok se ne približim dovoljno.
Da mi je žao,
Dao bih ti svu slavu,
Da mi je žao.
Da mi je žao,
Bila bi to druga priča,
Da mi je žao.

Heroj nacije – Alfred Nobel

Alfred Nobel je bio švedski hemičar, pronalazač, filantrop, mirotvorac, kosmopolita i industrijalac. Voleo je da sebe naziva „dobročiniteljem čovečanstva”. U njegovu čast nazvan je hemijski element s rednim brojem 102 nobelijum, otkriven 1956. godine.

Rođen je 21. oktobra 1833. godine u Stokholmu. Nobelov otac je bio inventivan inženjer koji je mnogo putovao. Porodica se preselila u Rusiju 1842. (gde je Nobelov otac nadgledao proizvodnju podvodnih mina koje je sam izmislio) i gde su Alfreda podučavali privatni učitelji; njegove studije su obuhvatale hemiju i pet savremenih jezika.

Veoma ga je interesovala, kao i njegovog oca, upotreba eksploziva u građevinarstvu, posebno na američkom tržištu u razvoju.

Godine 1865. počeo je da proizvodi gliceril-trinitrat („nitroglicerin” koji je 1847. otkrio Sobrero, ali je u rukovanju eksplozivnom tečnošću dolazilo do nesrećnih slučajeva; iste godine njegova fabrika je odletela u vazduh, uz pet smrtnih slučajeva (uključujući i njegovog brata Emila).

Godinu dana kasnije je otkrio da je eksploziv bezbedan, ako ga apsorbuje kiselgur (infuzorna zemlja); mešavina je prodavana u šipkama premazanim voskom, kao „dinamit”.

Godine 1875. pronašao je eksplozivni želatin ili gelignit (nitroglicerin u nitrocelulozi), čak i bolji eksplozivni agens, a profitirao je iz naftnih polja koja je posedovao u Rusiji.

Umro je 1896. godine u svojoj kući u San Remu, u Italiji. Četiri godine nakon njegove smrti, 29. juna 1900. godine, utemeljena je Nobelova nagrada, a 1901. godine dodeljene su prve nagrade za fiziku, hemiju, medicinu, književnost i mir.

Njegovi pronalasci su bili raznovrsni i pokriveni sa 355 patenata. Imao je ogromno bogatstvo i veliki deo je ostavljen Fondu za dodeljivanje Nobelove nagrade.

  • NIKOLA
  • MARKO
  • IVANA
  • MILICA
Za kraj razočaranje. Ejs Vajlder bila mi je po drugi put favorit za pobedu. Prvi put ok, Sana je bila jednako dobra i priznao sam poraz, ali ovaj put ne! Da onakav nastup, produkciju, pojavu, koreografiju, ma kompletan doživljaj zameniš sa ovom recitacijom – ravno mi je katastrofi. Ovu pesmu ne mogu da smislim. Ma ostario sam i ja… K’o Evrovizija. Možda će ovo razumeti i voleti tinejdžeri, ja donekle razumem, ali ne prihvatam.
Ocena: 2-
Kod Šveđana poslednjih godina nema između. Ili šalju totalno ludilo od pesme, ili to bude neka serenadica. Ovogodišnja pesma je upravo ovo drugo. Volim kad tekst nosi nekakvu ličnu notu i kad je nastup skroman, kao i izvođač. S druge strane, počinju da se nagomilavaju pesme ovakvog tipa na „Evrosongu”, tako da mislim da nema ogromne razlike između Fransa i, na primer, Toma iz Belgije 2010. godine. Dakle, već viđeno, ne privlači više onoliku pažnju i veoma zanemarljivo. Frans veoma simpatično peva. Toliko.
Ocena: 3-
Mislim da ovaj mladi izvođač previše prati rad Džastina Bibera. Ne znam da li mogu relevantno da ocenim, vidim da je njegova publika veoma zadovoljna pesmom, dok meni ne deluje ubedljivo u istoj.
Ocena: 3
Jednostavno mi je fascinantno koliko Švedska svake godine sve više i više briljira, u smislu da šalje numere koje su uvek nekako drugačije, autentične, originalne, i istovremeno zaista slušljive, prijatne i zarazne. Vokal i numera su mi tako Džejms Blant, Bruno Mars i Vens Džoj. Nije mi baš među najvećim favoritima ove godine, ali mi uopšte nije problem da čujem sladunjavi Fransov vokal više puta.
Ocena: 3
IZDVOJENI KOMENTAR: STRAHINJA
Pošto ne verujem da je od celog Melodifestivalena, koji je trajao i trajao, na kraju „ovo” trijumfovalo, shvatiću ovo kao suptilnu poruku Šveđana da ne bi bili oduševljeni da udome i sledeće takmičenje, pa se osiguravaju merama slanja vrlo nekvalitetne i neadekvatne pesme u gotovo svakom mogućem pogledu.
Ocena: 1
  • ZDRAVKO
  • SLOBODAN
  • ĐORĐE
  • FUAD
Kao i sa Rusijom, nije mi jasno kako se ova pesma tako visoko kotira na kladionicama. Pesma je ipak kudikamo više po mom ukusu, s izvesnom ležernošću i gotovo s nezainteresovanošću, što mi na neki neobičan način prija. Mogao bih vrlo lako da je zamislim u nekom rege aranžmanu. Samo OK. #vegetarijanski_sendvič_s_majonezom
Ocena: 3
OK, ne mogu baš da shvatim da je ova pesma bila bolja od Ejs Vajlder, ali shvatam da je i u tom slučaju presudnu ulogu imao izvođač, a ne pesma. Ipak, zarazna je ova pesmica, relaksirajuća, opuštajuća i ne znam kako kod vas, ali meni nekako izmamljuje osmeh na lice. Nepretenciozna, ’šaputava’, iako neodoljivo podseća na numeru Catch & release Meta Simonsa. I da – veoma je lepo da se Šveđani ne ponavljaju.
Ocena: 4
Dragi Šveđani, šta ste očekivali drugo? Da će se pojaviti neko poput Lorin i Monsa koji bi odneo treću pobedu u zadnje četiri godine? Neka dete peva ovakve kompozicije dok je još tinejdžer, kada bude došao u neke ozbiljnije godine, neka snima pesme poput Euforije ili Heroja, koji nose ličnu poruku.
Ocena: 5
Da je lepota u jednostavnosti dokazao nam je ovaj dečak iz Švedske. Čekali smo kraj rubrike da se i ja očitujem. Da, Šveđani su i ove godine moji favoriti za pobedu! Mali dečak, velika pesma. Pobednički!
Ocena: 5
Kladionice (Eurovisionworld.com): 5. mesto

Prosečna ocena redakcije: 3,22
Prosečna ocena čitalaca: 3,13
Konačna ocena: 3,18

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 7. maja do 19.00 h!

Ocenama za pesmu „If I were sorry” završavamo ocenjivanje u okviru rubrike „Iz mog ugla”. U subotu nas očekuje komentarisanje pesme Srbije, a u nedelju 8. maja i konačni pregled i rang-lista, kada ćemo proglasiti pobednika

Pogledajte i:

Iz mog ugla 2016 – Rezime

Završilo se i naše šesto po redu preslušavanje, kritikovanje i ocenjivanje evrovizijske muzičke ponude. Kao …