AKTUELNO

„You are the only one” iz mog ugla (Rusija)

Ruska radio-televizija (RTR) ove godine se ponovo odlučila za interni izbor predstavnika, nominujući jednog od najuspešnijih i najprodavanijih umetnika na prostoru bivšeg Sovjetskog Saveza – Sergeja Lazareva.

Popularni Rus je rođen 1. aprila 1983. godine u Moskvi. Kao dečak bavio se ritmičkom gimnastikom, ali bio je i aktivan u brojnim dečjim horovima. Kada je imao 14 godina, osvojio je prvu muzičku nagradu te posato član grupe „Neposedi”. Pobednik je italijanskog festivala Bravo Bravissimo 1996. godine. Bio je član poznate i vrlo uspešne duo-grupe „Smash”, a dobitnik je i brojnih ruskih MTV nagrada.

Uspešnu solo karijeru započeo je 2004. godine, a mentor mu je bio poznati britanski producent Brajan Roling (Brian Rawlling). Lazarev je poznat i po brojnim obradama velikih svetskih hitova, a zapažen je i na nastupima u mnogim televizijskim emisijama zabavnog sadržaja, kako u rodnoj Rusiji, tako i izvan nje.

Kompoziciju You are the only one za Sergeja Lazareva uradio je uspešni evrovizijski tandem – proslavljeni ruski i grčki producenti i kompozitori Filip Kirkorov (predstavnik Rusije 1995) i Dimitris Kontopulos – dok će se za scensku prezentaciju pobrinuti Fokas Evengelinos. Isti tim stajao je iza nastupa Ukrajinke Ani Lorak u Beogradu 2008. (numera Shady lady) i sestara Tolmačov u Kopenhagenu 2014. (pesma Shine).

Stihovi

Thunder ‘n’ lightning it’s gettin’excitin’
Lights up the skyline to show where u are
My love is rising the story’s unwindin’
Together we’ll make it ‘n’ reach for the stars
You’re the only one you’re my only one
You’re my life every breath that i take
Unforgettable so unbelievable
You’re the only one – my only one
Grom i munja, postaje zanimljivo,
Osvetljavaju nebo da mi pokažu gde si.
Moja ljubav raste, priča se razvija,
Zajedno ćemo uspeti i dosegnućemo zvezde.
Ti si jedina, moja jedina,
Ti si moj život, svaki moj uzdah,
Nezaboravna, tako neverovatna,
Ti si jedina, moja jedina.

Heroj nacije – Jevgenij Pljuščenko

Jevgenij Pljuščenko jedan je od najboljih ruskih klizača, čiji je trener bio cenjeni Aleksej Mišin. Nekoliko je puta bio prvak Rusije, a pet puta je bio evropski prvak. Osvojio je tri svetska zlata i jedno srebro, te dva olimpijska zlata i dva srebra.

Jevgenij je rođen 3. novembra 1982. Počeo je da kliže 1986. u svojoj četvrtoj godini. Brzo je napredovao i već sa 15 godina pojavio se na svetskom prvenstvu na kome je osvojio bronzanu medalju. Njegov najveći rival na ledu u to vreme bio je Aleksej Jagudin.

Pljuščenko je poznat po svojim kombinacijama skokova 4,2,3 i 4,3,3 a posebno po „Bilmanovoj spirali” koju retko koji muški klizač može da izvede.

Na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014. Pljuščenko je osvojio zlatnu medalju u ekipnoj konkurenciji i pored Julije Lipnicke bio je najzaslužniji za pobedu ruskog tima.

Nastupio je i na Pesmi Evrovizije 2008. u Beogradu, kao deo ruskog tima, u pratnji predstavnika i pobednika Dime Bilana.

Popularno ga zovu „Kralj leda”.

  • ZDRAVKO
  • MARKO
  • ĐORĐE
  • FUAD
Nikako mi nije jasna „pomama” za ovom pesmom. Osim sasvim pristojnog početka, pesma se razvija u bledu pop verziju neke metal kompozicije traljavog teksta (naročito refrena), kao neki odbačeni rođak porodice Adams, odbačen jer je previše pristojan. Pri tom sve zvuči i izgleda preusiljeno i neiskreno. #kuvani_đevrek
Ocena: 2
Prvo i osnovno pravilo kod mene je – ne volim precenjenu komercijalu. To važi i za ovu pesmu. Nikako imitirati Monsa i nikako ponavljati Sadea. Da li je ovo zarazno? Jeste. Da li je ovo izlizano? Jeste. Da li će ovo pobediti jer je u pitanju Rusija i jer će mlađa populacija masovno glasati za istu? Plašim se da hoće. Sergej, simpatičan si, ali, već si sto puta viđen.
Ocena: 2+
Dugo se čekalo na trenutak kada će se pojaviti neki novi Sakis Ruvas, a ove godine smo ga konačno videli u liku Sergeja Lazareva. Znam da šalju jednu od svojih najvećih zvezda na ovogodišnji „Evrosong”, ali kompozicija bi lako prošla da je neka 2005. godina u pitanju. Očekivao sam nešto daleko modernije, ali sam se prevario. Mogu da zamislim da će scenski nastup biti takođe staromodan.
Ocena: 3
Tipičan evrovizijski ljetni hit. I to je sve. Da može pobediti – može. Meni se ipak više dopadaju ruske balade kada nam pošalju nego neki istrošeni zvuk atraktivnog pevača. Navijam da bude treći. Opasnost!
Ocena: 3 
IZDVOJENI KOMENTAR: MILICA
Dame i gospodo, predstavljam vam Monsa Selmerleva za 2016. godinu! I ovaj mi se mnogo više dopada. Više mi se sviđa i glas, i tekst pesme, i taj fantastični vizuelni deo (ne, ne mislim na njega, nego na… oh. Mislim i na njega!), a i sama melodija je dosta „seksija”, te stoga i zanimljivija i đuskavija. Sergej upotpunjuje moju listu favorita za ovu godinu i pozitivno me je iznenadio ovaj ruski izbor s obzirom na sve što smo imali priliku da vidimo u proteklih nekoliko godina (da, Sergej zapravo peva za zemlju koja je slala babuške i izlizane „mir u svetu” balade). Evoluiramo!
Ocena: 5
  • NIKOLA
  • IVANA
  • SLOBODAN
  • STRAHINJA
Znam samo jedno – ne razumem pomamu za ovom pesmom. Jasna mi je pomama za Sergejem, jasna mi je oduševljenost spotom, jasan mi je i taj buntovnički stav Evropljana koji su masovno za (ili protiv) Rusije, ali pomamu za pesmom, ponavljam, ne razumem. Ok je ona, dobrog, brzog ritma, kliše tekst prolazi, verujem i da će Rusi napraviti spektakl na sceni, ali kad čujem da će da pobedi, dođe mi da se odreknem Pesme Evrovizije. Nakon 20 i kusur godina.
Ocena: 3+
Ahhh… Moram vam priznati da sam toliko „pala” na ovog zavodljivog izvođača i na njegovu pesmu, da se ne može opisati. Želim mu svu sreću, jer mislim da je sve taman onoliko predstavljeno koliko i treba da bude.
Ocena: 5
Ovako – mislim da je za pojedince najveći problem s ovom pesmom to što dolazi upravo iz Rusije, toliko omražene zemlje u evrovizijskim krugovima. Koliko je javnost nepoštena prema muzici koja dolazi iz ove države, jasno pokazuju slike iz 2014. i 2015 – prve godine su izviždali „mir u svetu” pesmu, a sledeće su navijali i gotovo istu bljuzgu „nagradili” poenima. Kako bilo, Sergej i njegov tim ne donose na Evroviziju ništa neviđeno do sada, ali donose nešto što je približno jednako prihvatljivo najširem krugu ljudi, u muzičkom i scenskom smislu. Pesma je zarazna, brzo ulazi u uši i glavu, ima dobar ritam, atraktivna je, hitična – za pop muziku i dobro raspoloženje, meni sasvim dovoljno da je ponavljam i glasno slušam i ne razmišljam o smislu i besmislu postojanja. Get a life!
Ocena: 5
E ovako se piše dobra pesma za ESC. Sve je na mestu, skladno i zvuči sjajno! Neću da krijem da čekam ovog izvođača već neko vreme da se pojavi na ESC sceni, ali ovo je prevazišlo moja očekivanja. A još mogućnosti za stejdžing – pa ko će dočekati više? Fenomenalno i esktraordinarno dobro.
Ocena: 5
Kladionice (Eurovisionworld.com): 1. mesto

Prosečna ocena redakcije: 3,67
Prosečna ocena čitalaca: 3,75
Konačna ocena: 3,71

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 6. maja do 19.00 h!

Pogledajte i:

Iz mog ugla 2016 – Rezime

Završilo se i naše šesto po redu preslušavanje, kritikovanje i ocenjivanje evrovizijske muzičke ponude. Kao …